Mengapa Anda Perlu Melebihi RAM Anda

Setiap program di PC anda menggunakan RAM kerana ia berfungsi. RAM anda beroperasi pada kelajuan tertentu yang ditetapkan oleh pengeluar, tetapi beberapa minit di BIOS dapat menambahkannya jauh melebihi spesifikasinya.

Ya, Masalah Kelajuan RAM

Setiap program yang anda jalankan dimuat ke dalam RAM dari SSD atau cakera keras anda, yang jauh lebih perlahan. Setelah dimuat, biasanya tinggal di sana untuk sementara waktu, diakses oleh CPU setiap kali ia memerlukannya.

Meningkatkan kelajuan RAM anda secara langsung dapat meningkatkan prestasi CPU anda dalam situasi tertentu, walaupun ada titik pengembalian yang semakin berkurang ketika CPU tidak dapat mengalirkan lebih banyak memori dengan cukup cepat. Dalam tugas sehari-hari, RAM menjadi beberapa nanodetik lebih cepat mungkin tidak menjadi masalah, tetapi jika anda benar-benar merosot nombor, peningkatan prestasi kecil dapat membantu.

Walaupun dalam permainan, kelajuan RAM sebenarnya boleh memberi kesan yang ketara. Setiap bingkai mungkin hanya memiliki beberapa milidetik untuk memproses banyak data, jadi jika permainan yang Anda mainkan terikat pada CPU (seperti CSGO), RAM yang lebih cepat dapat meningkatkan framerate. Lihat penanda aras ini dari Petua Teknologi Linus:

Rata-rata kadar bingkai biasanya ditingkatkan beberapa titik peratusan dengan RAM yang lebih pantas ketika CPU melakukan sebahagian besar pekerjaan. Di mana kelajuan RAM benar-benar bersinar berada dalam bingkai minimum; sebagai contoh, ketika anda memuatkan kawasan baru atau objek baru dalam permainan, jika semuanya harus terjadi dalam satu bingkai, bingkai itu dapat memakan waktu lebih lama dari biasanya jika menunggu memori dimuat. Ini disebut microstuttering, dan ini dapat membuat permainan terasa berombak bahkan ketika rata-rata frame rate tinggi.

Overclocking RAM Tidak Menakutkan

Overclocking RAM hampir tidak menakutkan atau tidak selamat seperti overclocking CPU atau GPU. Apabila anda melakukan overclock CPU, anda perlu risau sama ada penyejukan anda akan mengendalikan jam yang lebih pantas atau tidak. CPU atau GPU yang terlalu lama dapat lebih keras daripada yang dijalankan pada tetapan stok.

Dengan ingatan, mereka tidak menghasilkan banyak haba sama sekali, jadi cukup selamat. Walaupun pada overclock yang tidak stabil, yang terburuk yang berlaku adalah anda akan mendapat ralat ketika menguji kestabilan dan ditendang kembali ke papan gambar. Walaupun jika anda mencuba ini pada komputer riba, anda ingin mengesahkan bahawa anda dapat membersihkan CMOS (untuk menetapkan semula BIOS ke tetapan lalai) jika ada yang tidak kena.

Kelajuan, Masa dan Latensi CAS

Kelajuan RAM umumnya diukur dalam megahertz, biasanya disingkat sebagai "Mhz." Ini adalah ukuran kelajuan jam (berapa kali sesaat RAM dapat mengakses memori) dan cara yang sama diukur kelajuan CPU. Kelajuan "stok" untuk DDR4 (jenis memori terbaru) biasanya 2133 Mhz atau 2400 Mhz. Walaupun ini sebenarnya sedikit pembohongan pemasaran; DDR bermaksud "Kadar Data Berganda", yang bermaksud RAM membaca dan menulis dua kali untuk setiap pusingan jam. Oleh itu, kelajuannya adalah 1200 Mhz, atau 2400 mega-kutu sesaat.

Tetapi kebanyakan RAM DDR4 biasanya 3000 Mhz, 3200 Mhz, atau lebih tinggi. Ini kerana XMP (Extreme Memory Profile). XMP pada dasarnya adalah RAM yang memberitahu sistem, "Hei, saya tahu DDR4 hanya seharusnya mendukung kecepatan hingga 2666 Mhz, tetapi mengapa tidak Anda terus maju dan overclock saya dengan kecepatan di kotak?" Ini adalah overclock dari kilang, sudah disiapkan, diuji, dan siap digunakan. Ia mencapai ini pada tahap perkakasan dengan cip pada RAM itu sendiri yang disebut cip pengesanan kehadiran bersiri, jadi hanya ada satu profil XMP setiap batang:

Setiap kit RAM sebenarnya mempunyai banyak kelajuan yang dimasukkan ke dalamnya; kelajuan stok menggunakan sistem pengesanan kehadiran yang sama, dan disebut JEDEC. Apa-apa yang lebih tinggi daripada kelajuan saham JEDEC adalah overclock, yang bermaksud XMP hanyalah profil JEDEC yang telah overclock oleh kilang.

Pemasaan RAM dan latensi CAS adalah ukuran kelajuan yang berbeza. Ini adalah ukuran kependaman (seberapa pantas RAM anda bertindak balas). Latensi CAS adalah ukuran berapa banyak kitaran jam antara perintah READ yang dihantar ke memory stick dan CPU mendapatkan respons kembali. Biasanya disebut sebagai "CL" setelah kecepatan RAM, misalnya, "3200 Mhz CL16."

Ini biasanya berkaitan dengan kelajuan RAM — kelajuan lebih tinggi, latensi CAS lebih tinggi. Tetapi latensi CAS hanyalah salah satu daripada banyak masa dan jam yang berbeza yang menjadikan RAM berfungsi; selebihnya umumnya hanya disebut sebagai "timing RAM." Semakin rendah dan masa yang lebih ketat, semakin cepat RAM anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai maksud setiap masa, anda boleh membaca panduan ini dari Gamers Nexus.

XMP tidak akan melakukan semuanya untuk anda

Anda mungkin membeli RAM anda dari G.Skill, Crucial, atau Corsair, tetapi syarikat tersebut tidak membuat cip memori DDR4 yang sebenarnya yang membuat RAM anda berdetak. Mereka membelinya dari pengecoran semikonduktor, yang bermaksud semua RAM di pasaran berasal dari beberapa tempat utama sahaja: Samsung, Micron, dan Hynix.

Selain itu, kit memori yang mencolok yang dinilai untuk 4000+ Mhz pada latensi CAS rendah adalah  sama dengan memori "perlahan" yang harganya separuh harganya. Mereka berdua menggunakan cip memori Samsung B-die DDR4, kecuali satu mempunyai penyebar haba berwarna emas, lampu RGB, dan bahagian atas berhias (ya ini adalah perkara sebenar yang boleh anda beli).

Apabila kerepek berasal dari kilang, mereka diuji dalam proses yang disebut binning. Tidak semua RAM mempunyai prestasi terbaik. Sebilangan RAM mengendalikan dirinya dengan sangat baik pada 4000+ MHz dengan latensi CAS rendah, dan beberapa RAM tidak dapat melakukan overclock melebihi 3000 Mhz. Ia dipanggil loteri silikon, dan itulah yang menjadikan kit berkelajuan tinggi mahal.

Tetapi kelajuan di kotak tidak selalu sepadan dengan potensi sebenar RAM anda. Kelajuan XMP hanyalah penilaian yang menjamin bahawa memori akan berfungsi pada kelajuan yang dinilai 100% sepanjang masa. Ini lebih mengenai pemasaran dan segmentasi produk daripada had RAM; tidak ada yang menghalang RAM anda beroperasi di luar spesifikasi pengeluar, selain itu membolehkan XMP lebih mudah daripada melakukan overclock sendiri.

XMP juga terhad kepada beberapa jangka masa tertentu. Menurut seorang perwakilan di Kingston, mereka "menyesuaikan waktu" Utama "(CL, RCD, RP, RAS) saja," dan kerana sistem SPD yang digunakan untuk menyimpan profil XMP mempunyai sekumpulan entri yang terhad, selebihnya tergantung motherboard untuk membuat keputusan, yang tidak selalu membuat pilihan yang tepat. Dalam kes saya, tetapan "auto" motherboard ASUS saya menetapkan beberapa nilai yang sangat pelik untuk beberapa jangka masa. Kit RAM saya enggan berjalan dengan profil XMP di luar kotak sehingga saya menetapkan masa sendiri.

Selain itu, proses bining kilang akan mempunyai julat voltan yang diinginkan untuk beroperasi. Contohnya, mereka mungkin meletakkan kit RAM mereka pada 1,35 volt, tidak melakukan ujian lanjutan jika tidak lulus, dan memasukkannya ke “3200 Mhz bin mid-tier ”yang terdapat di dalam kebanyakan memori. Tetapi bagaimana jika anda menjalankan memori pada 1.375 volt? Bagaimana dengan 1.390 volt? Kedua-duanya masih tidak dekat dengan voltan yang tidak selamat untuk DDR4, malah sedikit voltan tambahan dapat membantu jam memori jauh lebih tinggi.

Cara Overclock RAM Anda

Bahagian paling sukar dalam overclocking RAM adalah mengetahui kelajuan dan masa yang harus anda gunakan kerana BIOS mempunyai lebih dari 30 tetapan yang berasingan untuk anda ubah. Nasib baik, hanya empat daripadanya yang dianggap sebagai masa 'Utama', dan anda boleh menghitungnya dengan alat yang disebut "Kalkulator DRAM Ryzen." Ini disesuaikan dengan sistem AMD, tetapi ia tetap berfungsi untuk pengguna Intel kerana ini sebahagian besarnya mengenai masa memori, bukan CPU.

Muat turun alat dan isikan kelajuan RAM anda dan jenis yang anda miliki (jika anda tidak tahu, carian Google yang cepat untuk nombor bahagian RAM anda akan membawa beberapa hasil). Tekan butang ungu "R - XMP" untuk memuatkan spesifikasi dinilai kit anda, dan kemudian tekan "Kira SELAMAT" atau "Kira CEPAT" untuk melihat jangka masa baru anda.

Anda dapat membandingkan jangka masa ini dengan spesifikasi yang dinilai menggunakan butang "bandingkan waktu", dan anda akan mendapati bahawa segalanya diperketat sedikit pada tetapan SELAMAT, dan latensi CAS utama dikurangkan pada tetapan CEPAT. Sudah pasti atau terlepas sama ada tetapan CEPAT akan berfungsi dengan baik untuk anda, kerana ia bergantung pada kit yang disertakan dengan tong sampah dari kilang, tetapi anda mungkin dapat menggunakannya pada julat voltan yang selamat.

Anda ingin menghantar tangkapan skrin ini ke peranti lain kerana anda perlu memasukkan masa ini di BIOS. Kemudian, setelah anda berjaya, anda perlu memastikan overclock stabil dengan menggunakan penguji memori terbina dalam kalkulator. Proses ini agak panjang, jadi anda boleh membaca panduan kami untuk overclocking RAM anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

BERKAITAN: Cara Overclock RAM Komputer Anda