Cara Bersihkan Komputer Desktop Kotor Anda

Sama seperti kereta, rumah anda, dan juga badan anda, komputer anda memerlukan pembersihan yang baik sekali-sekala untuk mengelakkan habuk menumpuk dan terlalu panas. Pembersihan PC mudah dilakukan dan hanya memerlukan masa sekitar 20 minit, jadi hari ini kita akan membahas cara membersihkan bahagian dalam komputer desktop anda dengan berkesan.

Catatan Editor:  Artikel ini menunjukkan cara membersihkan sepenuhnya semua bahagian dalam casing komputer. Anda tidak semestinya mengeluarkan RAM dan kad video jika anda tidak mahu. Kami mengesyorkan membersihkan komputer anda secara berkala.

Berapa kerap saya mesti membersihkan komputer saya?

Bergantung pada persekitaran anda, anda mungkin perlu membersihkan komputer anda lebih kerap. Penempatan komputer adalah salah satu pemboleh ubah penting. Dengan meletakkan komputer di lantai, habuk, rambut, sel kulit, dan zarah permaidani masuk lebih mudah. Sekiranya komputer anda berada di atas lantai — katakan di meja anda — zarah-zarah tidak mudah masuk ke dalam.

Sekiranya anda merokok di dekat komputer anda, tar, abu, dan senjata api lain dapat menumpuk di kipas komputer anda dan di permukaan dalam. Membebaskan komputer anda dari perkara-perkara ini setiap 6 bulan dapat meningkatkan prestasi komputer anda.

Sekiranya anda pemilik haiwan peliharaan yang ditumpahkan, anda mungkin lebih kerap membersihkan komputer anda. Bahagian dalam komputer anda sama rentan dengan kipas penyumbat bulu dan kawasan lain di komputer anda.

Singkatnya, jika anda menjauhkan komputer dari lantai, jangan merokok, dan tidak mempunyai binatang peliharaan, anda mungkin boleh membersihkan komputer sekali setahun. Sekiranya ada perkara yang berkaitan dengan anda, anda mungkin ingin membersihkan komputer anda setiap 6, atau bahkan 3, bulan. Dan, seperti biasa, jika komputer anda mulai menjadi lebih panas daripada biasa, buka untuk memeriksa habuk atau penumpukan rambut dan kemudian bersihkan.

Persiapan

Jangan buka komputer semasa komputer sedang berjalan atau dengan kabel yang terpasang padanya. Selalu lebih selamat mengeluarkan semua periferal seperti kabel USB, kabel audio, kabel video, dan  terutamanya  kabel kuasa. Ya, dengan memastikan kabel kuasa tetap terhubung ke PC, dan sering kali membiarkannya disambungkan semasa bekerja di dalam casing. Tetapi, walaupun sedikit kelembapan dari udara dalam tin dapat menimbulkan masalah jika komponennya mendapat tenaga.

Seterusnya, pindahkan komputer anda ke kawasan yang berventilasi baik seperti halaman belakang atau garaj anda. Perkara ini sangat penting untuk dipertimbangkan jika komputer anda telah menumpuk banyak habuk yang akan bertiup. Menghembuskan semua habuk lama yang terkumpul itu tidak baik untuk anda dan jika anda berada di dalam ruang tertutup, debu itu hanya akan menetap kembali barang anda - termasuk kembali ke komputer anda.

Sekiranya anda terhad pada ruang, pastikan anda menyimpan kekosongan ( bukan  untuk membersihkan bahagian dalam komputer; lebih banyak lagi segera) berdekatan untuk membersihkan dengan cepat selepas itu. Dan jika anda risau menyedut habuk, anda selalu boleh berhenti di perhentian perkakasan tempatan anda untuk mengambil topeng habuk yang murah dengan harga kurang dari $ 5.

Kumpulkan Alat Anda

BERKAITAN: Tanya Howek To Geek: Mengapa Anda Tidak Perlu Mengosongkan PC Anda, Menukar Buku untuk Kindle, dan Mengendalikan Beberapa Komputer dengan Satu Papan Kekunci

Sebelum anda mula membuka casing komputer, anda perlu mengumpulkan alat pembersih anda. Kami sangat mengesyorkan tidak menggunakan vakum untuk membersihkan habuk dari komponen komputer anda. Ini dapat membuat penumpukan statik dan berpotensi menggoreng komponen elektrik penting pada papan induk, kad video dan tempat lain. Ini hanya idea yang tidak baik, jadi biarkan diri anda menderita dan ambil tin udara termampat.

Walaupun begitu, kekosongan boleh berguna sekiranya anda membersihkan komputer dari dalam. Jalankan vakum dan pegang selang berhampiran - tetapi  tidak menyentuh - PC anda. Hembuskan debu keluar dari PC ke arah selang vakum, sehingga vakum dapat menyedut sebahagian besarnya dengan betul.

Terdapat beberapa alat yang anda perlukan untuk membersihkan komputer anda:

  • Set perkakasan yang merangkumi pemacu skru
  • Boleh udara termampat
  • Kain pembersih
  • Ikatan zip (pilihan)
  • Gunting (pilihan)
  • Sapu kapas (pilihan)
  • Tampal haba (pilihan)
  • Pensil atau pen (pilihan)

Salah satu pembaca kami, Carlos, mencadangkan menggunakan kuas cat kecil untuk menyapu habuk di mana udara termampat tidak dapat dijangkau. Beberapa alat ini adalah pilihan, jadi jangan tertekan jika anda tidak memilikinya. Kami hanya mempunyai sebilangan kecil diri, dan masih berjaya melakukan pekerjaan dengan baik.

Buka Kes Anda

Sekarang anda berada di kawasan berventilasi baik dengan semua alat anda dikumpulkan, kami dapat memulakan proses penyediaan dengan membuka casing komputer anda. Semua kes komputer berbeza. Sekiranya anda belum pernah membukanya sebelum ini dan menghadapi masalah membukanya, baca manual komputer anda atau cuba cari panduan secara dalam talian mengenai pembukaan model anda.

Sarung yang kami gunakan adalah Sigma Luna WB, dan, seperti kebanyakan kes, yang diperlukan adalah membuka dua skru, dan kemudian meluncurkan panel sisi ke luar. Perhatikan bahawa jika panel sisi anda mempunyai kipas terpasang, anda mungkin harus melepaskan kabel kuasa untuk mematikan panel sepenuhnya.

Untuk mempermudah proses pembersihan, lebih baik mengeluarkan komponen yang mudah dikeluarkan. Sebilangan besar komputer desktop membolehkan anda mengeluarkan tongkat RAM, kad video, dan cakera keras. Anda tidak perlu melakukan ini, tetapi anda boleh membersihkannya dengan lebih teliti jika anda melakukannya.

Kami mengesyorkan agar tidak mengeluarkan CPU anda kerana pasta termal yang digunakan untuk memindahkan haba dari bahagian atas pemproses ke kipas perlu diganti setiap kali kipas dikeluarkan. Jika anda  sedang  dilengkapi dengan pes haba dan mahu mengeluarkan CPU anda, pastikan untuk membersihkan pes haba lama pada CPU anda dengan menggosok alkohol dan kain lembut. Kemudian sapukan lapisan terma segar setelah selesai membersihkan komputer anda.

Sebilangan besar orang tidak perlu mengeluarkan CPU dan kipas CPU mereka. Tidak masuk akal kerana hampir tidak ada debu yang masuk ke soket CPU. Sekali lagi, jika anda membersihkan komputer anda, mengapa tidak terus berjalan? Pilihan adalah milik anda.

Pembersihan

Untuk memulakan proses pembersihan, mulakan dengan periferal yang baru sahaja kita keluarkan. Ambil kaleng udara termampat anda dan tahan pemicu untuk melepaskan semburan udara ke kawasan dengan banyak debu. Kami membersihkan kad video lama yang tidak pernah mendapat banyak perhatian, jadi terdapat beberapa gumpalan debu yang terkumpul di sekitar port DVI. Sekiranya anda membersihkan kad video dengan kipas, anda boleh menggunakan pen atau pensil untuk mengelakkan pisau berputar semasa anda meniup udara termampat.

Seterusnya, kita bergerak ke dalam casing komputer. Mulakan dengan membuang sebarang zarah debu yang mungkin terdapat di dalam slot RAM. Ambil kaleng udara termampat anda, arahkan ke slot RAM, tahan pemicu, dan alihkan ke seluruh slot. Ulangi ini untuk setiap slot dalam casing komputer anda.

Sekarang kita akan beralih ke peralatan yang lebih besar di dalamnya seperti kipas CPU dan unit bekalan kuasa. Sekali lagi, disyorkan untuk menggunakan pen atau pensil semasa membersihkan kipas untuk mengelakkan pisau berputar. Gunakan tin udara termampat anda untuk meniup zarah debu yang longgar.

Anda juga boleh menggunakan cotton bud untuk membersihkan kipas dengan menggosok swab pada bilah untuk menempelkan partikel debu. Ia agak membosankan, tetapi pada akhirnya menghasilkan kipas yang bagus dan bersih.

Bahagian bawah kes anda pasti akan mempunyai penumpukan habuk. Anda boleh memulakan dengan membuang debu dengan udara termampat anda. Sekiranya masih ada habuk yang tersekat pada casing, anda boleh menggunakan kain lembap untuk mengelapnya. Pastikan kain anda tidak  basah , tetapi  lembap . Ulangi langkah ini untuk semua sudut kes anda.

Akhirnya, jangan lupa untuk membersihkan kipas, port, atau penutup lain seperti yang dijelaskan di atas.

Sekiranya anda mempunyai kipas yang khusus, jangan takut menggunakan kapas dengan sedikit alkohol isopropil untuk membersihkan pisau. Beri kipas dengan cepat putaran untuk memastikan bilah bergerak dengan bebas setelah membersihkan. Sekiranya tidak, mungkin lebih baik untuk terus menggantikan penggemar tersebut.

Kabel Decluttering (Pilihan)

Langkah seterusnya adalah pilihan dan disyorkan untuk komputer yang dibina khas. Tidak seperti komputer yang dihasilkan secara profesional, komputer yang dibuat khas tidak tiba dengan kabel yang tersimpan dengan baik dan sesuai. Kaedah terbaik untuk menjadikan kes anda lebih selamat dan teratur adalah dengan menggunakan tali leher. Anda juga tidak mahu kipas CPU atau kipas lain melepaskan kabel jika tidak terpasang dengan kemas.

Untuk memulakan, anda memerlukan sebungkus zip. Tidak kira saiz atau warna apa, selagi ia boleh dipasang di semua kabel anda. Kami akan menggunakan tali zip 4 inci.

Mulakan dengan memutuskan semua kabel yang perlu diikat. Pastikan anda menuliskan bagaimana mereka dihubungkan untuk rujukan kemudian dan mengambil gambar.

Apabila anda mempunyai kabel atau set kabel yang dikumpulkan mengikut keinginan anda, bungkus tali leher di sekelilingnya dan jalankan hujung nipis melalui pengikat. Kemudian ketatkan tali leher dengan menarik hujung nipis sehingga anda tidak dapat mengetatkannya lagi. Ambil gunting anda dan potong lebihan.

Ulangi langkah ini untuk seberapa banyak kabel yang mungkin. Anda kemudian boleh memasukkannya untuk mengurangkan jarak penglihatan mereka dan memberi penampilan yang lebih bersih pada komputer anda.

Akibatnya

Pasang kembali kabel anda ke soket yang betul. Rujuk dokumen atau gambar anda dari sebelumnya jika anda tidak ingat ke mana setiap kabel pergi. Ingat juga untuk meletakkan kembali periferal yang dikeluarkan, seperti kad video atau stik RAM, kembali ke soket yang sesuai.

Komputer anda, di dalam dan di luar, semestinya kelihatan baik dan baru. Kami telah membersihkan komputer dari habuk, rambut, zarah kulit dan banyak lagi. Kabel anda harus dikendalikan dengan rapi dan tidak menghalangi kipas dan peralatan sensitif yang lain. Sekiranya anda menghadapi masalah pemanasan sebelum ini, anda akan mula menyedari bahawa ia adalah perkara masa lalu. Dan jangan lupa membersihkan komputer anda setiap 3 hingga 6 bulan untuk mengekalkan prestasi itu!