Cara Memperbaiki Masalah PS4 dengan Membangunkan Semula Pangkalan Data PS4

Sekiranya anda menghadapi masalah PS4, seperti prestasi perlahan, ralat "data rosak", atau masalah memuat turun atau mengemas kini permainan, pangkalan data konsol anda mungkin menjadi masalahnya. Nasib baik, membina semula pangkalan data PS4 akan menyelesaikan sebahagian besar masalah ini.

Apa Artinya "Membangunkan Pangkalan Data PS4"?

Apabila Sony PlayStation 4 anda memuat turun data, sama ada permainan baru atau kemas kini ke tajuk yang ada, konsol mesti menyaring data yang dimuat turun untuk mencari apa yang diperlukannya. Beberapa kemas kini besar dan muat turun permainan boleh menyebabkan konsol anda menjadi perlahan, kerana ia harus menyaring banyak data. Sebilangan besar data ini tidak berkaitan dengan operasi semasa.

Membina semula pangkalan data PS4 anda memberitahu sistem di mana data yang dimuat turun berada di pemacu. Setelah proses ini selesai, lebih mudah bagi konsol anda untuk mencari data yang diperlukannya untuk permainan atau perkhidmatan tertentu. Ini boleh menyebabkan masa boot lebih cepat dan konsol yang lebih responsif.

Ini tidak sama dengan defragmentasi cakera keras - proses itu akan memakan masa lebih lama. Defragmenting memindahkan data, sedangkan membina semula pangkalan data hanya mempengaruhi pangkalan data. Setelah pangkalan data dibina semula, konsol mencatat lokasi data yang relevan pada pemacu, dan kemudian mengemas kini lokasinya di dalam pangkalan data.

Sony memberi amaran bahawa membina semula pangkalan data anda memerlukan beberapa saat — atau bahkan beberapa jam, bergantung pada seberapa banyak data baru yang perlu diselesaikan. Berdasarkan pengalaman kami, prosesnya memerlukan beberapa minit, paling banyak, pada PS4 Pro 1 TB. Perlu juga diperhatikan bahawa kemas kini PS4 utama juga memerlukan pembinaan semula pangkalan data. Ia juga berlaku setiap kali anda menghidupkan konsol anda setelah tidak mematikannya dengan betul.

Kadang-kadang, proses membina semula pangkalan data anda boleh mengakibatkan permainan atau aplikasi lain dihapus jika konsol menganggapnya sudah rosak. Ini tidak akan mempengaruhi menyimpan data, tetapi ingat, anda selalu dapat membuat sandaran ke cloud dengan PlayStation Plus atau ke peranti USB secara tempatan.

Bilakah Anda Perlu Membangunkan Pangkalan Data Anda?

Membina semula pangkalan data PS4 anda adalah proses yang selamat dan anda boleh melakukannya sekerap yang anda mahukan. Ini adalah operasi berisiko rendah yang tidak semestinya mempengaruhi data pada pemacu anda. Anda boleh membina semula pangkalan data untuk menyelesaikan masalah yang ada, tetapi melakukannya juga akan membantu mencegah perlambatan konsol masa depan.

Namun, ada beberapa kesempatan ketika anda mungkin ingin memaksa pembangunan semula pangkalan data untuk menyelesaikan masalah dengan PS4 anda.

Sekiranya konsol anda mengambil masa lebih lama daripada biasa untuk boot atau disambung semula dari keadaan yang digantung, atau jika anda melihat kelambatan semasa menggunakan menu PS4, pembinaan semula mungkin akan membantu mempercepat. Ini sering berlaku setelah kemas kini permainan besar dimuat turun, jadi anda mungkin mahu membina semula pangkalan data pada masa yang akan datang Modern Warfare menjatuhkan tambalan 100 GB.

Masalah pangkalan data juga boleh mempengaruhi prestasi permainan secara negatif. Sekiranya anda melihat penurunan kadar bingkai dan kegagapan, terutama di kawasan di mana anda tidak pernah melihatnya sebelumnya, pembangunan semula pangkalan data mungkin merupakan idea yang baik.

Kesalahan "data rosak" yang berterusan juga dapat diselesaikan dengan penyusunan semula pangkalan data. Ini sering muncul semasa cuba memuat turun permainan dari perpustakaan anda. Memulakan semula muat turun biasanya berfungsi untuk jangka masa yang singkat sebelum anda melihat mesej ralat sekali lagi. Kami telah memperhatikan bahawa masalah ini hilang sepenuhnya setelah pembinaan semula pangkalan data cepat.

Ada juga yang menyatakan bahawa membina semula pangkalan data PS4 mereka menyelesaikan masalah di mana konsol secara konsisten akan gagal membaca media optik dan dengan kandungan yang boleh dimuat turun (DLC).

Sekiranya anda kerap memasang permainan dan aplikasi baru, anda akan mendapat lebih banyak faedah daripada penyusunan semula pangkalan data biasa daripada seseorang yang memainkan permainan yang sama dan jarang memasang apa-apa.

Adakah Terdapat Kekurangan?

Tidak banyak kekurangan untuk membina semula pangkalan data. Anda mungkin mendapati beberapa perkara hilang jika data rosak, tetapi perkara ini jarang berlaku. Senarai permainan anda yang paling baru dimainkan akan dipadamkan, jadi anda perlu melayari Perpustakaan anda untuk mencari barang dan bukannya menatal beberapa jubin ke kanan.

Pembinaan semula juga akan membuang semua pemberitahuan pada sistem anda. Walau bagaimanapun, eloklah membersihkan papan tulis kerana, melainkan jika anda membuangnya secara manual, nampaknya konsol itu memegangnya selamanya.

Terakhir, jika anda mempunyai koleksi permainan yang sangat besar dan menggunakan pemacu luaran, anda mungkin menunggu beberapa saat untuk menyelesaikan prosesnya. Walau bagaimanapun, kami tidak melihat masa menunggu yang ketara pada PS4 biasa dengan storan yang diperluas, atau PS4 Pro yang dimuat dengan kapasiti.

Bagaimana Membangunkan Pangkalan Data Anda dalam Mod Selamat

Anda perlu boot konsol PS4 anda dalam mod Selamat untuk membina semula pangkalan data. Untuk melakukan ini, bangunkan konsol anda dari mod Tidur seperti biasa. Seterusnya, tekan dan tahan butang PS pada pengawal anda, dan kemudian pilih Daya> Matikan PS4.

Dengan konsol mati sepenuhnya, sambungkan alat kawalan anda ke PS4 dengan kabel USB. Ini perlu kerana Bluetooth tidak akan berfungsi dalam mod Selamat. Sekarang, tekan dan tahan butang kuasa di bahagian depan konsol sehingga anda mendengar dua bunyi bip untuk boot dalam mod Selamat.

Setelah bunyi bip kedua, lepaskan butang dan tunggu menu "Safe Mode" muncul. Apabila berlaku, pilih "5. Bina semula Pangkalan Data. " Akui peringatan bahawa prosesnya mungkin memerlukan beberapa jam, dan kemudian pilih "OK" untuk memulakan pembangunan semula.

Konsol anda akan dimulakan semula dan memaparkan logo PlayStation untuk sementara waktu. Kemudian, anda akan melihat bar kemajuan yang menunjukkan bahawa pangkalan data sedang dibina semula.

Apabila proses selesai, konsol anda akan dimulakan semula.

Apa Yang Dilakukan oleh Safe Mode?

Ada pilihan penyelesaian masalah lain dalam menu "Safe Mode". Yang pertama adalah "Restart System," yang keluar dari Safe mode dan menghidupkan semula PS4 secara normal.

Di bawahnya adalah pilihan untuk menukar resolusi skrin menjadi 480p. Ini berguna jika konsol anda disambungkan ke paparan yang tidak menyokong resolusi yang ada, dan anda perlu mengembalikan tetapannya.

Pilihan seterusnya adalah "Perisian Perisian Sistem," yang memeriksa versi terbaru, dan kemudian berusaha untuk mengemas kini. Anda boleh mencuba pilihan ini jika anda menghadapi masalah mengemas kini perisian sistem semasa sistem dihidupkan secara normal.

Pilihan "Pulihkan Tetapan Lalai" mengembalikan semua tetapan sistem ke lalai kilang mereka. Ini tidak akan mempengaruhi permainan anda atau menyimpan data. Walau bagaimanapun, ia akan mengubah perkara seperti pilihan penjimat tenaga dan pelayan DNS anda ke nilai lalai mereka.

Akhirnya, terdapat pilihan “Initialize PS4” dan “Initialize PS4 (Reinstall System Software)”. Ini akan menetapkan semula kilang anda ke keadaan seperti baru. Pilihan kedua juga memasang semula versi terkini sistem operasi Sony. Kedua-duanya akan menghapus semua permainan, media, dan menyimpan fail anda.

Anda hanya boleh menggunakan pilihan terakhir ini jika anda menghadapi masalah serius dengan PS4 anda (dan telah mencuba yang lain), atau jika anda menjual atau memberikan konsol anda. Pilihan ini akan membuang semua maklumat peribadi anda.

Adakah Konsol Generasi Akan Datang Memerlukan Penyelenggaraan yang serupa?

Sony dan Microsoft sedang bersiap untuk melancarkan konsol PlayStation 5 dan Xbox Series X generasi berikutnya pada akhir tahun 2020. Perbezaan terbesar ialah pemacu keadaan pepejal (SSD) yang lebih pantas, dan saluran data lebar jalur lebar.

Ciri-ciri baru ini akan membolehkan konsol mengakses data lebih cepat daripada sebelumnya. Ini juga bermaksud prosedur penyusunan semula pangkalan data pada PS5 memerlukan sedikit masa berkat peningkatan prestasi SSD.

Sekiranya anda ingin mempercepat PS4 anda, anda boleh menambahkan SSD. Walau bagaimanapun, jangan mengharapkan prestasi gen yang sama yang mungkin akan kita lihat dari PS5.

BERKAITAN: PS5 dan Xbox Series X: Apa itu Teraflops?