Cara Memperbaiki Masalah Pemuat Boot Windows (Sekiranya Komputer Anda Tidak Mula)

Sekiranya PC Windows anda melemparkan mesej ralat kepada anda sebelum ia mula memuatkan Windows, kemungkinan sektor boot pada partition sistem anda rosak, rosak, atau tidak mempunyai fail. Inilah cara menyelesaikan masalah tersebut.

Apakah Sektor Boot dan Master Boot Record?

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara GPT dan MBR Semasa Mempartisi Pemacu?

Sektor boot adalah bahagian kecil di awal cakera keras yang akan dibuat setiap kali anda memformat pemacu. Sektor boot mengandungi beberapa kod dan data yang membantu BIOS menyerahkan kawalan proses permulaan ke Windows. Sektor boot juga menjadi tuan rumah Master Boot Record (MBR), yang mengandungi tandatangan disk, jadual partition untuk disk, dan sebilangan kecil kod yang disebut master boot code.

Apabila PC dimulakan, rutin power-on awal dikendalikan oleh BIOS. BIOS kemudian memuatkan kod boot induk ke dalam RAM PC dan menyerahkan proses permulaan kepadanya. Kod boot induk mengimbas jadual partisi, menentukan partisi aktif, memuatkan salinan sektor boot ke dalam RAM PC, dan menyerahkan proses permulaan ke kod tersebut. Proses boot strapping inilah yang membolehkan bit awal kod Windows mula dimuat.

Sektor boot boleh mengalami jenis masalah yang sama seperti bahagian lain dalam cakera keras anda - fail yang hilang, fail yang rosak, dan bahkan kerosakan fizikal. Apabila proses boot loader gagal, ia akan berlaku setelah anda melihat maklumat BIOS tetapi sebelum Windows benar-benar mula dimuat. Anda biasanya akan melihat mesej ralat seperti berikut:

  • Ralat memuatkan sistem operasi
  • Kehilangan sistem operasi
  • But semula dan pilih peranti but yang betul
  • Jadual partition tidak sah
  • Bootmgr tiada
  • FATAL: Tidak ada medium bootable! Sistem dihentikan.

Sekiranya anda melihat salah satu daripada pesan ini, ini bermakna anda tidak dapat memulakan Windows dan harus menggunakan Windows Recovery Environment untuk menyelesaikan masalah anda. Kami di sini untuk membimbing anda melalui perkara itu.

Catatan: Sekiranya PC anda mula memuat Windows, tetapi gagal, maka bootloader tidak menjadi masalah. Sebaliknya, anda harus mencuba memulakan PC dalam Safe Mode dan menyelesaikan masalah dari sana. Melakukan Pemulihan Sistem akan menjadi tempat yang baik untuk memulakan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mod Selamat untuk Memperbaiki PC Windows Anda (dan Bila Anda Perlu)

Boot Dari Media Pemasangan Windows atau Pemulihan Pemulihan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memulakan PC anda ke dalam Windows Recovery Environment. Kemungkinan PC anda mempunyai partisi pemulihan khas yang membolehkan anda memulakan Persekitaran Pemulihan Windows tanpa memerlukan cakera fizikal. Cara anda melakukannya berbeza dengan jenama PC yang anda miliki, tetapi anda akan sering melihat mesej semasa memulakan memberitahu anda apa kunci yang perlu ditekan untuk memulakan pemulihan dan pembaikan. Sekiranya PC anda tidak mempunyai partisi pemulihan - atau anda tidak pasti bagaimana mengaksesnya - anda juga boleh memulakan PC anda menggunakan DVD atau USB dengan pemasang Windows di atasnya.

Sekiranya anda tidak mempunyai cakera pemasangan, anda harus menggunakan PC lain untuk memuat turun salinan Windows. Anda kemudian boleh membuat cakera pemasangan DVD atau USB yang boleh anda gunakan untuk boot PC anda sendiri. Dan omong-omong, jika PC anda masih beroperasi, anda mungkin ingin mengambil langkah berjaga-jaga untuk membuat pemacu pemulihan atau cakera pembaikan sistem yang boleh anda gunakan pada masa akan datang.

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Sekiranya anda memulakan PC anda menggunakan cakera pemasangan, klik hingga anda melihat skrin pemasangan Windows awal dan kemudian klik pautan "Perbaikan komputer anda" dan bukannya memulakan pemasangan. Sekiranya anda bermula dari partisi pemulihan atau cakera pembaikan, skrin mungkin kelihatan sedikit berbeza, tetapi anda akan mendapat pilihan yang sama yang akan kita bahas di sini.

Windows kemudian akan memuatkan persekitaran pemulihan. Pada halaman pertama, klik pilihan "Selesaikan Masalah".

Halaman Pilihan Lanjutan akan muncul seterusnya dan mengandungi pilihan yang akan kita bincangkan dalam beberapa bahagian seterusnya.

Perhatikan bahawa jika anda menggunakan Windows 7, skrin mungkin kelihatan sedikit berbeza. Anda akan melihat kebanyakan pilihan yang sama, termasuk yang akan kita bahas seterusnya.

Membaiki Permulaan Secara Automatik

Dalam kebanyakan kes, anda harus membiarkan Windows cuba memperbaiki permulaan secara automatik. Bukan hanya akan berusaha memperbaiki Master Boot Record atau mencipta semula sektor boot, ia juga akan mencari dan cuba memperbaiki masalah permulaan biasa yang lain. Pada halaman Pilihan Lanjutan, klik "Pembaikan Permulaan."

Halaman seterusnya memaparkan semua sistem operasi yang dikesan pada PC anda - walaupun anda hanya memasangnya. Klik sistem operasi yang ingin dibaiki.

Windows akan mula memeriksa masalah permulaan dan mencuba pembaikan.

Apabila prosesnya selesai, Windows akan memberitahu anda sama ada pembaikan berjaya. Bagaimanapun, anda akan diberi pilihan untuk menghidupkan semula PC anda atau kembali ke halaman Pilihan Lanjutan.

Sekiranya Windows tidak dapat membaiki PC anda secara automatik, anda boleh mencuba memperbaiki Master Boot Record atau membina semula sektor boot secara manual dari Command Prompt. Tidak mungkin berfungsi jika pembaikan automatik tidak dilakukan, kerana perintah ini dilakukan sebagai sebahagian dari proses pembaikan automatik, tetapi tidak ada salahnya mencuba.

Membaiki Master Boot Record dari Command Prompt

Sekiranya anda lebih suka menangani sendiri - atau pembaikan automatik gagal - dan anda pasti yakin bahawa masalahnya adalah dengan Master Boot Record atau boot sector anda, anda juga boleh pergi ke Command Prompt untuk memperbaiki cepat. Pada halaman Pilihan Lanjutan, klik "Prompt Perintah."

Sebaik sahaja anda berada di Prompt Perintah, anda akan menggunakan bootrecperintah tersebut, dan ada beberapa pilihan yang dapat berguna dalam memperbaiki kesalahan bootloader.

Untuk memulihkan Master Boot Record, ketik perintah berikut dan tekan Enter. Perintah ini menulis Master Boot Record baru yang sesuai dengan Windows (berdasarkan versi Windows yang anda gunakan) ke sektor boot tanpa menimpa jadual partition yang ada. Ini adalah permulaan yang baik untuk memperbaiki kesilapan pemuat but yang disebabkan oleh kerosakan fail.

bootrec / fixmbr

Untuk menulis keseluruhan sektor boot ke partition sistem, ketik perintah berikut dan tekan Enter. Pilihan ini menimpa jadual partition semasa dan kadangkala boleh menyebabkan masalah jika anda bersedia untuk boot ke beberapa sistem operasi. Itu tidak akan menimpa data pada partisi sebenar anda, tetapi anda mungkin perlu mengkonfigurasi semula pilihan multi-boot anda setelah menggunakan perintah ini. Perintah ini berguna apabila anda mengesyaki sektor boot anda mungkin ditimpa oleh pemasangan sistem operasi atau perisian hasad lain, atau jika anda mengesyaki sektor boot itu sendiri rosak.

bootrec / fixboot

Dan tentu saja, alat bootrec juga menawarkan pilihan lain yang lebih maju. Anda sentiasa boleh menaip bootrec /?untuk melihat lebih banyak pilihan dan mendapatkan bantuan dengan arahan.

Langkah-langkah yang Perlu diambil Selepas Pemulihan

Setelah berjaya membaiki PC anda dan dapat memulakan Windows, kami sangat mengesyorkan untuk meneruskan dan melakukan beberapa langkah lain. Pertama, jalankan utiliti Check Disk untuk mengimbas integriti sistem fail dan cakera keras anda. Selalunya kesalahan pemuat but anda berpunca daripada masalah fizikal dengan cakera keras anda.

Kedua, gunakan utiliti Pemeriksa Fail Sistem untuk mengimbas dan memperbaiki fail sistem yang rosak. Tidak mungkin menggunakan langkah-langkah yang telah kita bicarakan akan menimbulkan masalah dengan fail sistem, tetapi mungkin. Dan perkara yang sangat mudah untuk diperiksa dan diperbaiki.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Masalah Pemacu Keras dengan Chkdsk pada Windows 7, 8 dan 10

Walaupun kesalahan pemuat but boleh menjadi agak menakutkan ketika muncul - kebanyakannya disebabkan oleh seberapa sedikit maklumat yang anda berikan ketika berlaku - mereka agak mudah diperbaiki. Anda hanya perlu tahu apa yang harus diperhatikan dan mempunyai penyelesaian pemulihan yang siap dimuat.