Cara Mengurangkan Saiz Folder WinSXS Anda pada Windows 7 atau 8

Folder WinSXS di C: \ Windows \ WinSXS sangat besar dan terus berkembang semakin lama anda memasang Windows. Folder ini membina fail yang tidak diperlukan dari masa ke masa, seperti versi lama komponen sistem.

Folder ini juga mengandungi fail untuk komponen Windows yang dinyahpasang dan dilumpuhkan. Walaupun anda tidak memasang komponen Windows, komponen tersebut akan ada di folder WinSXS anda, memerlukan banyak ruang.

Mengapa Folder WinSXS Terlalu Besar

Folder WinSXS mengandungi semua komponen sistem Windows. Sebenarnya, fail komponen di tempat lain di Windows hanyalah pautan ke fail yang terdapat dalam folder WinSXS. Folder WinSXS mengandungi setiap fail sistem operasi.

Apabila Windows memasang kemas kini, ia menurunkan komponen Windows baru dalam folder WinSXS dan menyimpan komponen lama dalam folder WinSXS. Ini bermaksud bahawa setiap Pembaruan Windows yang anda pasang akan meningkatkan saiz folder WinSXS anda. Ini membolehkan anda menyahpasang kemas kini sistem operasi dari Panel Kawalan, yang boleh berguna sekiranya terdapat kemas kini kereta - tetapi ia adalah ciri yang jarang digunakan.

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Windows 7 mengatasinya dengan menyertakan ciri yang membolehkan Windows membersihkan fail kemas kini Windows lama setelah anda memasang pek perkhidmatan Windows baru. Ideanya ialah sistem ini dapat dibersihkan secara berkala bersama dengan pek perkhidmatan.

Walau bagaimanapun, Windows 7 hanya melihat satu pek perkhidmatan - Service Pack 1 - dilancarkan pada tahun 2010. Microsoft tidak mempunyai niat untuk melancarkan yang lain. Ini bermakna, selama lebih dari tiga tahun, fail penyahpasangan kemas kini Windows telah dibangun pada sistem Windows 7 dan tidak dapat dikeluarkan dengan mudah.

Bersihkan Kemas kini Fail

Untuk menyelesaikan masalah ini, Microsoft baru-baru ini menyokong ciri dari Windows 8 hingga Windows 7. Mereka melakukan ini tanpa banyak peminat - ia dilancarkan dalam kemas kini sistem operasi kecil khas, jenis yang umumnya tidak menambah ciri baru.

BERKAITAN: 6 Cara Mengosongkan Ruang Pemacu Keras yang Digunakan oleh Fail Sistem Windows

Untuk membersihkan fail kemas kini seperti itu, buka wizard Disk Cleanup (ketuk kekunci Windows, ketik "disk cleanup" ke menu Start, dan tekan Enter). Klik butang "Bersihkan Fail Sistem", aktifkan pilihan "Pembersihan Pembaruan Windows" dan klik "OK." Sekiranya anda telah menggunakan sistem Windows 7 selama beberapa tahun, anda mungkin dapat membebaskan beberapa gigabait ruang.

Kali berikutnya anda reboot setelah melakukan ini, Windows akan mengambil masa beberapa minit untuk membersihkan fail sistem sebelum anda dapat log masuk dan menggunakan desktop anda.

Sekiranya anda tidak melihat ciri ini di tetingkap Pembersih Cakera, anda mungkin ketinggalan pada kemas kini anda - pasang kemas kini terbaru dari Kemas kini Windows.

BERKAITAN: Bagaimana Windows Menggunakan Penjadual Tugas untuk Tugas Sistem

Windows 8 dan 8.1 merangkumi ciri terbina dalam yang melakukan ini secara automatik. Sebenarnya, ada tugas berjadual StartComponentCleanup yang disertakan dengan Windows yang akan berjalan secara automatik di latar belakang, membersihkan komponen 30 hari setelah anda memasangnya. Tempoh 30 hari ini memberi anda masa untuk menyahpasang kemas kini jika menyebabkan masalah.

Sekiranya anda ingin membersihkan kemas kini secara manual, anda juga dapat menggunakan pilihan Pembersihan Pembaruan Windows di tetingkap Penggunaan Disk, seperti yang anda dapat pada Windows 7. (Untuk membukanya, ketuk kekunci Windows, ketik "pembersihan cakera" untuk lakukan carian, dan klik jalan pintas "Kosongkan ruang cakera dengan membuang fail yang tidak diperlukan" yang muncul.)

Windows 8.1 memberi anda lebih banyak pilihan, yang membolehkan anda membuang secara paksa semua versi komponen yang belum dipasang sebelumnya, bahkan yang belum ada lebih dari 30 hari. Perintah ini mesti dijalankan dalam Prompt Perintah yang ditinggikan - dengan kata lain, mulakan tetingkap Prompt Perintah sebagai Pentadbir.

Sebagai contoh, arahan berikut akan menyahpasang semua versi komponen sebelumnya tanpa tempoh tenggang 30 hari tugas yang dijadualkan:

DISM.exe / dalam talian / Pembersihan-Imej / StartComponentCleanup

Perintah berikut akan membuang fail yang diperlukan untuk menyahpasang pek perkhidmatan. Anda tidak dapat menyahpasang sebarang pek perkhidmatan yang sedang dipasang setelah menjalankan perintah ini:

DISM.exe / dalam talian / Pembersihan-Imej / SPSdikemas kini

Perintah berikut akan membuang semua versi lama dari setiap komponen. Anda tidak akan dapat menyahpasang pek perkhidmatan atau kemas kini yang dipasang sekarang setelah ini selesai:

DISM.exe / online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup / ResetBase

Alih Keluar Permintaan

Versi Windows moden membolehkan anda mengaktifkan atau mematikan ciri Windows mengikut permintaan. Anda akan mendapat senarai ciri-ciri ini di tetingkap Ciri Windows yang boleh anda akses dari Panel Kawalan.

Bahkan ciri yang belum anda pasang - iaitu, ciri yang anda lihat tidak dicentang di tetingkap ini - disimpan di cakera keras anda di folder WinSXS anda. Sekiranya anda memilih untuk memasangnya, ia akan disediakan dari folder WinSXS anda. Ini bermakna anda tidak perlu memuat turun apa pun atau menyediakan media pemasangan Windows untuk memasang ciri-ciri ini.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini memerlukan ruang. Walaupun ini tidak menjadi masalah pada komputer biasa, pengguna dengan jumlah penyimpanan yang sangat rendah atau pentadbir pelayan Windows yang ingin mengurangkan pemasangan Windows mereka ke sekumpulan fail sistem terkecil mungkin ingin mengeluarkan fail ini dari cakera keras mereka.

Atas sebab ini, Windows 8 menambahkan pilihan baru yang membolehkan anda membuang komponen yang belum dipasang ini dari folder WinSXS sepenuhnya, mengosongkan ruang. Sekiranya anda memilih untuk memasang komponen yang dikeluarkan kemudian, Windows akan meminta anda memuat turun fail komponen dari Microsoft.

Untuk melakukan ini, buka tetingkap Prompt Perintah sebagai Pentadbir. Gunakan arahan berikut untuk melihat ciri yang tersedia untuk anda:

DISM.exe / Dalam Talian / Bahasa Inggeris / Ciri-ciri / Format: Jadual

Anda akan melihat jadual nama ciri dan keadaannya.

Untuk membuang ciri dari sistem anda, anda akan menggunakan perintah berikut, menggantikan NAME dengan nama ciri yang ingin anda alih keluar. Anda boleh mendapatkan nama ciri yang anda perlukan dari jadual di atas.

DISM.exe / Online / Disable-Feature / featurename: NAME / Remove

BERKAITAN: 6 Cara Mengosongkan Ruang Pemacu Keras yang Digunakan oleh Fail Sistem Windows

Jika anda menjalankan perintah / Get-Features lagi, Anda sekarang akan melihat bahawa fitur tersebut memiliki status "Disabled with Payload Removed" dan bukan hanya "Disabled." Itulah bagaimana anda tahu bahawa ia tidak mengambil banyak ruang pada cakera keras komputer anda.

Sekiranya anda cuba mengurangkan sistem Windows sebanyak mungkin, pastikan untuk melihat senarai cara kami untuk mengosongkan ruang cakera pada Windows dan mengurangkan ruang yang digunakan oleh fail sistem.