Cara Menggunakan Ciri Perbandingan Microsoft Word

Sekiranya anda berada dalam pasukan pekerja kolaboratif, atau anda hanya berurusan dengan beberapa penyemakan kerja anda sendiri, sangat penting untuk dapat mengesan perubahan bertahap. Dalam Microsoft Word, kemampuan untuk membandingkan setiap perbezaan dalam dua dokumen yang hampir sama terdapat pada alat Bandingkan. Inilah cara menggunakannya.

Pertama, buka Word dan sebarang fail dokumen. (Ini boleh menjadi salah satu yang anda bandingkan, dokumen lain sepenuhnya, atau hanya projek kosong.) Klik tab "Ulasan" di bahagian atas skrin untuk membuka menu pita, kemudian klik butang "Bandingkan" - ia akan berada di sebelah kanan menu.

Klik "Bandingkan" sekali lagi jika menu lain dibuka. Kemudian di tetingkap baru, pilih dua dokumen anda: dokumen "Asli" (atau sebelumnya), dan dokumen "Revisi" (atau lebih baru). Sekiranya anda tidak melihatnya di menu dropdown, klik ikon folder di sebelah kanan untuk menyemak imbas dokumen menggunakan penyemak imbas fail anda.

Di bawah "Label berubah dengan", anda boleh menetapkan catatan untuk membantu anda mengesan perbezaan yang dimiliki oleh dokumen mana. Di sini saya akan melabel nama saya "kemudian" kerana ini adalah semakan terakhir dari naskah. Anda hanya dapat menambahkan tag ke dokumen yang disemak semula, tetapi anda boleh menukarnya dengan ikon anak panah dua.

Klik butang "Lagi" untuk melihat pilihan lanjutan. Sebilangan besar ini dapat dijelaskan sendiri dan semua pilihan diaktifkan secara lalai. Perhatikan pilihan "Tunjukkan perubahan pada", yang menunjukkan perubahan individu sama ada satu watak pada satu masa (sangat lambat) atau satu kata pada satu masa.

Klik "OK." Word akan membuka pilihan panel yang rumit dalam satu dokumen. Dari kiri ke kanan, anda mempunyai senarai perubahan terperinci, paparan lengkap dokumen "Revisi" dengan tanda merah di margin kiri yang menunjukkan perubahan, dan panel dua yang menunjukkan dokumen asli dan disemak ditumpuk. Menggulir dengan roda tetikus anda akan menatal ketiga panel utama sekaligus, tetapi anda boleh menggunakan bar tatal di sebelah kanan masing-masing untuk menatal panel masing-masing ke masing-masing.

Panel Semakan adalah yang paling berguna di sini. Ini menunjukkan setiap perubahan, apa yang dihapus, dan apa yang ditambahkan, mengikut urutan dari atas dokumen ke bawah. Ini cara yang hebat untuk melihat perbezaan teks dan format sekilas. Mengklik salah satu entri di panel Revisi akan langsung menatal panel lain ke kedudukan yang berkaitan. Kemas!

Setelah anda menggunakan tab Semakan untuk mencari semakan tertentu, anda boleh mengklik kanan pada teks yang relevan di panel tengah. Klik "Terima" atau "Tolak" (diikuti dengan tindakan yang sesuai) untuk menyimpan atau mengembalikan perubahan, masing-masing.

Anda boleh menyimpan dokumen perbandingan ini sebagai fail berasingan yang tidak akan mempengaruhi salah satu dokumen yang sedang anda lihat. Cukup klik Fail> Simpan sebagai, dan simpan seperti dokumen Word yang lain.

Perhatikan bahawa fitur Bandingkan tidak tersedia jika salah satu dokumen mempunyai perlindungan kata laluan atau perubahannya dilindungi di Word. Anda boleh mengubah tetapan ini dalam setiap dokumen dengan mengklik Ulasan> Lacak Perubahan.