Lumpuhkan Kawalan Akaun Pengguna (UAC) Cara Mudah dalam Menang 7, 8 atau 10

Sekiranya anda telah menggunakan Windows untuk sementara waktu, anda mungkin ingat betapa mengganggu Kawalan Akaun Pengguna (UAC) ketika mula-mula muncul di Windows Vista. Kami menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melumpuhkannya, dan anda masih boleh mematikannya di Windows 8 dan 10. Inilah caranya.

BERKAITAN: Mengapa Anda Tidak Perlu Melumpuhkan Kawalan Akaun Pengguna (UAC) di Windows

Satu peringatan terlebih dahulu. Kami benar-benar mengesyorkan agar anda tidak mematikan UAC. Anda akan mendapat PC yang kurang selamat (dan kami telah menulis panduan hebat yang menjelaskan perkara itu). Sekiranya anda selalu melumpuhkannya pada pemasangan Windows baru, anda mungkin ingin mencubanya lagi. UAC pada Windows 8 dan 10 jauh lebih ringkas dan kurang menjengkelkan daripada dulu. Yang mengatakan, kami tidak berada di sini untuk memberitahu anda apa yang harus dilakukan.

Di Windows 7, 8, atau 10, tekan Start, ketik "uac" ke dalam kotak carian, dan kemudian klik hasil "Ubah tetapan Kawalan Akaun Pengguna". Pada Windows 8, anda akan menggunakan skrin Mula (bukan menu Mula), dan anda harus menukar carian anda ke "tetapan" tetapi pada dasarnya tetap berfungsi sama.

Di tetingkap "Tetapan Kawalan Akaun Pengguna", seret slider hingga ke tetapan "Never Notify". Klik "OK" apabila anda selesai.

Cukup sederhana.

Perhatikan juga bahawa anda tidak perlu mematikan UAC. Berikut adalah tetapan yang boleh anda gunakan dengan gelangsar:

  • Selalu beritahu: Windows meminta anda mengesahkan melalui UAC setiap kali aplikasi cuba memasang perisian atau membuat perubahan pada PC anda. Ini juga meminta pengesahan ketika anda membuat perubahan pada tetapan Windows.
  • Beritahu hanya tentang aplikasi: Dua tetapan tengah pada slaid berfungsi sama, keduanya memberitahu anda hanya ketika aplikasi berusaha membuat perubahan, tetapi tidak ketika anda mengubah pengaturan Windows. Perbezaan antara kedua tetapan adalah yang pertama meredupkan skrin anda semasa pemberitahuan dan yang kedua tidak. Tetapan kedua ditujukan untuk orang dengan PC yang (untuk apa jua alasan) memerlukan waktu yang lama untuk meredupkan skrin.
  • Jangan pernah memberitahu: UAC tidak memberi tahu anda tentang perubahan yang anda buat atau perubahan yang dibuat oleh aplikasi. Tetapan ini pada dasarnya mematikan UAC.

Seperti yang kami katakan, kami sangat menggalakkan anda untuk tidak mematikan UAC. Inilah yang menjadikan anda selamat untuk menjalankan akaun pentadbir sebagai akaun pengguna harian anda. Tetapi, jika anda bertekad untuk mematikannya, sekurang-kurangnya sekarang anda tahu betapa mudahnya.