Apa itu NFC (Near Field Communication), dan Untuk Apa Saya Boleh Menggunakannya?

NFC atau Near Field Communication adalah protokol yang membantu dua peranti berkomunikasi secara tanpa wayar ketika diletakkan tepat di sebelah satu sama lain — misalnya, telefon pintar atau jam tangan pintar dapat digunakan untuk pembayaran atau boarding pass. Inilah cara ia berfungsi.

Perkakasan NFC disertakan dalam semakin banyak peranti - terutamanya telefon pintar, tetapi juga beberapa komputer riba. NFC boleh menjadi masa depan pembayaran, kunci keselamatan, dan boarding pass. NFC juga merupakan peningkatan berbanding kod QR yang kikuk. Banyak telefon baru mempunyai perkakasan untuk melakukan semua perkara di sini hari ini, namun, banyak orang dengan telefon pintar yang dilengkapi NFC belum menggunakan kemampuan NFC mereka.

Apa itu NFC?

NFC bermaksud Near Field Communication. NFC adalah satu set piawaian yang membolehkan telefon pintar dan peranti lain berkomunikasi melalui isyarat radio apabila ia berada dalam jarak yang dekat. NFC berfungsi sama dengan RFID, walaupun NFC mempunyai jarak jauh lebih pendek daripada RFID. Jangkauan NFC kira-kira 4 inci, menjadikannya lebih sulit untuk diuping.

Peranti dengan perkakasan NFC dapat menjalin komunikasi dengan peranti lain yang dilengkapi NFC serta "tag" NFC. Tag NFC adalah cip NFC yang tidak berfungsi yang menarik tenaga dari telefon pintar berdekatan atau peranti NFC berkuasa lain. Mereka tidak memerlukan bateri atau sumber tenaga mereka sendiri. Pada asasnya, tag NFC dapat digunakan sebagai pengganti kod QR yang lebih mudah.

Untuk mewujudkan sambungan NFC, yang perlu anda lakukan hanyalah menyentuh dua peranti yang dilengkapi NFC bersama-sama. Contohnya, jika anda mempunyai dua telefon pintar yang dilengkapi NFC, anda akan menyentuhnya bersama-sama secara bergantian. Sekiranya anda mempunyai tag NFC, anda akan menyentuh bahagian belakang telefon pintar yang dilengkapi NFC ke tag NFC.

NFC termasuk dalam berbagai jenis perangkat, termasuk perangkat Android seperti Nexus 4, Galaxy Nexus, Nexus S, Galaxy S III dan HTC One X. Android bukanlah satu-satunya platform yang menyokong NFC - peranti Windows Phone seperti siri Nokia Lumia dan HTC Windows Phone 8X termasuk NFC, seperti juga banyak peranti BlackBerry. Namun, tidak ada iPhone Apple yang merangkumi perkakasan NFC.

Kredit Imej: Jason Tester Guerrilla Futures di Flickr

Pembayaran Mudah Alih

Pembayaran NFC berfungsi sama dengan ciri pembayaran tanpa sentuh ketuk untuk membayar seperti PayPass MasterCard, termasuk pada kad kredit MasterCard. Telefon pintar yang dilengkapi NFC dapat disentuh (atau melambaikan) terminal pembayaran berkemampuan NFC untuk membayar sesuatu, menggantikan keperluan untuk kad kredit.

San Francisco mempunyai meter tempat letak kenderaan NFC, yang membolehkan orang membayar untuk meletak kenderaan dengan mengetuk telefon yang dilengkapi dengan NFC pada meter tempat letak kereta.

Kredit Gambar: Sergio Uceda di Flickr

Memindahkan Data Tanpa Wayar

Data dapat dipindahkan secara wayarles antara dua telefon pintar yang dilengkapi NFC. Telefon Android mempunyai Android Beam, sebuah fitur yang memungkinkan dua telefon pintar untuk berbagi halaman web, kontak, foto, video, atau jenis informasi lain dengan cepat. Sentuh dua telefon dari belakang ke belakang dan kandungan yang dilihat pada satu peranti akan dihantar ke yang lain. Pemindahan fail dikendalikan melalui Bluetooth setelah dimulakan, tetapi tidak ada proses pemasangan Bluetooth yang rumit - ketuk dan selebihnya akan berlaku secara automatik.

Ciri perkongsian serupa juga terdapat di BlackBerry dan Windows Phone.

Kredit Imej: LAI Ryanne di Flickr

Tag NFC

Sesiapa sahaja boleh membeli tag NFC, yang harganya agak murah. Anda boleh mengkonfigurasi tindakan yang berlaku ketika telefon pintar anda bersentuhan dengan tag NFC.

Sebagai contoh, katakan anda selalu meletakkan telefon pintar anda dalam mod senyap ketika anda tidur. Daripada melakukan ini secara manual setiap malam, anda boleh meletakkan tag NFC di meja sebelah katil anda. Apabila anda tidur, anda boleh meletakkan telefon pintar anda ke tag NFC dan telefon pintar anda akan melakukan tindakan yang boleh anda konfigurasikan, seperti mengaktifkan mod senyap secara automatik.

Anda juga boleh membuat tag NFC yang mengandungi SSID dan frasa laluan rangkaian Wi-Fi anda. Apabila orang mengunjungi rumah anda, mereka dapat menyentuh telefon mereka ke tag NFC dan log masuk daripada memasukkan butiran rangkaian Wi-Fi secara manual.

Ini hanya beberapa contoh - anda boleh melakukan tindakan yang boleh dilaksanakan oleh aplikasi telefon pintar anda.

Kredit Gambar: Nathanael Burton di Flickr

Lebih Banyak Kegunaan

NFC mempunyai pelbagai kemungkinan penggunaan lain, termasuk:

  • Memuat turun Maklumat dengan Cepat: Banyak perniagaan, iklan, dan produk memiliki kod QR, yang harus dipindai dengan kamera telefon pintar. NFC boleh berfungsi sebagai kod QR yang jauh lebih baik - ketuk atau geser telefon pintar melalui cip NFC di mana kod QR akan mengakses maklumat.
  • Transit & Boarding Pass: Telefon pintar yang dilengkapi NFC juga dapat menggantikan transit pass pada sistem transit atau boarding pass di lapangan terbang.
  • Pas Keselamatan: Telefon pintar yang dilengkapi NFC dapat diketuk ke pembaca untuk mengakses kawasan yang selamat. Malah pengeluar kereta menggunakan kunci kereta yang dilengkapi NFC.

Kredit Imej: mac morrison di Flickr

Ini hanyalah gambaran ringkas mengenai apa yang NFC gunakan sekarang. Ini adalah standard untuk komunikasi jarak dekat, dan banyak lagi perkara boleh dibina berdasarkan standard ini.

Kredit Gambar: Tupalo.com di Flickr