Panduan Permulaan untuk Nano, Penyunting Teks Baris Perintah Linux

Baru menggunakan baris arahan Linux? Keliru oleh semua editor teks lanjutan yang lain? How-To Geek mendapat sokongan dengan tutorial ini kepada Nano, penyunting teks ringkas yang sangat mesra pemula.

Ketika membiasakan diri dengan baris perintah, pemula Linux sering ditangguhkan oleh editor teks lain yang lebih maju seperti vim dan emacs. Walaupun mereka merupakan program yang sangat baik, mereka mempunyai sedikit keluk pembelajaran. Masukkan Nano, penyunting teks yang mudah digunakan yang membuktikan dirinya serba boleh dan sederhana. Nano dipasang secara lalai di Ubuntu dan banyak distro Linux lain dan berfungsi dengan baik bersama dengan sudo, itulah sebabnya kami sangat menyukainya.

Berlari Nano

Anda boleh menjalankan nano dengan dua cara. Untuk membuka nano dengan buffer kosong, ketik "nano" pada command prompt.

Anda juga boleh menggunakan sintaks berikut:

nano / laluan / ke / nama fail

Nano akan mengikuti jalan dan membuka fail itu jika ada. Sekiranya tidak ada, ia akan memulakan penyangga baru dengan nama fail itu dalam direktori itu.

Mari kita lihat pada skrin nano lalai.

Di bahagian atas, anda akan melihat nama program dan nombor versi, nama fail yang anda edit, dan sama ada fail tersebut telah diubah sejak terakhir kali disimpan. Sekiranya anda mempunyai fail baru yang belum disimpan, anda akan melihat "Penyangga Baru." Seterusnya, anda akan melihat kandungan dokumen anda, badan teks. Baris ketiga dari bawah adalah baris "sistem pesan" yang memaparkan maklumat yang relevan dengan program yang menjalankan fungsi. Di sini, anda dapat melihat bahawa tertera "Fail Baru." Terakhir, dua baris terakhir di bahagian bawah menjadikan program ini sangat mesra pengguna: garis pintas.

Ia adalah editor WYSIWYG; "Apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat." Apa yang anda taipkan langsung masuk ke input teks, kecuali anda mengubahnya dengan kunci seperti Control atau Meta. Ia cukup mudah, jadi taipkan beberapa teks, atau salin sesuatu dan tampalkannya ke terminal anda sehingga kami mempunyai sesuatu untuk dimainkan.

Jalan pintas

Fungsi program disebut sebagai "jalan pintas" dalam nano, seperti menyimpan, berhenti, membenarkan, dan lain-lain. Yang paling biasa disenaraikan di bahagian bawah skrin, tetapi ada banyak lagi yang tidak. Perhatikan bahawa nano tidak menggunakan kekunci Shift dalam pintasan. Semua pintasan menggunakan huruf kecil dan kekunci nombor yang tidak diubah, jadi Ctrl + G TIDAK Ctrl + Shift + G.

Tekan Ctrl + G untuk memaparkan dokumentasi Bantuan dan tatal ke bawah untuk melihat senarai jalan pintas yang sah.

Setelah selesai melihat senarai, tekan Ctrl + X untuk keluar dari bantuan.

Katakan anda sedang mengerjakan fail teks baru, atau "penyangga" dan anda mahu menyimpannya. Ini disebut "menulis keluar" dan dilaksanakan dengan menekan Ctrl + O. Anda akan diminta untuk menggunakan nama fail, dan jalan pintas di bahagian bawah akan berubah untuk mencerminkan apa yang dapat anda masukkan untuk menyelesaikan perintah tertentu ini.

Sekiranya anda ingin memasukkan kandungan fail lain ke dalam penyangga semasa anda, anda akan menaip Ctrl + R.

Anda boleh membatalkan kedua perintah sebelumnya dengan mengetik Ctrl + C.

Anda boleh menekan Escape dua kali dan bukannya menahan kekunci Control, jika anda menghadapi masalah melakukannya. Terdapat juga beberapa arahan yang memerlukan penggunaan kekunci Meta. Pada kebanyakan susun atur papan kekunci, Meta menyamai butang Alt.

Apabila anda mahu berhenti dari nano, anda hanya menekan Ctrl + X. Nano akan bertanya dengan sopan kepada anda jika anda ingin menyimpan penyangga anda, dan anda juga boleh membatalkan tindakan ini.

Navigasi

Sekarang setelah kita mendapat jalan pintas, mari kita membiasakan diri untuk memindahkan fail teks dengan cepat. Sudah tentu, anda selalu boleh menggunakan Laman Utama, Akhir, Halaman Atas, Halaman Ke Bawah, dan kekunci anak panah untuk berkeliling, tetapi itu memerlukan penggerakkan jari anda dari huruf yang sangat kita sukai.

Untuk menggerakkan kursor ke hadapan atau ke belakang, anda boleh mengetik Ctrl + F dan Ctrl + B. Untuk bergerak ke atas dan ke bawah satu baris pada satu masa, anda boleh menaip Ctrl + P dan Ctrl + N. Dengan kata lain, anda boleh menggunakan kekunci tersebut dan bukannya anak panah Kanan, Kiri, Atas, dan Bawah. Tiada kunci Rumah dan Tamat? Anda boleh menggunakan Ctrl + A dan Ctrl + E. Ingin memindahkan halaman sekaligus? Ctrl + V bergerak ke bawah halaman, dan Ctrl + Y bergerak ke atas halaman.

Tetapi tunggu, masih ada lagi! Untuk bergerak maju dan mundur satu kata pada satu masa, anda boleh menggunakan Ctrl + Space dan Meta + Space (ingat, itu Alt + Space). Dan, jika anda benar-benar terburu-buru, anda boleh menekan Ctrl + _ dan kemudian taipkan nombor baris, koma, dan nombor lajur untuk melompat terus ke sana.

Sekiranya anda ingin melihat di mana kursor anda berada sekarang, seperti nano-GPS, tekan Ctrl + C.

Menyalin, Memotong, dan Menampal

Apabila kami ingin menyalin teks dalam persekitaran grafik, kami menyorotnya dengan kursor. Begitu juga, di nano kita "menandakannya" dengan menggunakan perintah Ctrl + ^. Anda hanya menggerakkan kursor ke tempat yang anda mahu mula menanda, dan kemudian anda menekan Ctrl + ^ untuk "menetapkan" itu. Ini akan menandakan segalanya antara titik permulaan hingga dan TIDAK termasuk kursor.

Perhatikan bahawa kursor berada di tempat kosong, dan menyalin / memotong tidak akan memasukkan ruang ini. Anda juga boleh menandakan ke belakang dari titik "set" anda. Namun, berhati-hatilah kerana anda dapat mengedit teks semasa menandakan anda. Sekiranya anda mengacau, tekan Ctrl + ^ sekali lagi untuk menyahaktifkan penanda dan anda boleh memulakannya semula.

Untuk menyalin teks yang ditandakan, tekan Meta + ^. Sekiranya, sebaliknya, anda ingin memotong teks, tekan Ctrl + K.

Untuk Menampal teks anda, gerakkan kursor ke posisi yang sesuai dan tekan Ctrl + U.

Sekiranya anda ingin membuang keseluruhan baris teks, tekan Ctrl + K tanpa menonjolkan apa-apa. Ini kadangkala sangat berguna semasa mengedit fail konfigurasi.

Beberapa Pintasan Tambahan

Anda tahu bagaimana di notepad, anda dapat memaksa baris teks yang panjang untuk membungkus apa yang kelihatan seperti perenggan? Anda boleh menukar ciri itu di nano dengan jalan pintas Meta + L. Oleh kerana pembungkus garis ditetapkan ke "aktif" secara lalai, ini biasanya berguna dengan cara yang bertentangan; sebagai contoh, anda sedang menulis fail konfigurasi dan ingin melumpuhkan pembalut baris.

Anda dapat melihat bahawa garis kursor dihidupkan mempunyai "$" pada awal dan akhir. Ini menandakan bahawa terdapat lebih banyak teks sebelum dan selepas bahagian yang dipaparkan di skrin.

Sekiranya anda ingin mencari rentetan teks, tekan Ctrl + W, dan masukkan istilah carian anda. Pencarian ini kemudiannya dapat dibatalkan pada pertengahan pelaksanaan dengan menekan Ctrl + C tanpa menghancurkan buffer anda.

Istilah carian sebelumnya muncul dalam tanda kurung siku, dan membiarkan baris kosong dan menekan Enter akan mengulangi carian terakhir.

Dan setelah anda merasa sangat selesa, anda boleh mematikan bahagian bermanfaat di bahagian bawah dengan menekan Meta + X untuk mendapatkan lebih banyak ruang skrin untuk diedit!

Beberapa Sejarah

Nano dirancang agar serupa dengan penampilan dan nuansa dengan program lain bernama Pico. Pico adalah penyunting teks lalai Pine, sebuah program e-mel dari masa lalu yang tidak diedarkan dengan lesen mesra GPL. Ini bermaksud bahawa pengagihan semula agak kabur, dan projek TIP lahir. "TIP Bukan Pico" menambahkan beberapa fungsi yang tidak dimiliki Pico dan dilesenkan untuk diedarkan secara percuma, dan lama-kelamaan, menjadi nano yang kami suka gunakan hari ini. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat bahagian Sejarah Projek Nano pada Soalan Lazim mereka.

Kekuatan nano terletak pada kesederhanaan penggunaannya. Jalan pintas berfungsi sama seperti dalam pemproses kata berasaskan GUI seperti Word dan Open Office, jadi hanya perlu belajar mana yang melakukan apa. Semua perkara di luar itu hanyalah penyuntingan teks yang ringkas. Lain kali anda perlu mengedit perkara di baris perintah, kami harap anda akan lebih selesa dengannya sekarang setelah anda membiasakan diri dengan nano.