Cara Membuat Pelayan VPN di Komputer Windows Anda Tanpa Memasang Perisian

Windows mempunyai kemampuan bawaan untuk berfungsi sebagai pelayan VPN menggunakan protokol tunneling point-to-point (PPTP), walaupun pilihan ini agak tersembunyi. Inilah caranya untuk mencarinya dan menyediakan pelayan VPN anda.

BERKAITAN: Apa itu VPN, dan Mengapa Saya Memerlukannya?

Menyiapkan pelayan VPN mungkin berguna untuk menyambung ke rangkaian rumah anda di jalan raya, bermain permainan LAN dengan seseorang, atau mengamankan pelayaran web anda pada sambungan Wi-Fi awam - beberapa dari banyak sebab anda mungkin ingin menggunakan VPN . Trik ini berfungsi pada Windows 7, 8 dan 10. Pelayan menggunakan protokol tunneling point-to-point (PPTP.)

Catatan: Sebilangan orang yang telah mengemas kini Windows 10 Creators Update mengalami masalah apabila membuat pelayan VPN gagal kerana Perkhidmatan Laluan dan Akses Jauh gagal dimulakan. Ini adalah masalah yang diketahui dan belum diperbaiki melalui kemas kini. Namun, jika anda selesa mengedit beberapa kunci Registry, ada jalan penyelesaian yang nampaknya dapat menyelesaikan masalah bagi kebanyakan orang. Kami akan terus mengemas kini siaran ini sekiranya masalah ini diselesaikan secara rasmi.

Batasan

Walaupun ini adalah ciri yang cukup menarik, menyiapkan pelayan VPN dengan cara ini mungkin bukan pilihan yang sesuai untuk anda. Ia mempunyai beberapa batasan:

  • Anda memerlukan kemampuan untuk meneruskan port dari penghala anda.
  • Anda harus memaparkan Windows dan port untuk pelayan VPN PPTP terus ke Internet, yang tidak sesuai dari sudut keselamatan. Anda harus menggunakan kata laluan yang kuat dan mempertimbangkan untuk menggunakan port yang bukan port lalai.
  • Ini tidak semudah disiapkan dan digunakan seperti perisian seperti LogMeIn Hamachi dan TeamViewer. Sebilangan besar orang mungkin akan lebih baik dengan pakej perisian yang lebih lengkap seperti yang ditawarkan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan LogMeIn Hamachi untuk Mengakses Fail Anda Di Mana Saja

Membuat Pelayan VPN

Untuk membuat pelayan VPN di Windows, pertama-tama anda perlu membuka tetingkap "Sambungan Rangkaian". Cara paling cepat untuk melakukan ini adalah dengan menekan Mula, ketik "ncpa.cpl," dan kemudian klik hasilnya (atau tekan Enter).

Di tetingkap "Sambungan Rangkaian", tekan kekunci Alt untuk menunjukkan menu lengkap, buka menu "Fail", dan kemudian pilih pilihan "Sambungan Masuk Baru".

Seterusnya, pilih akaun pengguna yang boleh berhubung dari jauh. Untuk meningkatkan keselamatan, anda mungkin ingin membuat akaun pengguna baru yang terhad daripada membenarkan masuk VPN dari akaun pengguna utama anda. Anda boleh melakukannya dengan mengklik butang "Tambah seseorang". Apa sahaja akaun pengguna yang anda pilih, pastikan bahawa ia mempunyai kata laluan yang sangat kuat, kerana kata laluan yang lemah dapat ditembusi oleh serangan kamus sederhana.

Setelah memilih pengguna, klik butang "Seterusnya".

Pada halaman berikutnya, pilih pilihan  "Melalui Internet" untuk membenarkan sambungan VPN melalui Internet. Itu mungkin satu-satunya pilihan yang dapat anda lihat di sini, tetapi anda juga boleh membenarkan sambungan masuk melalui modem dial-up jika anda mempunyai perkakasan dial-up.

Seterusnya, anda boleh memilih protokol rangkaian yang harus diaktifkan untuk sambungan masuk. Sebagai contoh, jika anda tidak ingin orang yang terhubung ke VPN memiliki akses ke fail dan pencetak yang dikongsi di rangkaian tempatan anda, anda dapat mematikan pilihan "Perkongsian Fail dan Pencetak untuk Rangkaian Microsoft".

Apabila anda sudah siap, klik butang "Benarkan Akses".

Windows kemudian mengkonfigurasi akses untuk akaun pengguna yang anda pilih — yang dapat memakan waktu beberapa saat.

Dan pada ketika ini, pelayan VPN anda sudah siap dan siap, siap menerima permintaan sambungan masuk. Sekiranya anda ingin menonaktifkan pelayan VPN di masa depan, Anda cukup kembali ke tetingkap "Sambungan Rangkaian" dan hapus item "Sambungan Masuk".

Penyediaan Penghala

Sekiranya anda menyambung ke pelayan VPN baru anda melalui Internet, anda perlu menyiapkan pemajuan port supaya penghala anda tahu menghantar lalu lintas jenis itu ke PC yang betul. Log masuk ke halaman penyediaan penghala anda dan teruskan port 1723 ke alamat IP komputer tempat anda menyediakan pelayan VPN. Untuk lebih banyak arahan, lihat panduan kami mengenai cara meneruskan port pada penghala anda.

BERKAITAN: Cara Mengakses Penghala Anda Jika Anda Lupa Kata Laluan

Untuk keselamatan maksimum, anda mungkin ingin membuat peraturan penerusan port yang meneruskan "port luaran" secara rawak - seperti 23243 - ke "port dalaman" 1723 di komputer anda. Ini akan membolehkan anda menyambung ke pelayan VPN menggunakan port 23243, dan akan melindungi anda dari program jahat yang mengimbas dan cuba menyambung secara automatik ke pelayan VPN yang berjalan di port lalai.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan penghala atau firewall untuk hanya membenarkan sambungan masuk dari alamat IP tertentu.

BERKAITAN: Cara Mudah Mengakses Rangkaian Rumah Anda Dari Mana Saja Dengan DNS Dinamik

Untuk memastikan anda sentiasa dapat menyambung ke pelayan VPN, anda juga mungkin ingin menyediakan perkhidmatan DNS dinamik seperti DynDNS pada penghala anda.

Menyambung ke Pelayan VPN Anda

BERKAITAN: Cara Mencari Alamat IP Peribadi dan Awam Anda

Untuk menyambung ke pelayan VPN, anda memerlukan alamat IP awam komputer anda (alamat IP rangkaian anda di Internet) atau alamat DNS dinamiknya, jika anda menyediakan perkhidmatan DNS dinamik.

Dalam versi Windows apa pun yang anda gunakan pada mesin yang melakukan penyambungan, anda hanya boleh menekan Start, ketik "vpn," dan kemudian pilih pilihan yang muncul. Di Windows 10, ia akan diberi nama "Ubah Rangkaian Peribadi Maya (VPN)." Di Windows 7, dinamakan "Siapkan sambungan rangkaian peribadi maya (VPN)

Apabila ditanya, berikan nama untuk sambungan (apa sahaja yang akan dilakukan) dan alamat Internet (ini boleh menjadi nama domain atau alamat IP).

BERKAITAN: Cara Menghubungkan ke VPN di Windows

Untuk lebih banyak arahan mengenai penyambungan — termasuk beberapa pilihan lanjutan yang boleh anda pilih — lihat panduan lengkap kami mengenai cara menyambung ke VPN di Windows.