Cara Memasang Windows pada Chromebook

Chromebook tidak menyokong Windows secara rasmi. Anda biasanya tidak dapat memasang Windows — Chromebook dihantar dengan jenis BIOS khas yang direka untuk OS Chrome. Tetapi ada cara untuk memasang Windows pada banyak model Chromebook, jika anda ingin tangan anda kotor.

Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Proses Ini

Kami akan mengatakannya lagi: ini tidak disokong secara rasmi. Untuk melakukan ini, anda harus memasang BIOS pengganti untuk Chromebook anda (secara teknikalnya adalah firmware UEFI, yang merupakan pengganti moden untuk BIOS tradisional). Ini akan membolehkan anda boot dan memasang Windows. BIOS pengganti hanya dapat dipasang pada model Chromebook yang disokongnya, jadi Anda tidak dapat melakukan ini pada setiap model Chromebook.

Anda juga memerlukan beberapa perkakasan tambahan. Anda memerlukan papan kekunci dan tetikus USB hanya untuk memasang Windows, kerana papan kekunci dan tetikus terpasang Chromebook anda tidak akan berfungsi di pemasang. Dan anda memerlukan PC yang menjalankan Windows untuk membuat media pemasangan USB untuk Chromebook anda.

Walaupun anda memasang Windows, anda tidak akan berada di luar hutan. Windows tidak dihantar dengan pemacu perkakasan untuk pelbagai bahagian perkakasan, seperti panel sentuh yang dimasukkan ke dalam banyak Chromebook (yang masuk akal, kerana pengeluar Chromebook tidak pernah peduli untuk membuat pemacu Windows untuk komponen ini). Sekiranya anda bernasib baik, anda akan menemui pemacu pihak ketiga yang digodam bersama untuk memberi sokongan kepada Windows untuk komponen ini.

Ini juga, jelas, akan menghapus Chromebook anda, jadi pastikan anda tidak menyimpan sesuatu yang penting di dalamnya. (Anda tidak seharusnya, kerana OS Chrome biasanya menyinkronkan data anda dengan Google.)

Sekiranya Chromebook anda kelihatan membeku atau tersekat semasa proses ini, ingatlah bahawa anda boleh memaksa Chromebook dimatikan dengan menekan butang Daya dan menahannya selama sepuluh saat atau lebih.

Adakah Ini Berfungsi Dengan Chromebook Anda?

Anda hanya perlu mencuba memasang Windows pada Chromebook jika anda tahu model anda disokong. Anda juga harus mengikuti arahan untuk model Chromebook khusus anda, kerana langkah-langkah untuk model yang berbeza akan sedikit berbeza.

Berikut adalah beberapa sumber yang berguna:

  • Senarai Sokongan Perkakasan Windows pada Chromebook: Laman web ini menyenaraikan model Chromebook yang boleh anda pasangkan Windows, lengkap dengan maklumat mengenai komponen perkakasan bawaan mana yang akan dan tidak akan berfungsi selepas itu.
  • Pembantu Pemasangan Windows untuk Chromebook: Laman web ini membolehkan anda memilih model Chromebook anda dan mendapatkan arahan pemasangan untuk Windows, lengkap dengan pautan ke pemacu yang akan membolehkan perkakasan pada model Chromebook khusus anda.
  • Chrultrabook Subreddit: Komuniti yang ditujukan untuk memasang Windows pada Chromebook. Sekiranya anda ingin mencari lebih banyak maklumat mengenai sama ada Chromebook atau komponen perkakasan tertentu dapat dibuat untuk menyokong Windows, ini adalah tempat yang baik untuk mencari.

Sekiranya Chromebook anda dapat dibuat untuk menyokong Windows, selamat. Kami mengesyorkan mengikuti panduan pemasangan seperti di laman Pembantu Pemasangan Coolstar untuk memastikan anda menyiapkan sesuatu dengan betul untuk model perkakasan khusus anda. Walau bagaimanapun, arahan laman web itu mungkin lebih terperinci, jadi anda mungkin akan menemui beberapa maklumat dalam panduan ini yang tidak terdapat di tempat lain.

Kami akan memberikan bantuan dengan memandu anda melalui proses memasang Windows pada Chromebook Acer C910, nama kod YUNA. Prosesnya akan serupa pada model Chromebook lain, tetapi beberapa perkara — seperti lokasi skru pelindung tulis pada papan induk — akan berbeza.

Langkah Pertama: Tanggalkan Skru Proteksi Tulis

Chromebook mempunyai ciri perkakasan khas yang menghalang anda daripada mengubah BIOS. Untuk mematikan ciri perlindungan tulis sehingga anda dapat mengganti BIOS pada kebanyakan Chromebook, anda perlu membuka Chromebook, cari skru perlindungan tulis pada papan induk, dan lepaskan. Di beberapa Chromebook, anda mungkin menemui suis perlindungan tulis.

Pertama, matikan Chromebook anda. Jangan hanya tidur - lakukan penutupan sepenuhnya. Balikkan Chromebook dan lepaskan bahagian bawah untuk mendapatkan akses ke papan induk. Pada Chromebook kami, ini memerlukan membuka skru 18 skru sebelum kami dapat melepaskan panel plastik. Pastikan tidak kehilangan mereka! (Dulang bahagian magnet adalah sesuatu yang indah.)

Cari skru pelindung tulis (atau suis pelindung tulis, bergantung pada apa yang ditentukan oleh panduan pemasangan untuk Chromebook anda). Anda mungkin akan mendapat lebih banyak dokumentasi mengenai lokasi skru tertentu dengan mencari di web untuk nama model dan nombor Chromebook anda juga. sebagai "tulis melindungi skru". Untuk Acer Chromebook C910 kami, perbincangan SuperUser ini menunjukkan lokasi skru.

Terdapat juga hadiah lain. Skru pelindung tulis mestilah kelihatan berbeza dengan skru lain pada papan induk. Skru khas ini kelihatan berwarna kelabu gelap pada Chromebook kami, sementara skru lain di papan induk berwarna perak lebih terang. Anda dapat melihat perak terang di bawah skru, sementara skru lain di papan induk mempunyai warna gangsa di bawahnya.

Tanggalkan skru dan pasangkan kembali bahagian bawah ke Chromebook anda. Anda kini boleh menulis dan mengubah BIOS Chromebook. Simpan skru sekiranya anda ingin menulis melindungi BIOS anda lagi nanti.

Langkah Kedua: Dayakan Mod Pembangun

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Mod Pembangun di Chromebook Anda

Anda sekarang perlu mengaktifkan Mod Pembangun supaya anda dapat mengubah suai perisian Chromebook. Untuk melakukan ini pada Chromebook moden, tekan Esc + Refresh + Power semasa Chromebook dimatikan. (Tombol "Refresh" berada di tempat di mana tombol "F3" berada pada papan kekunci biasa.)

Chromebook anda akan boot dan menampilkan mesej bahawa "Chrome OS hilang atau rosak".

Tekan Ctrl + D dan kemudian tekan Enter untuk "mematikan pengesahan OS" dan aktifkan mod pembangun.

Chromebook anda akan menghapus semua fail data peribadi anda, mengatur semula dirinya ke tetapan lalai setelah anda melakukan ini. Anda mesti log masuk dengan akaun Google anda sekali lagi. Walau bagaimanapun, semua data penting anda harus diselaraskan dengan perkhidmatan dalam talian dan bukannya disimpan di Chromebook itu sendiri.

Semasa anda boot ke OS Chrome, anda akan melihat mesej "Pengesahan OS MATI" Anda perlu menekan Ctrl + D untuk memintas skrin ini setiap kali boot. Jangan bimbang - setelah anda mem-flash BIOS baru, mesej ini akan hilang dan Chromebook anda akan boot terus ke Windows apabila anda selesai.

Langkah Ketiga: Flash BIOS Baru

Dari dalam ChromeOS, anda kini dapat mem-flash BIOS baru Chromebook anda. Tekan Ctrl + Alt + T untuk membuka tetingkap terminal.

Ketik "shell" ke terminal dan tekan "Enter" untuk mengakses persekitaran shell Linux yang lebih kuat.

Muat turun dan jalankan skrip yang akan menggantikan BIOS Chromebook anda dengan menyalin-menampal perintah di bawah ke tetingkap terminal dan kemudian menekan "Enter":

cd ~; curl -L -O //mrchromebox.tech/firmware-util.sh; sudo bash firmware-util.sh

Perintah ini berubah ke direktori rumah anda, memuat turun fail skrip //mrchromebox.tech/firmware-util.sh, dan menjalankannya dengan hak root.

Rujuk laman web pembangun jika anda mahukan dokumentasi yang lebih terperinci mengenai bagaimana skrip ini berfungsi.

Skrip menyajikan antara muka berguna yang akan memandu anda melalui prosesnya. Pilih pilihan "Customboot Firmware (Full ROM)" dalam senarai dengan mengetik "3" dan menekan "Enter".

Bersetuju untuk mem-flash firmware anda dengan mengetik "y" dan kemudian ketik "U" untuk memasang firmware UEFI. Jangan pilih pilihan "Warisan" jika anda ingin menjalankan Windows.

Skrip akan menawarkan untuk membuat salinan sandaran firmware stok Chromebook anda dan meletakkannya pada pemacu USB untuk anda. Pastikan anda membuat salinan sandaran ini dan simpan di tempat yang selamat. Ini akan memudahkan untuk memulihkan BIOS asal Chromebook pada masa akan datang.

Anda tidak perlu meninggalkan sandaran BIOS pada pemacu USB. Anda akan mendapat fail .rom yang boleh anda salin dari pemacu USB dan simpan di tempat yang selamat setelah prosesnya selesai.

Setelah proses sandaran selesai, skrip akan memuat turun firmware Coreboot pengganti dan memasukkannya ke Chromebook anda. Matikan Chromebook apabila selesai.

Pada ketika ini, anda boleh memasang semula skru pelindung tulis, jika anda mahu.

Langkah Keempat: Buat Pemacu Pemasangan Windows

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Anda kini boleh memasang Windows ke Chromebook, tetapi anda perlu membuat media pemasangan Windows terlebih dahulu. Anda tidak boleh melakukannya dengan kaedah rasmi Microsoft - sebaliknya, anda perlu memuat turun ISO dan membakarnya ke pemacu USB menggunakan alat yang disebut Rufus. Anda perlu melakukan bahagian proses ini pada PC Windows.

Muat turun ISO Windows 10 dari Microsoft. Klik "Alat muat turun sekarang", pilih "Buat media pemasangan untuk PC lain", dan suruh memuat turun fail ISO untuk anda. Windows 8.1 dan 7 mungkin atau mungkin tidak berfungsi dengan Chromebook dan pemacu pemacu.

Anda juga perlu memuat turun dan menjalankan utiliti Rufus, yang akan anda gunakan untuk membuat pemacu USB pemasang Windows anda.

Pasangkan pemacu USB ke PC. Anda akan menggunakan pemacu USB ini untuk pemasang Windows, dan sebarang fail di dalamnya akan dipadamkan. (Oleh itu, pastikan anda menyalin perkara penting sebelum meneruskan!)

Lancarkan Rufus, pilih pemacu USB anda, dan pilih "Skema partisi GPT untuk UEFI" dan "NTFS". Klik butang di sebelah kanan "Buat cakera bootable menggunakan" dan pilih gambar ISO 10 Windows yang anda muat turun.

Periksa semula bahawa Rufus benar-benar mengatakan "Skema partition GPT untuk UEFI" sebelum anda meneruskan. Secara automatik ia boleh berubah menjadi tetapan lalai ketika anda memilih fail ISO. Setelah anda memeriksa semula semua tetapan yang betul, klik butang "Mula" untuk membuat pemacu USB pemasang Windows.

Langkah Lima: Pasang Windows

Anda kini sudah bersedia untuk memasang Windows di Chromebook. Pasangkan pemacu USB ke Chromebook anda dan hidupkan Chromebook anda. Ia harus boot secara automatik dari pemacu USB, menunjukkan kepada anda pemasang Windows. Sekiranya tidak boot secara automatik dari pemacu USB, tekan kekunci apa pun apabila "Select Boot Option" muncul di layar anda. Anda kemudian boleh memilih "Boot Manager" dan memilih peranti USB anda.

Sambungkan tetikus USB, papan kekunci USB, atau kedua-duanya ke Chromebook anda. Anda perlu menggunakannya semasa memasang Windows. Anda boleh mendapatkannya hanya dengan papan kekunci USB atau tetikus USB — tetapi anda memerlukan sekurang-kurangnya salah satu daripadanya untuk berinteraksi dengan pemasang Windows.

Dengan papan kekunci USB, anda boleh menggunakan kekunci Tab, anak panah, dan Enter untuk menavigasi antara muka. Dengan tetikus, anda boleh menarik papan kekunci di layar dan menggunakannya untuk menaip.

BERKAITAN: Anda Tidak Memerlukan Kunci Produk untuk Memasang dan Menggunakan Windows 10

Lakukan proses pemasangan Windows secara normal, pasang Windows pada Chromebook anda sebagai ganti OS Chrome. Jangan berpisah dengan pemacu dalaman yang anda suka. Kami memadamkan semua partisi dalaman dan menyuruh Windows memasang sendiri menggunakan ruang yang diperuntukkan.

Ingatlah bahawa anda tidak memerlukan kunci produk untuk memasang dan menggunakan Windows 10. Anda sentiasa dapat menambahkan kunci produk atau membeli kunci produk dari Microsoft dari dalam Windows 10 kemudian.

Jangan risau tentang OS Chrome — jika anda ingin mengganti Windows dengan OS Chrome, anda boleh membuat pemacu pemulihan OS Chrome dengan mudah di mana-mana komputer yang menjalankan Chrome dan menggunakannya untuk memulihkan sistem operasi OS Chrome yang asal.

Pemasang Windows akan dimulakan semula sebahagiannya. Pastikan anda mengeluarkan pemacu USB anda apabila melakukannya, atau ia akan dimulakan semula ke permulaan pemasang. Sekiranya anda melihat permulaan skrin pemasang sekali lagi, lepaskan pemacu USB anda, tekan lama butang Daya sehingga Chromebook anda dimatikan, dan kemudian tekan butang Daya untuk membukanya kembali. Ia harus boot Windows dari pemacu dalaman Chromebook dan menyelesaikan proses penyediaan

Langkah Enam: Pasang Pemacu Pihak Ketiga untuk Perkakasan Anda

Anda kini harus memasang Windows, dan Chromebook anda harus masuk ke Windows semasa anda menghidupkannya. Anda hampir selesai! Anda hanya perlu memasang pemacu pihak ketiga untuk membuat seberapa banyak perkakasan anda berfungsi. Anda masih memerlukan papan kekunci dan tetikus USB untuk langkah ini.

Kerana ini adalah pemacu pihak ketiga, mereka tidak ditandatangani dengan betul dan Windows biasanya tidak akan membenarkannya dipasang. Anda perlu mengaktifkan "ujian masuk" untuk memasangnya. Ini adalah tetapan yang dirancang untuk ujian pemandu.

Untuk melakukannya, buka Prompt Perintah sebagai Pentadbir — klik kanan butang Mula atau tekan Windows + X dan pilih "Prompt Perintah (Pentadbir)". Jalankan arahan berikut:

bcdedit -set testingmasuk

Mulakan semula Chromebook anda selepas itu.

Anda kini boleh memasang pemacu pihak ketiga yang disyorkan oleh panduan pemasangan Chromebook untuk model Chromebook anda. Sebagai contoh, pada Chromebook Acer C910 kami, kami harus memasang pemacu untuk chipset Chromebook, grafik Intel HD, teknologi penyimpanan cepat, papan kekunci, pad jejak, dan audio Realtek HD.

Windows akan menunjukkan amaran keselamatan semasa anda memasang pemacu. Ini kerana pemacu pihak ketiga tidak rasmi, tidak dibuat oleh pengeluar dan tidak ditandatangani oleh Microsoft. Setuju untuk memasang pemacu pula. Sekiranya anda hanya mahu menggunakan pemandu yang disediakan oleh pengeluar, anda tidak akan melakukan ini terlebih dahulu!

Selepas itu, semuanya kelihatan berfungsi dengan baik pada model Chromebook ini. Kami dapat memutuskan papan kekunci dan tetikus USB dan menggunakan Chromebook secara normal. Butang "Cari" pada papan kekunci Chromebook malah menjadi kunci Windows.

Dan di sana anda memilikinya! Chromebook anda kini menjadi komputer Windows yang berfungsi sepenuhnya (semoga) berfungsi sepenuhnya. Sekiranya ada yang rosak, pastikan anda menyemak semula dengan coolstar.org untuk melihat sama ada anda perlu memasang pemacu baru atau memperbaiki sesuatu yang rosak Windows Update. Selamat mencuba!