Yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 November 2019, Kini Ada

Microsoft melancarkan Kemas kini Windows 10 pada November 2019, dengan nama kode 19H2, pada 12 November. Juga dikenali sebagai Windows 10 versi 1909, ini adalah Pembaruan Windows 10 terkecil dan terpantas. Ini praktikalnya hanya pek perkhidmatan.

Untuk memasang kemas kini, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Kemas kini Windows. Klik "Semak Kemas Kini." Anda akan melihat mesej yang mengatakan kemas kini tersedia. Klik "Muat turun dan pasang sekarang" untuk mendapatkannya.

"Kemas kini yang kurang mengganggu" dengan lebih sedikit perubahan

John Cable Microsoft menjelaskan bahawa kemas kini ini "akan menjadi sekumpulan fitur untuk peningkatan kinerja tertentu, fitur perusahaan, dan peningkatan kualitas." Dengan kata lain, harapkan sekumpulan perbaikan bug, tweak prestasi, dan sebilangan besar ciri perniagaan.

Sekiranya anda bosan dengan kemas kini Windows 10 yang besar setiap enam bulan, Kemas kini Windows 10 November 2019 (19H2) adalah kemas kini untuk anda! Memasang kemas kini ini akan lebih seperti memasang kemas kini kumulatif standard seperti kemas kini yang tiba di Patch Tuesday. Ini mesti menjadi muat turun kecil dengan proses pemasangan yang pantas — tidak perlu reboot lama dan membersihkan pemasangan Windows lama.

Komputer yang dipasang dengan Kemas kini Mei 2019 (juga dikenali sebagai 19H1) akan mendapat patch kecil melalui Pembaruan Windows dan mengemas kini diri mereka dengan cepat ke Kemas kini November 2019 (19H2.) Kemungkinan akan tiba pada bulan November 2019, seperti namanya.

Dengan akhir hayat Windows 7 yang menjulang pada 14 Januari 2020, Microsoft jelas ingin mengelakkan pengulangan buggy tahun lalu Oktober 2018.

Sudah di luar sana dan diuji. Pada 5 September, Microsoft mengatakan bahawa setiap Windows Insider di gelang "Release Preview" telah ditawarkan Windows 10 versi 1909. Setahun yang lalu, Kemas kini Windows 10 pada Oktober 2018 dilancarkan tanpa pengujian sama sekali pada cincin Pratonton Rilis. Pada 10 Oktober, Microsoft mengatakan Windows Insiders di gelaran Pratonton Rilis sudah mempunyai apa yang diharapkan Microsoft sebagai binaan terakhir.

Carian Dalam Talian dalam Penjelajah Fail

File Explorer mempunyai pengalaman carian baru. Semasa anda menaip di kotak carian, anda akan melihat menu lungsur dengan senarai fail yang dicadangkan. Ia juga akan mencari fail dalam akaun OneDrive anda secara dalam talian - bukan hanya fail di PC tempatan anda. Anda juga boleh mengklik kanan salah satu hasil carian di sini untuk membuka lokasi fail.

Anda masih boleh mengakses pengalaman carian klasik yang lebih hebat dengan menekan Enter. Ini akan membolehkan anda mencari lokasi yang tidak diindeks, misalnya.

Ciri ini pada mulanya ditambahkan pada kemas kini 20H1 Windows 10 tetapi dipindahkan ke kemas kini 19H2.

Pembantu Suara Lain di Skrin Kunci

Dalam versi Windows 10 terkini, Cortana dapat berjalan di skrin kunci. Tetapi Microsoft nampaknya menyerah pada Cortana sebagai produk pengguna. Oleh itu, Cortana sangat sesuai untuk pembantu suara yang lain. Perubahan akan membolehkan pembantu suara lain - seperti Amazon Alexa - berjalan di skrin kunci Windows 10.

Ini adalah ciri kecil yang harus berfungsi secara automatik setelah Amazon menambahkannya ke Alexa. Anda boleh bercakap dengan pembantu suara anda, dan ia dapat mendengar anda walaupun anda berada di skrin kunci, memberikan jawapan.

Atau, seperti yang dinyatakan oleh Microsoft, ini adalah "Perubahan untuk membolehkan pembantu digital pihak ketiga menyuarakan suara di atas skrin Kunci."

BERKAITAN: Alexa Boleh Datang ke Skrin Kunci Windows 10

Penciptaan Acara Kalendar Dari Taskbar

Sekiranya anda menggunakan aplikasi kalendar Windows 10, ia akan menjadi lebih baik. Sekiranya tidak, lebih mudah untuk memulakannya. Anda kini boleh membuat acara kalendar terus dari bar tugas. Cukup klik masa di bar tugas untuk membuka paparan kalendar. Dari sini, anda kini boleh mengklik tarikh dan mula menaip di kotak teks untuk membuat acara kalendar baru. Anda boleh menentukan nama, masa, dan lokasi dari sini.

Sebelum kemas kini ini, kalendar “flyout” pada bar tugas memaparkan acara kalendar — tetapi anda harus membuat acara tersebut di aplikasi Kalendar. Sebarang acara yang anda tambahkan di sini masih akan muncul di aplikasi Kalendar Windows 10 juga.

Penambahbaikan Pengurusan Pemberitahuan

Microsoft meluangkan masa untuk pemberitahuan dalam kemas kini ini. Ketika mengkonfigurasi pemberitahuan untuk aplikasi, sekarang ada gambar yang menunjukkan dengan tepat apa itu "sepanduk pemberitahuan" dan "pemberitahuan di pusat tindakan".

Windows 10 sekarang akan membolehkan anda mematikan suara yang dimainkan ketika pemberitahuan muncul. Tetapan ini tersedia di panel Tetapan> Sistem> Pemberitahuan & Tindakan. Sebelumnya, anda dapat menonaktifkan suara pemberitahuan — tetapi anda harus menonaktifkannya secara berasingan untuk setiap aplikasi yang menunjukkan pemberitahuan.

Panel Tetapan> Sistem> Pemberitahuan & Tindakan kini secara lalai untuk menyusun aplikasi dengan pemberitahuan yang paling baru ditunjukkan dan bukan nama. Ini akan membantu anda mencari aplikasi yang paling banyak mengirim pemberitahuan dan mengkonfigurasinya.

Anda kini dapat mengkonfigurasi pemberitahuan secara langsung dari pemberitahuan juga. Pemberitahuan sepanduk dan pemberitahuan Pusat Tindakan mempunyai pilihan untuk mengkonfigurasi atau mematikan pemberitahuan — tepat di pemberitahuan. Panel Pusat Tindakan sekarang juga memiliki butang "Kelola Pemberitahuan" yang muncul di bahagian atas Pusat Tindakan, yang menawarkan akses mudah ke panel Pemberitahuan & Tindakan untuk mengkonfigurasi pemberitahuan anda.

Peningkatan Prestasi

Kemas kini ini membawa beberapa peningkatan prestasi. Beberapa sistem akan melihat peningkatan hayat bateri, penjadualan sumber CPU yang lebih baik, dan dakwat digital latensi rendah.

Microsoft mengatakan bahawa ia "membuat jangka hayat bateri umum dan peningkatan kecekapan kuasa untuk PC dengan pemproses tertentu." Itu samar-samar, tetapi sebilangan PC seharusnya dapat jangka hayat bateri lebih lama.

Kemas kini ini menampilkan beberapa penambahbaikan penjadualan pada komputer dengan CPU multi-teras juga. Seperti yang dinyatakan oleh Microsoft: "CPU mungkin memiliki beberapa inti" disukai "(pemproses logik dari kelas penjadualan tertinggi yang tersedia). Untuk memberikan prestasi dan kebolehpercayaan yang lebih baik, kami telah menerapkan kebijakan putaran yang mengagihkan kerja dengan lebih adil di antara teras yang disukai ini. "

Akhirnya, komputer dengan ciri dakwat digital akan melihat latensi yang lebih rendah untuk lukisan yang lebih responsif. Windows 10 kini akan membenarkan pengeluar "mengurangkan latensi dakwat berdasarkan kemampuan perkakasan pada peranti mereka." Sebelum kemas kini ini, sistem Windows 10 dengan perkakasan dakwat "terjebak dengan latensi yang dipilih pada konfigurasi perkakasan khas oleh OS." Kedengarannya agak menggila - Microsoft semestinya membuat kemas kini ini bertahun-tahun yang lalu.

Tweak Menu Mula

Menu Mula kini lebih mesra pengguna. Sekarang, apabila anda mengarahkan kursor ke item dalam panel navigasi di sebelah kiri menu — misalnya, ikon Tetapan, Kuasa, dan Dokumen — ia akan berkembang secara automatik untuk menunjukkan kepada anda apa yang hendak anda klik.

Sebelumnya, ini hanya menunjukkan petua alat, dan anda harus mengklik ikon menu di sudut kiri atas menu Mula untuk melihat label ini. Sekarang, lebih mudah untuk memahami apa yang dilakukan oleh semua ikon ini.

Pencerita Boleh Belajar Mengenai Kekunci Fungsi Anda

Microsoft telah menjadikan teknologi bantu Windows 10 lebih baik dengan setiap kemas kini. 19H2 lebih kecil, jadi tidak banyak penambahbaikan, tetapi Microsoft mengatakan bahawa ia memungkinkan Narrator dan teknologi bantu pihak ketiga membaca di mana kunci FN terletak pada papan kekunci komputer dan keadaannya — terkunci atau tidak dikunci .

Laptop dan keyboard desktop masa depan dapat memberikan lebih banyak maklumat mengenai lokasi kunci Fn dan keadaannya kepada orang yang tidak dapat melihat kuncinya dengan mudah. Itu peningkatan yang sangat baik.

Perubahan Kecil Yang Lain

Kemas kini ini juga mempunyai beberapa perubahan kecil. Dengan hormat dari catatan blog Microsoft:

  • Kami telah mengemas kini carian di File Explorer untuk menunjukkan cadangan yang dikuasakan oleh web selain fail yang diindeks secara tempatan di PC.
  • Kami telah menambahkan kemampuan untuk Narator dan teknologi bantu lain untuk membaca dan mempelajari di mana kunci FN terletak pada papan kekunci dan keadaannya (terkunci berbanding tidak dikunci).

Perubahan Perusahaan

Microsoft juga menjanjikan beberapa peningkatan syarikat, tetapi kita belum melihat banyak peningkatan. Berikut senarai lengkap penambahbaikan, berdasarkan beberapa catatan blog Microsoft:

  • Bekas Windows memerlukan versi hos dan kontena yang sepadan. Ini menyekat pelanggan dan mengehadkan kontena Windows daripada menyokong senario pod kontena versi campuran. Kemas kini ini merangkumi 5 pembaikan untuk mengatasi hal ini dan membenarkan hos menjalankan kontena tingkat bawah pada tahap atas untuk pengasingan proses (Argon).
  • Ciri penggantian kunci atau Putaran kunci membolehkan penggabungan kata laluan Pemulihan yang selamat pada peranti AAD yang dikendalikan MDM atas permintaan berdasarkan permintaan dari alat Microsoft Intune / MDM atau setiap kali kata laluan pemulihan digunakan untuk membuka kunci pemacu yang dilindungi BitLocker. Ciri ini akan membantu mencegah pendedahan kata laluan pemulihan secara tidak sengaja sebagai sebahagian daripada buka kunci pemacu BitLocker manual oleh pengguna.
  • Kami telah mengaktifkan Windows Defender Credential Guard untuk peranti ARM64 untuk perlindungan tambahan terhadap kecurian kelayakan untuk perusahaan yang menggunakan peranti ARM64 di organisasi mereka.
  • Kami telah mengaktifkan kemampuan perusahaan untuk melengkapkan dasar Windows 10 dalam Mode S untuk membenarkan aplikasi Win32 (desktop) tradisional dari Microsoft Intune.
  • Kami telah menambahkan keupayaan debugging tambahan untuk pemproses Intel yang lebih baru. Ini hanya berkaitan dengan pengeluar perkakasan.

Penambahbaikan Terkini Tidak Memerlukan Kemas kini

Microsoft telah membuat beberapa penambahbaikan pada Windows 10 yang belum menjadi sebahagian daripada kemas kini besar. Sebagai contoh, jika anda mempunyai telefon Android dan PC Windows 10, kini anda dapat menggunakan aplikasi Telefon Anda untuk mencerminkan pemberitahuan Android anda ke PC anda. Ciri ini mula "dilancarkan secara meluas" pada awal bulan Julai.

Pratonton awal aplikasi Terminal Windows baru yang menampilkan tab, gambar latar yang dapat disesuaikan, dan ciri baru lain juga tersedia dari Store. Ia berfungsi pada Kemas kini Windows 10 Mei 2019 (juga disebut 19H1), jadi anda tidak memerlukan kemas kini sistem operasi yang besar untuk mencubanya.

Nantikan Windows 10 20H1

Ini sepertinya senarai pendek ciri untuk kemas kini yang hanya beberapa bulan dari pelepasan — dan itulah intinya. Kami mungkin akan melihat beberapa perubahan yang lebih kecil, tetapi anda harus terus mengikuti Windows 10 20H1 pada separuh pertama 2020 untuk perubahan yang lebih besar. Kemas kini itu akan menampilkan Subsistem Windows untuk Linux (WSL 2) dengan kernel Linux dan ciri kebolehaksesan yang membolehkan anda menyeret dan melepaskan dengan mata anda, misalnya.

BERKAITAN: Windows 10 Mendapatkan Kernel Linux Terpadu