Cara Menyiapkan Android untuk Membaca Teks Anda dengan kuat

Selalunya tidak senang membaca mesej teks di telefon Android anda, terutamanya jika anda memandu. Daripada menghadapi masalah dengan undang-undang, anda boleh menggunakan ciri bawaan Android yang membaca teks dengan kuat.

Ciri-ciri ini juga dapat memberi manfaat kepada orang-orang dengan penglihatan yang lemah, atau mereka yang ingin mengurangkan waktu skrin mereka. Terdapat juga aplikasi pihak ketiga yang membaca teks anda kepada anda.

Mari lihat semua pilihan, dan bagaimana anda boleh menyiapkannya.

Cara Memasang Pembantu Google di Telefon Anda

Pembantu Google terbina dalam kebanyakan telefon pintar Android moden, dan anda boleh menyiapkannya untuk membaca mesej teks anda dengan kuat.

Sekiranya anda tidak mempunyai Pembantu Google di telefon anda, anda boleh memasangnya. Aplikasi dipautkan ke akaun Google anda. Setelah memasangnya, anda boleh menggunakannya untuk mencari semua perkara dari mencari ramalan cuaca terkini dan mengawal peranti pintar, hingga membaca dan membalas mesej.

BERKAITAN: Perkara Terbaik yang Boleh Dilakukan oleh Pembantu Google di Telefon Android anda

Selepas anda memasang Pembantu Google, terdapat beberapa cara untuk mengaktifkannya. Anda hanya boleh mengatakan, "OK, Google" atau "Hai, Google" untuk memulakan. Sebagai alternatif, ketik aplikasi Google (jika sudah terpasang pada peranti anda) atau Pembantu Google, dan kemudian ketik ikon mikrofon.

Pada beberapa peranti, anda juga dapat menahan butang utama selama beberapa saat untuk mengakses Pembantu.

Anda mungkin perlu melatih atau melatih model suara jika Pembantu Google gagal "mendengar" perintah anda.

Sediakan Pembantu Google untuk Membaca Pemberitahuan Teks

Setelah Pembantu Google bersedia untuk arahan, katakan, "Baca mesej teks saya."

Kali pertama anda melakukan ini, aplikasi mungkin meminta anda memberikan izin untuk pemberitahuan anda; ketik "OK" untuk bersetuju.

Di menu "Akses Pemberitahuan" yang muncul, ketuk tombol di sebelah "Google".

Ketuk "Izinkan" di tetingkap yang muncul untuk memberi Google akses.

Kembali ke Pembantu Google atau katakan, "OK / Hai, Google" sekali lagi, kemudian ulangi arahan, "Baca pesanan teks saya".

Pembantu Google akan bermula pada awalnya, dan membaca pemberitahuan pesanan teks anda dengan kuat, serta pemberitahuan mengenai mesej dari sumber lain, seperti WhatsApp.

Ini memberitahu anda pengirim, membaca mesej, dan kemudian bertanya apakah anda ingin membalas.

Sekiranya anda melakukannya, katakan "Ya" dan kemudian tentukan jawapan anda. Pembantu Google menghantar respons anda secara automatik setelah mentranskripsikannya.

Dapatkan Pembantu Google untuk Membaca Mesej Teks Sebelumnya

Malangnya, Pembantu Google tidak dapat membaca mesej teks yang diterima sebelumnya kepada anda. Ia pernah melakukannya pada masa lalu, tetapi nampaknya ciri ini telah dikeluarkan atau tidak berfungsi lagi.

Di forum pengguna Google, sebilangan besar orang telah melaporkan bahawa ciri ini tidak lagi berfungsi untuk mereka atau menyebabkan aplikasi Pembantu Google mengalami kerosakan. Ujian kami mengesahkan masalah pada Samsung Galaxy S9 yang menjalankan Android 9 Pie, serta peranti Android 7 Nougat yang lebih lama.

Jangan ragu untuk mencubanya pada peranti anda. Untuk cuba mengaktifkan ciri ini, katakan, "OK / Hai, Google", diikuti dengan, "Baca mesej terbaru saya."

Sekiranya pembantu mengatakan, "Tidak ada mesej baru," atau jika Pembantu Google mogok, ciri ini tidak berfungsi pada peranti anda. Sekiranya ini berlaku, anda mesti menggunakan aplikasi lain.

Apabila ciri ini berfungsi, Pembantu Google akan membaca mesej teks lama anda, satu persatu.

Cara Mengaktifkan Teks-ke-Pertuturan

Pembantu Google berguna, tetapi Android mempunyai ciri lain yang boleh anda gunakan untuk membaca teks anda dengan kuat. Salah satu ciri seperti teks-ke-ucapan. Walau bagaimanapun, ciri ini menghendaki anda menggunakan tangan anda, yang menjadikannya pilihan yang buruk untuk situasi seperti memandu.

Tetapi orang yang kurang penglihatan mungkin menganggap teks-ke-pertuturan berguna. Agar dapat berfungsi dengan berkesan, anda harus menggunakan modul tambahan di Google Accessibility Suite Google yang disebut "Select to Speak."

Setelah anda memuat turun dan memasang Suite Aksesibilitas Android dari gedung Google Play, pergi ke kawasan "Tetapan" pada peranti anda. Anda akan menemuinya di laci aplikasi, atau anda boleh menatal ke bawah bayangan pemberitahuan anda dan mengetuk ikon gear.

Dari sini, prosesnya mungkin berbeza-beza bergantung pada peranti yang anda gunakan dan versi Android yang dijalankan. Kami menyelesaikan langkah-langkah berikut pada peranti Samsung yang menjalankan Android 9 Pie.

Di kawasan "Tetapan", ketuk "Aksesibilitas".

Ketik "Perkhidmatan yang Dipasang." Menu "Pilih untuk Bercakap" mungkin ada dalam senarai pilihan di sini dalam beberapa menu Tetapan. Sekiranya ada, ketik dan langkau langkah seterusnya.

Di sini, anda melihat senarai pilihan kebolehcapaian Android yang tersedia. Ketik "Pilih untuk Bercakap."

Togol-on "Select to Speak" untuk mengaktifkannya, dan kemudian ketuk "OK" untuk mengesahkan.

Setelah diaktifkan, anda akan melihat ikon berbentuk orang di bar menu bawah.

Ketuk ini, dan ia memaparkan pilihan main balik "Pilih untuk Bercakap". Ketuk mana-mana teks di skrin anda yang anda mahu pembacanya teks-ke-ucapan dibaca kepada anda. Teks yang anda pilih bertukar menjadi biru dan dibaca dengan lantang kepada anda.

Kedengarannya tidak begitu baik seperti Pembantu Google, tetapi ini adalah alternatif yang baik jika anda mahu teks anda dibaca dengan kuat kepada anda — terutamanya jika anda kurang penglihatan.

Ini juga berfungsi di aplikasi lain, seperti klien e-mel, penyemak imbas web, atau aplikasi pemesejan, seperti WhatsApp.

Aplikasi Pihak Ketiga

Terdapat aplikasi pihak ketiga di Google Play Store yang menawarkan ciri serupa. ReadItToMe, misalnya, membaca pemberitahuan mesej masuk, termasuk dari aplikasi SMS lalai dan aplikasi pemesejan anda yang lain.

Pilihan lain ialah Out Loud. Dalam aplikasi ini, anda boleh mengatur profil berasingan yang akan mengaktifkan atau mematikan fitur secara automatik dalam situasi tertentu, seperti ketika anda menyambung ke pembesar suara Bluetooth atau memasukkan fon kepala.

Namun, pada masa ini, tidak ada aplikasi pihak ketiga yang membaca semula mesej sebelumnya tanpa bergantung pada kaedah Pembantu Google (yang merupakan kereta). Sekiranya itu masalah, anda boleh menggunakan pilihan "Pilih untuk Bercakap" yang kami bahas di atas.