Cara Memaksa Keluar Aplikasi pada Windows 10

Tidak jarang aplikasi berhenti bertindak balas pada Windows 10. Apabila ia berlaku, anda boleh memaksa aplikasi untuk ditutup, membekukan aplikasi tersebut dengan berkesan. Inilah cara memaksa keluar aplikasi pada Windows 10.

Cuba Pintasan Papan Kekunci

Mengecewakan apabila aplikasi yang anda gunakan tiba-tiba membeku. Kita semua berjaya melakukannya - dengan mengeklik butang "X" dengan tidak senang hati sekurang-kurangnya 20 kali untuk menutup program beku. Ada cara yang lebih baik.

Dengan fokus aplikasi beku, tekan Alt + F4 pada papan kekunci anda untuk menutupnya. Sekiranya desktop Windows menjadi fokus, anda akan melihat permintaan "Matikan Windows".

Ini tidak akan selalu berfungsi - beberapa aplikasi yang dibekukan tidak akan bertindak balas.

Paksa Berhenti Menggunakan Pengurus Tugas

Seperti namanya, Pengurus Tugas adalah alat yang menunjukkan aplikasi mana yang sedang berjalan (serta maklumat lain seperti penggunaan sumber dan statistik proses) dan membolehkan anda menguruskannya dengan tepat.

Untuk membuka Task Manager, anda dapat menekan Ctrl + Shift + Esc pada papan kekunci anda atau klik kanan bar tugas Windows dan pilih "Task Manager" dari menu.

Dengan Task Manager terbuka, pilih tugas yang ingin anda paksa berhenti, dan kemudian pilih "End Task."

Sekiranya anda tidak melihat nama aplikasi dalam senarai di sini, klik "Maklumat Lanjut" dan temukan dalam senarai pada tab Proses.

Program yang dibekukan sekarang akan ditutup.

BERKAITAN: Pengurus Tugas Windows: Panduan Lengkap

Paksa Keluar Aplikasi Menggunakan Prompt Perintah

Anda boleh mencari dan memaksa berhenti tugas dari Prompt Perintah. Buka Command Prompt dengan mengetik "cmd" di bar carian Windows, dan kemudian memilih aplikasi "Command Prompt" dari hasil carian.

Di Command Prompt, ketik  tasklist dan tekan "Enter." Setelah dijalankan, Command Prompt akan memaparkan daftar program, perkhidmatan, dan tugas yang sedang berjalan.

Senarai ini boleh diakui agak luar biasa, jadi ingatlah untuk melampirkan .exepada akhir nama program. Setelah anda bersedia untuk menghentikan program secara paksa, jalankan perintah ini:

taskkill / im .exe

Oleh itu, jika saya mahu memaksa Notepad berhenti, saya akan menjalankan perintah ini:

taskkill / im notepad.exe

Mesej kejayaan akan dikembalikan, memberitahu anda bahawa anda berjaya memaksa aplikasi yang bermasalah.

Sudah tentu, anda selalu boleh menghidupkan semula atau mematikan PC anda untuk menutup aplikasi yang benar-benar tersekat.

BERKAITAN: 10 Cara Membuka Prompt Perintah di Windows 10