Apakah Perbezaan Antara Amazon Echo dan Echo Dot?

Awal tahun ini, Amazon memperluas produk Echo yang stabil untuk memasukkan Echo Dot, adik kecil pembesar suara Echo yang lebih besar. Dan sekarang, sebelum tahun berakhir, syarikat telah menghantar versi Echo Dot yang lebih baru dan lebih murah. Mari kita lihat persamaan, perbezaan, dan kapan dan di mana anda mahu menggunakan setiap produk.

Apa itu Amazon Echo Dot?

Terdapat sedikit kekeliruan mengenai apa sebenarnya Echo Dot itu. Adakah lanjutan dari Echo? Adakah produk itu benar-benar bebas? Apa yang anda perlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya? Walaupun setelah membaca dokumentasi produk, kami mempunyai banyak soalan seperti orang lain.

Perbezaan utama antara gema dan Echo Dot adalah pembesar suara: Echo Dot pada dasarnya adalah bahagian teratas Amazon Echo biasa, tanpa pembesar suara cantik di bawahnya. Sebagai gantinya, The Echo Dot dirancang untuk dihubungkan dengan satu set pembesar suara luaran.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Kemas kini Cuaca, Lalu Lintas, dan Sukan di Gema Amazon Anda

Hanya kerana pembesar suara yang gemuk tidak bererti ia akan dikurangkan. Pertukaran, kami fikir anda akan melihat dengan cepat, lebih berharga kerana ia menurunkan harga platform Echo dari $ 180 untuk Echo bersaiz penuh kepada hanya $ 50 untuk Echo Dot. Harganya hampir 75% lebih rendah, tetapi fungsi hampir 100% sama.

Selanjutnya, semua ciri dan perintah yang berfungsi dengan Amazon Echo berfungsi dengan Echo Dot: anda boleh mengajukan soalan seperti, "Apa berita hari ini?" (dan bahkan menyesuaikan cuaca, lalu lintas, dan kemas kini sukan mengikut keinginan anda), anda boleh memintanya memainkan muzik anda (walaupun melalui Spotify), dan bahkan membombardirnya dengan soalan mengenai penukaran pengukuran dan hal-hal sepele sejarah.

Bagaimana Saya Menyiapkan Titik Gema?

BERKAITAN: Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi Gema Amazon Anda

Proses penyediaannya sama dengan Echo yang asal. Sebenarnya, anda dapat mengikuti langkah demi langkah dengan panduan kami untuk penyediaan dan konfigurasi Echo di sini - ganti setiap contoh "Amazon Echo" dengan "Amazon Echo Dot".

Cincin penunjuk masih berkelip oren semasa anda memasangkannya untuk pertama kalinya, anda masih perlu menyambung ke Dot untuk memprogramkannya dengan kelayakan Wi-Fi anda, dan Alexa masih sangat ceria sepanjang proses ini.

Adakah Saya Perlu Gema Amazon Untuk Menggunakan Titik?

Echo Dot adalah produk yang benar-benar bebas dalam barisan produk Echo. Anda tidak memerlukan produk Echo atau Amazon lain (seperti Amazon Fire TV) untuk menggunakan Echo Dot.

Sekiranya anda mempunyai peranti berkemampuan Alexa yang ada seperti Echo yang asal, Echo Tap (Echo Bluetooth berkuasa bateri Amazon), atau Amazon Fire TV generasi ke-2, Echo Dot hanya berfungsi sebagai unit Alexa lain di rumah anda sehingga anda mendapat liputan yang lebih baik (baik untuk perintah dan untuk ciri seperti main semula muzik).

BERKAITAN: Cara Menjadikan Bateri Echo Dot Dikuasai (dan Letakkannya Di Mana Saja Anda Mahukan)

Adakah saya Memerlukan Pembesar Suara Bluetooth?

Di sebalik pertanyaan mengenai apakah anda memerlukan Echo bersaiz penuh untuk menggunakan Dot, persoalan terbesar adalah: bagaimana dengan pembesar suara? Penyingkiran pembesar suara besar adalah perubahan yang jelas, tetapi kurang jelas bahawa anda boleh menggunakan Dot tanpa pembesar suara luaran.

Pembesar suara Echo Dot tidak hebat, tetapi setanding dengan kualiti pembesar suara komputer riba - yang bermaksud ia agak kecil dan anda benar-benar tidak mahu menggunakannya sebagai pembesar suara muzik utama anda. Oleh itu, pembesar suara dapat digunakan dengan sempurna untuk mendapatkan perkara seperti mendapatkan maklum balas dari Alexa, mendengar berita, membangunkan anda dengan penggera dan sebagainya.

Nasib baik, ada dua cara untuk meningkatkan suara Echo Dot, yang mana satu pun tidak tersedia untuk pemilik Echo bersaiz penuh: Pasangan Bluetooth dan pautan kabel langsung ke stereo anda.

Tidak seperti Echo, anda boleh memasangkan Echo Dot ke pembesar suara Bluetooth. Echo bersaiz penuh membolehkan anda memasangkan peranti berkemampuan Bluetooth  dengannya tetapi bukan  dengan pembesar suara lain , kerana Amazon menganggap Echo adalah pembesar suara yang lebih daripada cukup untuk tugas tersebut. (Dan, dengan adil kepada Amazon, mereka benar. Echo adalah pembesar suara kecil yang hebat dengan banyak suara yang kaya.)

Sebaliknya, anda boleh memasangkan mana-mana pembesar suara Bluetooth ke Echo Dot dengan mudah. Memasangkannya dengan pembesar suara berkualiti seperti Nyne Bass bermaksud suara tanpa wayar dan kaya segera, tetapi mengapa membatasi diri? Echo Dot tidak membezakan antara output audio Bluetooth, jadi anda boleh menghubungkan sepasang fon kepala Bluetooth dengan mudah seperti pembesar suara.

Lebih baik daripada memasangkan Bluetooth, pada pendapat kami, adalah penyertaan bicu stereo 3.5mm standard di bahagian belakang Echo Dot (ciri yang sangat kami harapkan dapat disertakan di Echo).

Anda mungkin tidak mempunyai pembesar suara Bluetooth premium, tetapi ada kemungkinan anda mempunyai sistem stereo. Sekarang, dengan menggunakan kabel stereo yang disertakan, anda boleh memasang Echo Dot anda terus ke mana-mana pembesar suara atau sistem stereo rumah.

Terdapat satu kelemahan untuk ini: Walau bagaimanapun, jika stereo anda ditetapkan ke input yang berbeza - seperti TV anda dan bukan Echo Dot - anda tidak akan mendengar audio dari Echo Dot. Bahkan Alexa tidak mengatakan "Baiklah" atau membaca cuaca - semuanya akan masuk ke stereo anda, yang tidak masuk akal memandangkan bagaimana Dot seharusnya digunakan. Kami berharap suara Alexa dapat melalui pembesar suara bawaan Dot ketika disambungkan ke stereo, tetapi tidak, jadi anda harus mencari cara terbaik untuk menyambungkannya di rumah anda.

Adakah Echo Dot Berfungsi dengan Echo Remote?

BERKAITAN: Cara Memperluas Jangkauan Gema Amazon Anda dengan Alat Jauh Suara

Seperti Echo, Echo Dot dapat diperluas dengan Echo Remote - dan ia sama berguna pada Dot seperti di Echo. Sekiranya Echo Dot anda dipasang ke stereo anda di ruang tamu, anda boleh mencetuskan arahan melalui alat kawalan jauh di dapur atau di tingkat atas (bukannya menjerit ke ruangan lain).

Sungguh, faedah sebenar alat kawalan jauh adalah fungsi "Simon berkata". Alat kawalan jauh lebih berharga daripada nilai hiburan semata-mata untuk memikat anak-anak di rumah kita dengan bercakap dengan mereka melalui Alexa di dapur.

Bolehkah Anda Mengendalikan Produk Smarthome Dengan Echo Dot?

BERKAITAN: Cara Mengawal Produk Smarthome Anda dengan Amazon Echo

Tentunya. Sebarang produk smartphome yang dapat anda kendalikan melalui Echo dapat dikendalikan dengan lancar oleh Echo Dot. Mentol pintar Philips Hue anda? Tidak menjadi masalah. Termostat pintar? Itu juga mudah.

Anda boleh menyemak senarai produk smarthome yang semakin meningkat yang disokong oleh ekosistem Alexa di halaman sokongan Amazon ini untuk melihat apakah produk anda pada masa ini serasi.

Sekiranya Saya Mempunyai Gema, Perlukah Saya Mendapatkan Titik Gema?

Kami cukup kagum dengan Echo Dot. Sangat kagum, sebenarnya, kami cukup yakin mencadangkan bahawa bukan sahaja Echo Dot adalah pilihan produk Echo terbaik untuk semua orang (bahkan di atas Echo itu sendiri) berkat fungsi kerjanya dengan mana-mana pembesar suara, tetapi ia adalah tambahan yang bagus untuk orang yang sudah memiliki Echo.

BERKAITAN: Apa yang Anda Boleh (dan Tidak Boleh) Lakukan dengan Banyak Amazon Echos

Sekiranya anda tinggal di pangsapuri studio di mana setiap inci ruang tamu anda boleh diakses ke Echo, maka tidak, anda mungkin tidak memerlukan Echo Dot di atas Echo semasa anda. Sekiranya anda tinggal di penginapan yang lebih luas, masuk akal untuk mengambil Echo Dot untuk memperluas jangkauan Alexa di rumah anda.

Kita akan menggunakan rumah kita sendiri sebagai contoh. Semasa pertama kali mendapat Echo, kami meletakkannya di dapur. Ia terletak di tengah-tengah, di mana kebanyakan orang berada di siang hari, tetapi dengan cara yang agak konyol kerana ruang tamu dan ruang tamu, di luar dapur, mempunyai pembesar suara yang hebat. Namun, sekarang kita dapat menghubungkan Echo Dot ke pembesar suara di tingkat bawah dan menggerakkan Echo di tingkat atas di mana kita sebenarnya memerlukan pembesar suara berkualiti tinggi. Persediaan anda mungkin terbalik dari kami, tetapi anda mendapat idea: Echo Dot adalah kaedah hebat untuk memperluas sistem Alexa dengan cara yang lebih murah daripada membeli Echo tambahan  dan lebih serba boleh kerana anda dapat mengeluarkan output audio dari Echo Dot ke dalam sistem pembesar suara (tanpa wayar atau sebaliknya) yang anda mahukan.

Echo sudah menjadi produk hebat dan popular. Kami meramalkan penambahan Echo Dot akan lebih menggemari garis Echo dan Alexa kepada pelanggan, dan dengan sedikit keraguan mengapa: ia murah, sama berfungsi, dan menawarkan pilihan main balik audio yang lebih baik daripada Echo yang asli.