Cara Membalikkan Mencari Nombor Telefon

Anda mendapat panggilan dari nombor telefon yang tidak anda kenali. Ada kemungkinan besar itu hanya penipu, tetapi mungkin juga perniagaan yang sah atau orang yang anda kenali. Daripada menjawab telefon atau memanggil nombor itu kembali, ada beberapa cara cepat untuk mengenal pasti siapa yang cuba menghubungi anda.

Cari di Google

BERKAITAN: PSA: Sekiranya Syarikat Memanggil Anda Tidak Diminta, Ini Mungkin Penipuan

Google — atau mesin pencari lain, seperti Bing jika itu yang anda suka — adalah tempat pertama yang harus anda kunjungi apabila anda melihat anda dipanggil dari nombor telefon yang tidak dikenali. Cukup masukkan nombor itu ke Google atau mesin carian pilihan anda. Anda boleh mengetik nombor dalam bentuk "555-555-5555" atau 5555555555 dan anda akan melihat hasil yang serupa.

Sekiranya nombor tersebut dikaitkan dengan perniagaan yang sah, anda harus melihat bahawa laman web perniagaan muncul dalam beberapa hasil pertama. Sekiranya nombor tersebut tertera di laman web perniagaan itu, anda pasti tahu bahawa nombor itu nyata.

Sekiranya nombor itu adalah nombor telefon darat rumah yang telah didaftarkan oleh seseorang melalui sistem buku telefon tradisional — dengan kata lain, jika terdapat dalam buku telefon kertas (ingat?) - ada kemungkinan anda akan melihat nama orang itu di hasil carian juga.

Sekiranya nombor telefon digunakan oleh penipu, anda mungkin akan melihat pautan ke laman web seperti whocalled.us, 800notes.com, dan whocallsme.com. Anda juga boleh mengunjungi laman web ini secara langsung dan memasukkan nombor telefon, jika anda mahu - tetapi mereka biasanya akan muncul ketika anda melakukan carian Google biasa untuk nombor telefon yang dikaitkan dengan penipuan.

BERKAITAN: Cara Menyekat Panggilan Robok dan Telemarketer

Laman web ini membolehkan pengguna memberi komen, dan orang sering memberikan komen mengenai pengalaman mereka. Lewati mereka dan, jika nombor telefon telah memanggil banyak orang dengan penipuan serupa, anda akan mendapat idea bahawa nombor tersebut dikaitkan dengan penipu. Anda juga boleh menyekat penipu ini daripada memanggil anda di masa hadapan.

Ikuti komen dengan sebutir garam dan pastikan untuk menyemak semula sama ada nombor telefon sebenar yang dikaitkan dengan perniagaan yang sah, jika anda fikir mungkin.

Cari Nombor di Facebook

Tidak semua orang tahu ini, tetapi Facebook sebenarnya adalah kaedah terbaik untuk melakukan carian nombor telefon terbalik. Google biasanya tidak akan menolong anda jika anda berusaha mencari nombor telefon yang dikaitkan dengan individu, tetapi Facebook sering kali akan melakukannya. Anda bahkan tidak perlu berkawan Facebook dengan orang yang nombor telefonnya.

BERKAITAN: Cara Membuat Lebih Sukar bagi Orang untuk Mencari Akaun Facebook Anda

Ini kerana Facebook mempunyai tetapan yang membolehkan orang mencari nombor telefon mereka, dan ia diaktifkan secara lalai. Walaupun orang menyembunyikan nombor telefon mereka di profil mereka, mereka sering membenarkan orang mencari mereka menggunakan nombor telefon mereka.

Cukup pergi ke Facebook dan taipkan nombor telefon ke dalam kotak carian. Ada kemungkinan besar nama seseorang akan muncul, jika nombor telefon itu dikaitkan dengan individu tersebut. Sekiranya anda melihat profil Facebook seseorang, mereka mempunyai nombor telefon yang dikaitkan dengan akaun Facebook mereka dan anda tahu siapa yang cuba menelefon.

Ini tidak akan selalu berfungsi, kerana sesetengah orang telah mematikan ciri ini dan orang lain sama sekali tidak menggunakan Facebook. Tetapi ia akan menghasilkan masa yang mengejutkan. Sekiranya anda melihat mesej "Kami tidak dapat menjumpai apa-apa untuk [number]", nombor tersebut tidak dikaitkan dengan profil Facebook atau orang tersebut telah melumpuhkan ciri carian untuk akaun mereka. Tetapi sungguh mengagumkan seberapa kerap ini berfungsi - dan ia akan berfungsi walaupun anda tidak dapat mencari orang yang berkaitan dengan nombor telefon dengan cara lain.

Cari Maklumat Awam

Laman web seperti whitepages.com dapat memberikan beberapa maklumat tambahan mengenai nombor telefon. Mereka akan dapat mengaitkan nombor telefon dengan nama dan alamat seseorang jika maklumat tersebut terdapat di dalam buku telefon — yang tidak akan ada, untuk kebanyakan nombor telefon.

Namun, mereka juga dapat menunjukkan lokasi geografi tempat nombor telefon didaftarkan, sama ada telefon bimbit darat atau telefon bimbit, dan syarikat telefon yang dikaitkan dengan nombor telefon. Maklumat ini dapat memberi anda idea tentang siapa yang mungkin menggunakan nombor telefon.

Jenis maklumat ini tersedia secara bebas di banyak laman web yang berbeza. Laman web seperti ini sering meminta pembayaran tambahan untuk berusaha mencari lebih banyak maklumat mengenai nombor telefon — bahkan laman web White Pages melakukan ini — tetapi kami belum menggunakan perkhidmatan ini dan tidak dapat menjaminnya. Kami mengesyorkan untuk mematuhi maklumat yang tersedia secara percuma.

Sekiranya anda masih tidak dapat mengenal pasti siapa yang cuba menelefon anda, anda mungkin ingin mencuba memanggil mereka kembali atau melupakannya. Mereka mungkin akan menghubungi anda  sekiranya penting.