Apa itu Server WindowServer, dan Mengapa Berjalan di Mac Saya?

Semasa memeriksa Activity Monitor, anda melihat sesuatu yang disebut WindowServer kadang-kadang mengambil banyak kuasa CPU. Adakah proses ini selamat?

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di Mac Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Activity Monitor, seperti kernel_task, hidd, mdsworker, installd, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

WindowServer adalah bahagian inti dari macOS, dan penghubung antara aplikasi dan paparan anda. Sekiranya anda melihat sesuatu di paparan Mac anda, WindowServer meletakkannya di sana. Setiap tetingkap yang anda buka, setiap laman web yang anda lawati, setiap permainan yang anda mainkan — WindowServer “menarik” semuanya di layar anda. Anda boleh membaca lebih lanjut di panduan pembangun Apple jika anda cenderung secara teknikal, tetapi ia bukan bacaan ringan.

Sebahagian besarnya, ketahui bahawa WindowServer adalah apa yang digunakan oleh macOS, dan setiap aplikasi yang anda jalankan untuk menggunakannya untuk memaparkan perkara di skrin anda. Ia benar-benar selamat.

Mengapa WindowServer Menggunakan CPU yang Banyak?

Seperti yang telah kami katakan, setiap aplikasi berkomunikasi dengan WindowServer untuk menarik gambar di paparan anda. Sekiranya WindowServer menggunakan banyak daya CPU, cuba tutup aplikasi dan lihat apakah penggunaannya menurun. Sekiranya anda melihat penurunan yang sangat besar setelah menutup program tertentu, program itu mungkin bertanggungjawab untuk penggunaan CPU yang tinggi.

Untuk tahap tertentu, ini adalah perkara biasa: program yang selalu mengubah apa yang dipaparkan di layar akan menggunakan WindowServer sedikit, yang bermaksud mereka akan menggunakan kuasa CPU. Oleh itu, masuk akal untuk permainan, penyunting video, dan aplikasi lain yang selalu menyegarkan menyebabkan lonjakan penggunaan CPU WindowServer.

Setelah itu, kadang-kadang bug dalam perisian boleh menyebabkan penggunaan CPU WindowServer berlebihan. Sekiranya anda melihat corak ini, dan tidak menganggap aplikasi tersebut menyebabkan lonjakan penggunaan CPU WindowServer, pertimbangkan untuk menghubungi pembangunnya. Anda mungkin menemui masalah yang dapat mereka atasi.

BERKAITAN: 10 Cara Pantas untuk Mempercepat Mac Lambat

Sekiranya WindowServer terus menggunakan banyak tenaga walaupun anda tidak menjalankan apa-apa, masih ada beberapa perkara yang boleh anda cuba. Pertama, periksa artikel kami tentang mempercepat Mac yang perlahan, khususnya bahagian mengenai mengurangkan ketelusan. Anda akan mendapat pilihan ini di System Preferences> Accessibility> Display, dan telah diketahui mengurangkan penggunaan WindowSever CPU, terutama pada Mac yang lebih tua.

Anda juga boleh mencuba menutup tetingkap yang tidak perlu, memastikan tidak ada terlalu banyak ikon di desktop anda, dan mengurangkan jumlah desktop yang anda gunakan dalam Mission Control. Sekiranya tidak ada yang berfungsi, pertimbangkan untuk menetapkan semula NVRAM; yang boleh membantu dalam beberapa kes.

Satu perkara lagi yang perlu diingat: jika anda menggunakan beberapa monitor, WindowServer akan menggunakan lebih banyak kuasa CPU untuk menarik ke beberapa paparan. Semakin banyak paparan yang anda tambahkan, semakin benar ini.

Kredit gambar: Hamza Butt