Bagaimana Mencari Alamat IP Peribadi dan Awam Anda

Setiap peranti di rangkaian anda mempunyai alamat IP peribadi yang hanya dapat dilihat oleh peranti lain di rangkaian tempatan. Tetapi ISP anda memberikan anda alamat IP awam yang dapat dilihat oleh peranti lain di Internet. Inilah cara kerjanya dan bagaimana anda dapat mencari alamat IP tersebut.

Alamat IP (atau alamat Protokol Internet) mengidentifikasi setiap komputer dan peranti rangkaian di rangkaian. Apabila anda mendaftar dengan perkhidmatan Internet dan menyambungkan modem anda, ISP anda memberikan anda alamat IP awam. Alamat ini adalah bagaimana anda berkomunikasi dengan semua peranti lain di Internet awam. Tetapi, anda mungkin mempunyai banyak komputer dan peranti lain di rangkaian anda — masing-masing memerlukan alamat IP sendiri. Jadi, bagaimana semuanya berfungsi dan bagaimana anda dapat mengetahui apa semua alamat IP itu? Teruskan membaca untuk jawapannya!

Alamat IP Awam vs Swasta

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Modem dan Penghala?

Jawapan untuk semua sihir alamat IP ini adalah bahawa penghala anda - sama ada peranti mandiri atau unit kombo modem / penghala - pada dasarnya berfungsi sebagai penghubung antara dua rangkaian. Dalam rangkaian rumah biasa, penghala mempunyai alamat IP awam di Internet. Komputer, telefon pintar, konsol permainan, dan peranti lain di belakang penghala masing-masing mempunyai alamat IP peribadi yang unik di rangkaian rumah. Penghala bertindak sebagai perantara, meneruskan lalu lintas ke alamat IP tempatan yang memintanya. Dari perspektif luar, semua peranti di rangkaian rumah berkomunikasi dengan Internet dari satu alamat IP awam.

Perhatikan bahawa jika komputer anda disambungkan terus ke Internet tanpa penghala berada di antara - sesuatu yang sebenarnya tidak kami sarankan - alamat IP komputer anda adalah alamat IP awam.

BERKAITAN: Cara Mengakses Desktop Jauh Windows Melalui Internet

Kadang kala, anda mungkin perlu mengetahui alamat IP peribadi peranti atau alamat IP awam rangkaian anda — atau mungkin keduanya. Inilah contohnya. Katakan anda mengehoskan beberapa jenis perisian pelayan di komputer di rangkaian anda dan anda memerlukan orang di Internet untuk dapat menyambung ke komputer tersebut. Mungkin anda bermain permainan berbilang pemain, mungkin anda perlu mengakses pelayan media yang dihoskan di rumah, atau mungkin anda hanya ingin mendapatkan akses jauh ke salah satu PC anda.

Anda perlu mengetahui alamat IP awam rangkaian anda yang dapat ditaip oleh orang ke dalam perisian pelanggan mereka. Dan anda perlu mengetahui alamat IP peribadi komputer itu supaya anda dapat mengkonfigurasi penghala anda untuk mengarahkan lalu lintas seperti itu ke komputer yang betul di rangkaian tempatan anda.

Komputer anda mungkin mempunyai alamat IP awam dan peribadi. Anda memerlukan alamat IP jika anda menghoskan perisian pelayan - komputer pelanggan akan memerlukan alamat IP komputer anda untuk menyambung ke dalamnya.

Mencari Alamat IP Peribadi Anda

BERKAITAN: Cara Mencari Alamat IP Peranti, Alamat MAC, dan Perincian Sambungan Rangkaian Lain

Tidak sukar untuk mencari alamat IP peribadi peranti. Sebenarnya, kami mempunyai panduan hebat yang menunjukkan kepada anda bagaimana mencari alamat IP anda di hampir semua platform di luar sana, jadi kami mengesyorkan anda melihatnya untuk mengetahui secara terperinci mengenai cara mencari alamat IP peribadi peranti anda. Singkatnya, Anda biasanya perlu memeriksa tetapan rangkaian pada perangkat anda dan mencari maklumat yang berlabel "TCP / IP", "Alamat IP", atau hanya "WiFi".

Di kebanyakan platform pengkomputeran penuh - seperti Windows, MacOS, dan Linux - anda sering dapat mencari maklumat dengan cepat menggunakan Command Prompt atau Terminal. Sebagai contoh, di Windows, anda boleh membuka menu Mula, mencari Prompt Perintah, dan tekan Enter. Kemudian ketik  ipconfigPrompt Perintah yang muncul dan tekan Enter — anda akan mendapatkan apa yang anda cari dalam masa yang singkat.

Mencari Alamat IP Awam Anda

Cara termudah untuk mencari alamat IP awam anda adalah dengan meminta laman web, kerana laman web itu melihat alamat IP awam anda dan dapat memberitahu kepada anda. Kami mengesyorkan menggunakan laman web ip4.me kerana cepat, bebas iklan, dan akan menunjukkan alamat IPv4 anda — alamat empat bahagian yang kemungkinan besar anda cari — bukannya alamat IPv6 yang lebih rumit yang kemungkinan juga dikonfigurasi oleh rangkaian anda menggunakan. Cukup lawati laman web ini dan akan menunjukkan alamat IP awam anda.

BERKAITAN: Cara Mencari Alamat IP Penghala Anda di Mana-mana Komputer, Telefon Pintar, atau Tablet

Anda juga dapat mengakses halaman pentadbiran penghala anda untuk mendapatkan maklumat ini. Halaman ini memaparkan alamat IP awam anda dan maklumat lain mengenai sambungan Internet anda. Penghala yang berbeza mempunyai susun atur halaman pentadbiran yang berbeza dan alamat IP tempatan lalai yang berbeza. Rujuk manual penghala atau laman web pengeluar jika anda memerlukan lebih banyak maklumat. Sekiranya anda memerlukannya, kami juga mempunyai panduan yang baik untuk mencari alamat IP penghala anda.

Anda juga harus tahu bahawa tidak seperti alamat jalan, alamat IP tidak semestinya tetap. Kecuali anda telah membeli alamat statik dari mereka, ISP anda kadang-kadang boleh memberikan anda alamat IP awam baru. Dan, melainkan jika anda telah mengkonfigurasi penugasan alamat IP statik untuk peranti tempatan anda, penghala anda kadangkala memberikan alamat IP baru pada peranti anda.