Mengapa HDCP Menyebabkan Kesalahan pada HDTV Anda, dan Cara Memperbaikinya

HDCP adalah protokol anti-cetak rompak yang dibina tepat pada standard kabel HDMI, tetapi sebenarnya tidak berfungsi dengan baik, dan mematahkan pengalaman menonton. Teruskan membaca kerana kami menerangkan bagaimana HDCP berfungsi, mengapa ia merosakkan TV anda, dan bagaimana anda boleh memperbaikinya.

Apa itu HDCP?

HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) adalah bentuk Pengurusan Hak Digital (DRM). Protokol DRM direka untuk melindungi pencipta dan pengedar kandungan daripada cetak rompak. Syarikat dan industri yang berbeza menggunakan protokol yang berbeza, tetapi premis asasnya sama: DRM mengunci pembelian yang anda buat kepada anda dan peranti anda. Apabila anda membeli filem di iTunes dan hanya dapat memainkannya di peranti dengan akaun anda, anda mengalami DRM.

Pencipta dan pengedar kandungan  harus  diberi perlindungan, kerana membuat dan menyebarkan kandungan adalah mahal. Masalahnya adalah bahawa DRM biasanya menjadikan hidup lebih sukar bagi pengguna yang membayar dengan jujur ​​- dan dalam banyak kes secara langsung mematahkan pengalamannya - sementara tidak benar-benar melakukan banyak perkara untuk mencegah pembajakan. Ini adalah jenis masalah yang kami hadapi dengan permainan yang memerlukan pelayan kebenaran untuk dijalankan; jika syarikat itu beroperasi begitu juga pelayan kebenaran dan tiba-tiba permainan tidak akan berjalan.

Dalam kes standard HDMI dan video digital, standard HDCP DRM menyebabkan banyak pening kepala yang tidak menyenangkan bagi pengguna lama biasa yang hanya ingin menikmati televisyen mereka dan terlibat dalam aktiviti sah yang lain.

HDCP dikembangkan oleh Intel dan digunakan bukan hanya dengan HDMI, tetapi dengan pelbagai standard video digital seperti DisplayPort dan Digital Visual Interface (DVI). Ini menyediakan sambungan yang dienkripsi antara peranti keluaran kandungan (seperti pemain Blu-ray, kotak kabel, atau peranti penstriman) di satu hujung dan peranti penerima (seperti penerima HDTV atau audio-video) di ujung yang lain.

HDCP ada di mana-mana dan dibina ke dalam peranti seperti pemain Blu-ray, kotak kabel, dan penerima TV satelit, serta peranti streaming video seperti Roku, Chromecast, dan Amazon Fire TV. Ia juga dibina dalam komputer riba dan perkakasan komputer, DVR, dan peranti HDMI moden yang lain.

BERKAITAN: Mengapa Gambar HDTV Baru Saya Nampak Laju dan "Lancar"?

Tempat HDCP Kerosakan

Walaupun enkripsi dan protokol yang mendasari HDCP adalah canggih dan di luar ruang lingkup artikel ini, premis asas bagaimana ia berfungsi agak mudah. Terdapat badan pelesenan yang mengeluarkan lesen untuk peranti HDCP. Setiap peranti yang mematuhi HDCP, seperti pemain Blu-ray atau Xbox anda, mempunyai lesen dan kemampuan untuk bercakap dengan peranti penerima di hujung kabel HDMI yang lain.

Peranti output mengatakan "Hai paparan! Adakah anda mematuhi HDCP? Inilah lesen saya, tunjukkan kepada saya lesen anda! " Paparan (atau peranti lain yang mematuhi HDCP) kembali dengan "Mengapa ya, saya sah! Inilah lesen saya! " Apabila proses itu berjalan, ia akan berlaku dalam seperseribu saat dan anda, pengguna, tidak akan menyedarinya. Anda menghidupkan pemain Blu-ray atau DVR anda, ini bagus dengan HDTV anda, dan anda menjalani kehidupan yang bahagia tanpa mengetahui apa sebenarnya HDCP.

Namun, sayangnya, terdapat banyak situasi di mana HDCP menghalangi pengguna melakukan perkara yang sah dengan peranti dan kandungannya. Sekiranya ada peranti dalam rantai yang tidak mematuhi HDCP, aliran video akan gagal.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai satu set HDTV lebih tua yang tidak mematuhi HDCP maka anda tidak boleh menonton  mana-mana   kandungan yang mematuhi HDCP di atasnya. Sekiranya anda memasang peranti yang mematuhi HDCP ke peranti yang tidak patuh, anda akan melihat skrin kosong atau mesej ralat seperti "ERROR: NON-HDCP OUTPUT", "HDCP tidak sah", atau sekadar "HDCP ERROR."

Ingin mengubah monitor lama dengan pembesar suara bersepadu menjadi kotak video kecil yang murah dengan Chromecast? Maaf, ada kemungkinan besar bahawa monitor lama (walaupun mempunyai port HDMI) tidak mematuhi HDCP. Anda tidak akan mengalirkan apa-apa kecuali anda mahu mendedikasikan keseluruhan komputer untuk projek tersebut.

Ingin merakam sesi permainan video anda atau menyiarkannya secara langsung? Ini kena atau terlepas. Pembuat konsol menjadi lebih baik dalam menyedari bahawa pemain ingin merakam dan mengalirkan kandungan mereka, tetapi HDCP masih bermasalah. Barisan Sony Playstation adalah contoh sempurna untuk masalah ini. Walaupun Sony melepaskan kemas kini pada tahun 2014 untuk PlayStation 4 yang membuka kunci HDCP ketika benar-benar bermain permainan, mereka tidak dapat memberikan kemas kini yang sama untuk PlayStation 3 kerana output HDCP terkunci pada tahap cip di PS3. Satu-satunya nasihat mereka ialah membeli peranti penangkap yang menyokong kabel komponen dan menggunakannya sebagai ganti HDMI.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan HDMI-CEC di TV Anda, dan Mengapa Anda Perlu

Walaupun kita tidak aktif menonton TV atau permainan, kami  masih  mencari HDCP untuk menjadi menjengkelkan dan mengganggu. Kami menulis pelbagai jenis tutorial dan ulasan di sini di How-To Geek yang melibatkan produk berasaskan HDMI seperti Amazon Fire TV dan seumpamanya. Anda tahu apa yang tidak dapat anda tangkap kerana HDCP? Menu di skrin semasa kandungan video dimuat. Cukup menjengkelkan apabila sistem perlindungan kandungan menghalang anda mengkaji dan mempromosikan peranti penstriman yang secara sah menyampaikan kandungan kepada berjuta-juta pelanggan yang membayar.

Tidak ada yang menyalahi undang-undang atau tidak beretika tentang menyambungkan pemain Blu-ray ke TV lama, mencuba mengitar semula monitor komputer lama ke stesen penstriman bertenaga Chromecast, merakam dan menstrim permainan video anda, atau cuba menangkap menu dan tangkapan skrin untuk menulis tutorial dan panduan, tetapi terima kasih kepada protokol DRM yang cacat, sesiapa yang mahu apa-apa atau semua perkara itu dibiarkan dalam kegelapan.

Cara Memperbaiki Masalah HDCP Anda

Tidak semestinya tidak ada yang harus membeli set televisyen baru, menaik taraf penerima audio-video mereka yang sempurna, atau sebaliknya menghabiskan banyak wang untuk menyelesaikan masalah yang tidak seharusnya ada. Malangnya, satu-satunya cara rasmi untuk mematuhi HDCP adalah dengan membeli peranti yang mematuhi HDCP.

Perkara yang paling tidak masuk akal mengenai skema perlindungan HDCP adalah bahawa tidak ada cara yang mematuhi HDCP untuk memintasnya untuk kes penggunaan yang sah. Terdapat   kaedah sifar yang disokong atau disokong oleh agensi yang bertanggungjawab terhadap HDCP yang membantu pengguna dengan cara apa pun sekiranya mereka mempunyai peralatan yang lebih tua atau bukan pembajakan yang sah perlu berinteraksi dengan peranti yang mematuhi HDCP.

Untuk menambahkan penghinaan terhadap kecederaan, standard HDCP telah dikompromikan selama bertahun-tahun sekarang. Pengilang terus membayar lesen dan memasukkan HDCP dalam produk mereka bukan kerana ia benar-benar membantu menghentikan cetak rompak, tetapi kerana mereka tidak mahu dengan agensi pelesenan dan lobi anti-cetak rompak. Oleh itu, apa yang boleh anda lakukan untuk menangani kekacauan yang sudah lapuk dan sekarang yang dikompromikan iaitu HDCP?

Tidak lama membeli televisyen baru atau menyerah pada projek permainan video anda satu-satunya cara untuk mengatasi masalah pematuhan HDCP anda adalah dengan membeli pemecah HDMI murah yang mengabaikan permintaan HDCP.

Kami benar-benar berharap kami bergurau, tetapi itulah ramuan pusat media rahsia yang telah membantu ribuan pengguna dan bahan rahsia yang sama yang kami gunakan di sini di How-To Geek ketika kami perlu mengambil tangkapan skrin dari menu di layar untuk mempamerkan produk yang kami kaji.

Khususnya, kami menggunakan Splitter HDMI Powered ViewHD 2-Port 1 × 2 (Model: VHD-1X2MN3D) ($ 20) kerana walaupun di antara splitter HDMI yang murah, tidak ada kesesuaian sama ada mereka akan mematuhi HDMI (walaupun, kadang-kadang, di antara produk dari syarikat yang sama). Membaca dengan teliti dan menggunakan fungsi carian tinjauan Amazon banyak membantu mengeluarkan alat pemisah murah yang berjaya dicapai oleh pengguna lain.

Untuk menggunakan pemisah, letakkan di antara output dan peranti paparan. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai persediaan yang mudah di mana anda hanya ingin memasang Chromecast ke monitor lama. Sebagai gantinya, anda pasangkan Chromecast ke input pada splitter HDMI anda, dan kemudian gunakan kabel HDMI untuk menyambungkan output pada splitter ke paparan anda. Sekiranya anda mempunyai penerima audio-video baru yang tidak sesuai dengan HDTV lama anda, pasangkan semua peranti HDMI anda ke penerima dan kemudian letakkan pemisah HDMI antara penerima dan paparan.

Pada foto di atas, anda dapat melihat penyediaan ringkas di meja kami, yang digunakan untuk menangkap menu dan tangkapan skrin semasa meninjau peranti HDMI. Dalam contoh ini, kami memasukkan Amazon Fire TV Stick ke pemisah ViewHD, kemudian menyampaikan isyarat ke Roxio GameCapHD Pro sehingga kami dapat mengambil tangkapan skrin di komputer kami. Di mana kami meletakkan GameCapHD Pro di rantai adalah di mana sebahagian besar pengguna yang mencari penyelesaian ini akan memasang TV mereka.

Inilah percubaan kami dalam menangkap tangkapan skrin yang baik untuk tutorial kami sebelum menangani masalah HDCP.

Anda dapat melihat bagaimana tangkapan skrin seperti itu tidak berguna untuk tujuan kami; tidak ada yang mahu melihat seperti apa menu peranti yang mereka anggap membeli dengan mesej ralat jelek besar di bahagian belakang. Dalam contoh ini, walaupun kami menggunakan alat tangkapan, Anda dapat melihat dengan tepat apa yang dilihat oleh pengguna rumah dengan HDTV yang tidak mematuhi HDCP: bahagian video yang tidak dilindungi HDCP (bar menu dan butang jeda ) dilalui, tetapi kandungan sebenar dikeluarkan.

Inilah rupa tangkapan skrin yang sama, tetapi dengan isyarat yang melewati pembahagi untuk menghilangkan omong kosong HDCP.

Anda boleh bayangkan, mengingat cinta kita terhadap penyelesaian yang bijak dan bijaksana terhadap masalah yang menimpa orang, betapa tidak masuk akal kita dapati bahawa penyelesaian untuk masalah yang seharusnya tidak ada adalah "membeli peranti luar spesifikasi yang mengabaikan yang salah protokol. " Walaupun begitu, itulah keadaan pengguna berada di sana dan syukurlah, sama ada melalui reka bentuk yang buruk atau disengajakan, ada produk di luar sana yang membuat pemain media baru bercakap dengan HDTV lama.

Ada soalan berteknologi? Hantarkan e-mel kepada kami di ask @ howtogeek dan kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu.