Fire OS Amazon berbanding Android Google: Apa Perbezaannya?

Tablet Fire Amazon menjalankan sistem operasi "Fire OS" milik Amazon. Fire OS didasarkan pada Android, tetapi tidak memiliki aplikasi atau layanan Google apa pun. Inilah maksudnya, dan bagaimana sebenarnya perbezaannya.

Tidak betul untuk mengatakan bahawa tablet Fire Amazon menjalankan Android. Tetapi, dalam erti kata lain, mereka menjalankan banyak kod Android. Semua aplikasi yang anda jalankan di tablet Fire adalah aplikasi Android juga.

Jawapan Pantas

Bagi orang biasa, perbezaan besar antara tablet Android biasa dan tablet Fire Amazon adalah bahawa Google Play Store tidak ada di tablet Fire. Sebaliknya, anda terhad kepada Appstore Amazon dan aplikasi yang terdapat di sana. Anda juga tidak akan memiliki akses ke aplikasi Google atau perkhidmatan Google. Anda akan menggunakan aplikasi Amazon sendiri - Penyemak Imbas Sutera dan bukannya Chrome, misalnya.

BERKAITAN: Apa Pelancar Android Tersuai dan Mengapa Anda Mungkin Ingin Menggunakannya

Terdapat perbezaan lain, tentu saja. Amazon tidak memungkinkan untuk menukar pelancar seperti yang biasa anda lakukan pada peranti Android, jadi anda akan menggunakan pengalaman layar utama Amazon. Pengalaman skrin utama Amazon dapat menunjukkan grid aplikasi, tetapi juga menunjukkan video, muzik, dan ebook kepada anda dari Amazon. Skrin utama bahkan mengandungi laman membeli-belah Amazon, menjadikannya mudah untuk membeli lebih banyak barang - dan memberi Amazon lebih banyak wang.

Fire OS memang mempunyai ciri "Kindle FreeTime" yang mesra kanak-kanak yang dapat digabungkan dengan langganan "Tanpa Had" untuk akses ke ribuan aplikasi, buku, filem, dan rancangan TV yang sesuai untuk kanak-kanak. Amazon juga menjual Tablet Kebakaran yang direka khas untuk anak-anak yang merangkumi sejumlah perkhidmatan dan menambah kes "kalis kanak-kanak" yang bagus. Ciri kawalan ibu bapa yang mesra kanak-kanak ini adalah salah satu ciri Fire OS yang lebih unik.

BERKAITAN: Cara Mengubah Tablet Android atau Fire Menjadi Peranti yang Sesuai untuk Kanak-kanak dengan FreeTime

Tetapi apa sebenarnya perbezaannya? Nah, jika anda hanya mahukan tablet yang murah untuk melayari web, melalui e-mel, dan menonton video, tidak ada perbezaan yang besar. Sekiranya anda menginginkan keseluruhan ekosistem aplikasi Android tanpa melompat-lompat, anda mungkin ingin mendapatkan tablet Android yang lebih khas.

Itulah cadangan nilai Amazon. Anda boleh mendapatkan tablet Kindle Fire yang berharga $ 50 — tetapi anda harus menggunakan kedai aplikasi dan perkhidmatan Amazon daripada Google. Amazon berharap dapat menjana lebih banyak wang anda dalam penjualan digital. Versi tablet yang paling murah walaupun dihantar dengan iklan skrin kunci, dan anda perlu membayar sedikit tambahan jika anda mahu mengeluarkannya.

Android, Perkhidmatan Mudah Alih Google dan AOSP

Terdapat benar-benar dua Android. Ada Google "Android" yang Anda lihat pada peranti dari Samsung, LG, HTC, Sony, dan pengeluar peranti besar lainnya. Dan ini bukan hanya OS Android - ia adalah peranti Android yang telah disahkan oleh pengeluar oleh Google. Peranti menggunakan OS Android, dan dihantar dengan Perkhidmatan Mudah Alih Google, yang merangkumi Google Play Store dan aplikasi Google lain seperti Gmail dan Peta Google.

Tetapi Android juga merupakan projek sumber terbuka. Projek sumber terbuka dikenali, cukup, sebagai Projek Sumber Terbuka Android (AOSP). Kod AOSP dilesenkan di bawah lesen sumber terbuka yang permisif, dan mana-mana pengeluar atau pembangun boleh mengambil kod tersebut dan menggunakannya untuk apa yang mereka mahukan.

Perkhidmatan Mudah Alih Google bukan sebahagian daripada projek sumber terbuka Android, dan banyak perkara yang dianggap orang sebagai "Android" - termasuk Google Play Store dan semua perkhidmatan Google - tidak termasuk dalam Android. Mereka dilesenkan secara berasingan.

Tablet Android termurah — jenis yang anda dapat dengan harga $ 30 terus dari kilang di China — hanyalah kod AOSP ini. Sekiranya anda mahukan Google Play di atasnya, anda harus memasang aplikasi Google secara berasingan setelah anda mendapatkan tablet.

Mengapa Amazon Menciptakan Fire OS Bukan Menggunakan Android Google

Amazon mahu mencipta sistem operasi sendiri untuk tabletnya. Daripada bermula dari awal, Amazon mengambil kod AOSP Android itu dan mengubahnya untuk membuat "Fire OS."

Ini menjimatkan masa Amazon kerana mereka dapat menunda usaha Google daripada bermula dari awal. Ini juga bermaksud semua aplikasi Android yang ada dapat dengan mudah "dipindahkan" ke Fire OS, yang pada dasarnya sama dengan Android.

Tetapi mengapa Amazon tidak hanya menggunakan Android Google? Nah, Amazon mahu mengawal keseluruhan pengalaman. Daripada menyerahkan anda ke Google Play untuk pembelian aplikasi, penyewaan video, muat turun muzik, dan eBuku, Amazon mahu anda menggunakan aplikasi Amazon Appstore, Prime Instant Video, Amazon Music, dan Amazon Kindle. Bagaimanapun, itulah inti dari garis tablet Amazon Fire — ini adalah tetingkap murah untuk perkhidmatan Amazon. Setelah anda mempunyai perkakasan, anda cenderung membelanjakan wang untuk perkhidmatan dan produk Amazon tambahan.

Perkhidmatan Google Play hanya untuk Android Google

BERKAITAN: Tidak Mendapat Kemas Kini OS Android? Inilah Cara Google Mengemas kini Peranti Anda

Semakin hari, semakin banyak yang difikirkan oleh orang biasa sebagai "Android" sebenarnya adalah sebahagian daripada Perkhidmatan Google Play dan aplikasi Google sendiri. Sebilangan besar aplikasi Android biasa di Google Play ditulis untuk menggunakan Perkhidmatan Google Play untuk akses ke lokasi GPS, pembayaran, dan banyak perkara lain. Aplikasi ini tidak boleh dipasang terus ke peranti Fire OS, di mana Perkhidmatan Google Play tidak ada. Amazon harus menyediakan API alternatif untuk pembangun, dan pembangun mungkin harus melakukan sedikit usaha untuk memindahkan aplikasi Android mereka dari Google Play Store ke Amazon Fire OS. Itulah sebab besar mengapa tidak terdapat setiap aplikasi Android.

Amazon Appstore lwn Google Play

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, perbezaan terbesar bagi pengguna tablet Kindle rata-rata adalah kehadiran Amazon Appstore dan bukannya Google Play. Pembangun aplikasi Android boleh memilih untuk menyenaraikan aplikasinya di Amazon Appstore dan juga Google Play. Tidak semua pemaju melakukannya - tetapi banyak yang melakukannya.

Dalam praktiknya, ini berarti Anda tidak memiliki akses ke semua aplikasi Android yang biasanya Anda gunakan dengan tablet Android, tetapi anda mempunyai beberapa akses. Anda boleh mencari Amazon Appstore di web untuk melihat apakah aplikasi yang anda gunakan ada di Amazon Appstore.

Amazon juga menyediakan aplikasi "Appstore" untuk dimuat turun. Anda boleh memasang Amazon Appstore pada telefon pintar dan tablet Android standard, dan kemudian memuat turun aplikasi dari sana dan bukannya Google Play. Mereka adalah aplikasi Android, jadi mereka akan berjalan pada OS Android dan Fire.

Tetapi Anda Dapat Mengubah Tablet Api Menjadi Perangkat "Google Android"

Kerana Fire OS sangat dekat dengan Android, ada beberapa langkah yang dapat Anda ambil untuk menjadikan tablet Fire lebih mirip stok Android (tanpa rooting). Ini termasuk memasang gedung Google Play, menggunakan pelancar yang lebih tradisional, dan mematikan sejumlah ciri khusus Amazon.

BERKAITAN: Cara Membuat Tablet Api Amazon $ 50 Lebih Seperti Stok Android (Tanpa Rooting)

Tidak ada yang disokong secara rasmi oleh Google atau Amazon, tetapi mungkin, dan bahkan tidak memerlukan rooting peranti anda. Perbezaan besar di sini ialah anda perlu melakukan sedikit usaha untuk mewujudkannya. Dan, tentu saja, Amazon mungkin menindaknya pada versi Fire OS yang akan datang dan menjadikannya lebih sukar. Tetapi sekurang-kurangnya Fire OS 8, itu belum berlaku.

Untuk tablet yang murah untuk menonton video, membaca buku, mendengar muzik, melayari laman web, memeriksa e-mel, dan menggunakan Facebook, tablet Amazon Kindle Fire adalah tawaran yang bagus.

Pengguna Android yang menginginkan akses ke seluruh Play Store dan semua aplikasi Google — tanpa meretas — mungkin menginginkan tablet Android standard.