Cara Mengkalibrasi Kompas pada Android untuk Meningkatkan Ketepatan Lokasi Peranti

Peta Google menggunakan magnetometer peranti Android anda untuk menentukan arah mana yang anda tuju. Untuk meningkatkan ketepatan lokasi peranti anda, anda perlu mengkalibrasi kompas anda di aplikasi Peta Google. Ini caranya.

Peranti anda memerlukan magnetometer agar fungsi kompas berfungsi, dan hampir semua telefon pintar Android menyertakannya. Anda juga perlu memasang aplikasi Android Peta Google, jika belum.

Arahan ini harus digunakan pada semua versi Android terkini.

Memeriksa Ketepatan Arah Peta Google

Sebelum anda mengkalibrasi kompas anda, periksa apakah arah perangkat anda dilaporkan dengan tepat di aplikasi Peta Google.

Buka aplikasi Peta Google pada peranti Android anda, kemudian cari ikon bulat biru yang menunjukkan lokasi anda. Sekiranya tidak kelihatan, tekan ikon bulat mata di sudut kanan bawah.

Ini akan memaparkan lokasi anda, sejauh yang difahami oleh Peta Google. Arah peranti anda ditunjukkan sebagai sinar gaya lampu suluh biru di sekitar ikon lokasi bulat anda.

Sekiranya jarak balok terlalu luas, Peta Google biasanya akan meminta anda menentukur kompas anda. Sekiranya tidak, anda perlu menentukurnya secara manual.

Mengkalibrasi Kompas Android anda di Peta Google

Sekiranya Peta Google tidak menentukurkan kompas anda secara automatik, anda mesti melakukan penentukuran manual. Buka aplikasi Peta Google, pastikan ikon lokasi peranti bulat biru anda dilihat.

Ketuk ikon lokasi untuk memunculkan lebih banyak maklumat mengenai lokasi anda. Di bahagian bawah, ketik butang "Calibrate Compass".

Ini akan memaparkan skrin penentukuran kompas. Ketepatan kompas semasa anda harus ditunjukkan di bahagian bawah sama ada rendah, sederhana atau tinggi.

Semasa memegang peranti anda dan mengikuti kaedah yang ditunjukkan di layar, gerakkan telefon anda sekitar tiga kali, menelusuri angka lapan dalam prosesnya.

Peta Google akan memberi amaran kepada anda setelah berjaya mengkalibrasi peranti anda, kembali ke skrin peta utama aplikasi secara automatik.

Sekiranya proses penentukuran berjaya, jangkauan balok arah anda harus dikurangkan, meningkatkan ketepatan lokasi anda dalam proses tersebut.