Cara Menambah App Store Tidak Rasmi ke Plex

Sekiranya anda menggunakan Plex, anda mungkin menyedari bahawa ekosistem Saluran mereka sedikit ... kurang. Kedai aplikasi pihak ketiga boleh membantu.

Plex lebih kurang menekankan saluran akhir-akhir ini, menguburkan pilihan sepenuhnya dalam versi terbaru klien Windows. Dan banyak saluran yang ditawarkan tidak berfungsi. Dengan cara ini, ini masuk akal: kebanyakan orang menggunakan Plex pada platform seperti Apple TV atau Roku, yang menawarkan cara mereka untuk menonton kandungan dari penyedia dalam talian utama. Ini bermaksud Plex paling baik dilayan dengan memberi tumpuan kepada perkara seperti menawarkan TV langsung. Tetapi agak mengecewakan jika anda berharap dapat menambahkan banyak laman streaming ke persediaan Plex anda.

Masukkan Webtools, plugin pihak ketiga untuk Plex yang menambah kedai aplikasi tidak rasmi. Ia mempunyai lebih dari seratus pemalam, yang dapat anda atur dari penyemak imbas web.

Memasang WebTools dan App Store tidak rasmi

Memasang WebTools adalah mudah: muat turun siaran terbaru dan nyaharkibkannya. Sekarang pergi ke folder Plugins pada pelayan Plex anda. Sekiranya anda menjalankannya di Windows atau macOS, cukup klik ikon dulang dan pilih perintah "Buka Folder Plugin".

Seret folder "WebTools.bundle" dari folder yang anda muat turun ke folder pemalam Plex dan anda telah memasang WebTools.

Anda akan mendapati bahawa anda tidak dapat menggunakan pemalam dari dalam Plex.

Sebaliknya, anda harus membuka penyemak imbas web dan pergi ke URL tempatan tertentu. URL yang ditunjukkan di dalam Plex mungkin tidak berfungsi, tetapi jika anda mengkonfigurasi sesuatu di pelayan anda, anda boleh menggunakannya localhost:33400.

Sekiranya anda ingin mengaksesnya dari komputer lain, cari alamat IP pelayan anda dan letakkan :33400di hujungnya. Log masuk menggunakan akaun Plex anda dan anda sudah bersedia untuk pergi.

Menggunakan The Universal App Store

Setelah masuk ke WebTools, anda boleh mula melayari Kedai Web Sejagat. Cari pilihan "UAS" di bar sisi.

Anda boleh mula meneroka dengan segera. Sehingga penulisan ini terdapat lebih daripada 170 saluran yang tersedia.

Terdapat banyak perkara yang perlu diselesaikan, jadi berikut adalah beberapa sorotan yang saya perhatikan:

  • Common Sense Media: Menambah cadangan umur ke TV dan metadata filem.
  • TuneIn2017: membolehkan anda mendengar stesen radio tempatan dan antarabangsa.
  • Plexpod: menambah sokongan podcast ke Plex. Sokongan rasmi untuk Podcast di Plex akan datang, tetapi ini bagus buat masa ini.
  • Arkib Internet: membolehkan anda menonton filem lama dari koleksi luas IA.
  • Lucah: Saya tidak dapat menyelesaikannya: terdapat banyak pornografi di sini, kalian. Mungkin jangan biarkan anak-anak anda mengakses perkara ini.

Satu perkara yang baik mengenai persediaan ini: anda boleh memasang kemas kini dengan cepat menggunakannya. Ini bermaksud bahawa jika pemutus rosak, anda boleh menambalnya dengan cepat dari antara muka ini, dan bukannya memuat turun dan memasang kemas kini sendiri.

Imbas Fail yang Hilang, dan Fail Yang Sedang Tidak Digunakan

App Store adalah ciri sepanduk dalam pemalam WebTools, tetapi ciri lain yang patut diperhatikan adalah FindMedia. Ini mengimbas folder anda dan menunjukkan fail yang tidak termasuk dalam pangkalan data Plex anda. Ia juga menunjukkan mana-mana fail hilang yang sedang dimasukkan ke dalam pangkalan data anda. Ini adalah alat yang berguna untuk memastikan semua barang anda dipaparkan, jadi periksa apakah anda mempunyai koleksi yang besar.

Muat Naik Sari Kata ke Pelayan Plex Anda

Alat lain berfungsi memeriksa: penyemak imbas sari kata. Kami telah menunjukkan kepada anda cara memuat turun sari kata secara automatik di Plex, tetapi WebTools membolehkan anda melihat fail mana di koleksi anda yang kini mempunyai sari kata, dan bahkan memuat naik sari kata ke pelayan anda.

Terdapat lebih banyak ciri yang dapat kita gali di sini: akses ke log Plex anda, misalnya, dan beberapa alat untuk menguruskan senarai main. Sekiranya anda pengguna Plex yang maju tidak ada alasan untuk tidak memberikan ini.