Cara Menghapus Sejarah Carian Google Anda di Android

Sekiranya anda pengguna Android, Google ada di mana-mana di seluruh sistem operasi. Anda boleh mengakses Google Now on Tap dari mana-mana sahaja dengan menekan lama butang utama, melompat ke Google Now terus dari pelancar, atau katakan "OK Google" untuk menggunakan suara anda dari mana sahaja di OS. Tetapi setiap kali anda melakukan salah satu perkara itu, ia membuat entri carian baru dalam Sejarah Google anda.

Sekiranya anda mencari perkara yang anda tidak mahu orang lain lihat — hadiah Krismas, misalnya — maka ini boleh menjadi masalah, kerana pada saat anda membuka kotak carian, tiga item terakhir yang anda cari akan ditunjukkan naik.

Sekiranya anda ingin memastikan sejarah carian anda adalah sejarah carian  anda , terdapat beberapa cara untuk membersihkannya. Kaedah pertama membolehkan anda membersihkan perkara satu demi satu, yang bagus jika anda hanya mahu memadamkan beberapa perkara. Yang kedua akan membolehkan anda membersihkan data pada skala yang lebih luas. Mari pergi!

Cara Menghapus Item Carian Individu

Menghapus setiap item dari sejarah carian anda lebih mudah. Pertama, buka Google Now dengan cara apa pun yang biasa anda lakukan: meluncur masuk dari skrin utama jika anda menggunakan pelancar Google Now, tekan lama butang utama untuk membuka Now on Tap, atau kaedah lain yang akan membuat anda ke Google Now.

Dari sana, ketuk kotak carian — senarai pendek item yang baru dicari akan muncul.

Dari senarai itu, tekan lama senarai yang ingin anda padamkan. Amaran akan muncul yang bertanya sama ada anda ingin membuang pertanyaan carian dari sejarah anda secara kekal. Ketik "Padam" untuk menjadikannya rasmi.

Dan itu sahaja! Anda boleh melakukan ini dengan seberapa banyak istilah carian yang anda mahukan — carian baru yang lebih lama akan muncul semasa anda memadamkan yang baru (tentu saja mengikut urutan kronologi).

Cara Menghapus Hasil Carian secara Pukal

Sekiranya anda telah memutuskan bahawa anda telah mencari terlalu banyak perkara yang hanya untuk mata anda dan tidak ingin mengingatkan perkara seperti itu (atau ada orang lain tersandung), anda juga boleh menghapus sejarah carian anda secara pukal.

Buka tetingkap penyemak imbas dan arahkan ke myactivity.google.com, yang akan membawa anda ke Pusat Kegiatan Google anda. Anda juga boleh ke sana dengan melompat ke Google Now> Tetapan> Akaun & privasi> Aktiviti Saya. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu memasukkan kata laluan anda sebelum anda dapat mengakses halaman ini.

Dari sini, ketuk menu tiga baris di sudut kiri atas, kemudian pilih "Hapus aktiviti oleh."

Ini akan membuka menu yang membolehkan anda menghapus segala macam barang dari akaun Google anda, seperti penjejakan iklan, perintah Pembantu, carian gambar, dan banyak lagi. Untuk kepentingan tutorial ini, kami akan memfokuskan diri pada sejarah carian.

Pertama, ketuk kotak drop-down yang berbunyi "Semua produk" dan tatal ke bawah sehingga anda melihat "Cari"

Setelah memilih entri yang betul, anda boleh memilih julat tarikh untuk dihapuskan: hari ini, semalam, 7 hari terakhir, 30 hari terakhir, dan sepanjang masa. Pilih racun anda, kemudian ketuk butang "Padam".

Pada ketika itu, amaran akan muncul yang memberitahu anda bahawa sejarah carian anda boleh menjadi penting. Sekiranya anda masih tidak yakin, ketik butang "OK". Anda tidak boleh membuat asal apa yang akan anda lakukan!

Dan dengan itu, sejarah carian anda untuk jangka masa yang dipilih hilang tanpa jejak. Poof!

Perlu diingat bahawa ini bukan hanya untuk sejarah carian pada peranti tertentu: ini merangkumi  semua akaun Google anda. Tidak kira sama ada anda mencari di desktop, komputer riba, tablet, atau telefon anda - pilihan ini merangkumi gamut.