Cara Melepaskan atau Memasang Kad SIM pada iPhone

Setiap iPhone mempunyai slot kad SIM di sebelah kanannya. Slot itu menempatkan dulang yang memegang kad SIM iPhone anda. Kad SIM itu membolehkan telefon anda menyambung ke pembawa anda sehingga anda dapat membuat dan mendapatkan data mudah alih.

Anda mungkin tidak perlu mengakses kad SIM anda jika anda membeli iPhone dengan satu pra-pemasangan dari pembawa. Walau bagaimanapun, jika anda membeli telefon bimbit yang tidak dikunci dan bebas SIM, atau membeli yang digunakan, anda perlu mengetahui apa itu kad SIM, dan cara menukarnya.

Syukurlah, mengakses dulang kad SIM iPhone tidak rumit, tetapi anda memerlukan tiga perkara sebelum anda memulakannya.

  1. IPhone (jelas)
  2. Kad SIM yang ingin anda pasangkan
  3. Alat untuk mencucuk ke sisi iPhone anda untuk mengeluarkan dulang SIM

Yang terakhir boleh menjadi agak sukar. Bergantung pada iPhone mana yang anda miliki, mungkin ada alat mengeluarkan kad SIM di dalam kotak. Sekiranya ada, anda boleh pergi. Sekiranya tidak, mereka bodoh-murah di Amazon, tetapi anda juga boleh menggunakan penjepit kertas, jarum, atau apa sahaja yang langsing dan runcing. Cuba jangan menikam diri anda semasa anda pergi.

Sebaik sahaja anda mempunyai alat pelepas kad SIM (atau proksi), masukkan ke lubang kecil yang menjadi bahagian dulang SIM. Anda harus merasakan sedikit rintangan, dan anda perlu sedikit demi sedikit. Sekiranya ini pertama kali anda melakukan ini, mungkin terasa sedikit ganjil, tetapi anda perlu menggunakan sedikit tenaga untuk mengeluarkan dulang. Sebaik sahaja anda melakukannya, baki akan mula dikeluarkan, dan yang perlu anda lakukan hanyalah menariknya keluar.

Setelah baki keluar, keluarkan kad SIM yang ada dan pasang yang baru. Pastikan bahawa anda memilikinya dengan cara yang betul dengan menggunakan sudut takuk sebagai panduan. Setelah kad dipasang di dulang, masukkan semula keseluruhannya ke dalam iPhone anda, memastikan lubang pin sejajar dengan lubang di telefon seperti yang anda lakukan.

Setelah pemasangan kad selesai, ia harus dikenali oleh iPhone anda tanpa peranti dimulakan semula. Sekiranya tidak, cuba hidupkan dan matikan mod Pesawat, atau mulakan semula iPhone sepenuhnya. Itu mesti membuat anda bangun dan berjalan lancar.