Apakah Folder FOUND.000 dan Fail FILE0000.CHK di Windows?

Pada beberapa jilid, anda mungkin melihat folder baru bernama FOUND.000 dengan fail di dalamnya menggunakan sambungan .CHK. Dari sinilah mereka berasal dan tujuannya.

Ini adalah Fragmen Fail Yang rosak

BERKAITAN: Adakah Anda Perlu Membuang Pemacu Flash USB dengan Selamat?

Alat chkdsk bawaan Windows, kependekan dari "Check Disk", membuat folder dan fail ini. Windows menjalankan Check Disk secara automatik apabila menyedari adanya masalah dengan sistem fail. Fail .CHK tersebut adalah serpihan data yang rosak — dan bukannya menghapus data yang rosak yang dijumpainya, Check Disk memasukkannya ke dalam folder untuk anda.

Sebagai contoh, ini boleh berlaku apabila komputer tiba-tiba kehilangan kuasa, atau semasa anda mengeluarkan pemacu USB dari komputer semasa fail sedang ditulis kepadanya. Proses tidak akan selesai dan fail yang ditulis hanya akan menjadi sebahagian, fail yang rosak. Cek Disk akan memperbaiki sistem fail dan mengambil sebahagian fail tersebut, meletakkannya dalam folder FOUND.

Tempat Anda Cari Fail .CHK

Folder dan fail terdapat pada partisi yang sama di mana ralat berlaku. Sebagai contoh, jika anda menemui folder FOUND.000 dan fail .CHK pada pemacu USB anda, ia mengandungi serpihan satu atau lebih fail yang dipulihkan dari pemacu USB anda sendiri. Sekiranya anda menjumpai folder FOUND dan .CHK pada C:, pemacu sistem anda, ia mengandungi serpihan fail yang dipulihkan dari pemacu C: partition sistem anda.

Fail-fail ini hanya muncul ketika Anda mengatur Windows untuk menunjukkan fail tersembunyi. Anda perlu menetapkan File Explorer atau Windows Explorer untuk menunjukkan fail tersembunyi atau Windows akan menyembunyikan folder ini dari anda.

Cara Memulihkan Data Dari Fail .CHK (Yang Tidak Dijamin)

Windows melabel fail .CHK sebagai "fragmen fail yang dipulihkan". Fail .CHK tunggal sebenarnya boleh mengandungi satu atau lebih fail lengkap, serpihan satu fail, atau serpihan beberapa fail. Anda biasanya tidak dapat memulihkan banyak data dari fail .CHK.

Sekiranya anda tidak kehilangan data penting, anda tidak perlu mengacaukan fail .CHK yang anda dapati. Anda boleh memadam sebarang fail .CHK dan folder FOUND. Anda mungkin hanya mahu mengabaikan atau menghapus fail ini dalam kebanyakan keadaan. Anda akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk mendapatkan kembali data yang hilang dari sebarang sandaran yang anda ada, jika boleh.

Sekiranya anda kehilangan beberapa data penting dan anda melihat folder FOUND dan .CHK, ada kemungkinan anda mungkin dapat memulihkan sebahagiannya, bergantung pada jenis data di dalamnya. Sebagai contoh, serpihan fail arkib umumnya tidak bernilai tanpa arkib yang lain. Walau bagaimanapun, serpihan fail teks mungkin berharga - anda mungkin dapat memulihkan beberapa teks penting.

Terdapat pelbagai alat untuk memulihkan data dari fail CHK, termasuk UnCHK. Alat ini berupaya mencari keseluruhan fail dan fail tertanam di dalam satu atau lebih fail CHK, mengekstraknya di mana mungkin.

Untuk melihat kandungan fail CHK anda, anda juga boleh membukanya dengan editor hex seperti Frhed. Ini akan membolehkan anda membaca teks di dalam fail, yang mungkin dapat membantu anda mengetahui dengan tepat apa isi fail CHK.

Walaupun anda tidak dapat membaca data dalam editor hex, itu tidak bermakna fail itu tidak berharga. Tetapi, jika semua yang anda lihat adalah sekumpulan 00, itu bermakna failnya kosong sepenuhnya.

Bagi fail CHK kami, kami mendapati bahawa fail tersebut benar-benar kosong. Ini mungkin berlaku dalam beberapa kes, dan merupakan contoh yang baik mengapa anda tidak semestinya mengharapkan untuk memulihkan apa-apa dari fail .CHK.

Sekiranya anda tidak dapat memulihkan data apa pun - atau tidak perlu - hapus folder FOUND dan fail .CHK.