Cara Mencari dan Menetapkan Penjimat Skrin pada Windows 10

Untuk apa jua alasan, Windows 10 telah membuat penentuan tetapan screen saver tidak perlu rumit. Jangan khuatir. Kami sedia membantu.

  1. Tekan Windows + I untuk membuka aplikasi Tetapan.
  2. Klik "Pemperibadian".
  3. Tukar ke tab "Skrin Kunci".
  4. Klik pautan "Tetapan penjimat skrin".

Walaupun tidak semestinya diperlukan pada paparan LCD moden, pelindung skrin tetap menyenangkan. Bagi kebanyakan daripada kita, mereka memberikan sesuatu yang bagus untuk dilihat — atau memberikan maklumat berguna — ketika komputer kita tidak berfungsi selepas beberapa minit. Dalam Windows 10 yang berlanjutan — dan berantakan — tekan untuk memindahkan tetapan dari Panel Kawalan ke aplikasi Tetapan baru, tetapan penjimat layar telah diturunkan ke slot yang tidak dijangka dalam tetapan Pemperibadian. Lebih buruk lagi, anda bahkan tidak dapat sampai ke pengaturan dengan mencari menu Mula. Inilah caranya untuk mencarinya.

BERKAITAN: Mengapa Penjimat Skrin Tidak Perlu Lagi

Pada versi Windows sebelumnya, anda boleh menetapkan screen saver melalui panel kawalan Personalisasi.

Anda juga dapat melakukan pencarian cepat untuk "screen saver" pada menu Start dan mencari pengaturan dengan cara itu.

Di Windows 10, kedua-dua kaedah tersebut tidak berfungsi. Sebaliknya, tekan Windows + I untuk membuka aplikasi Tetapan, dan kemudian klik "Pemperibadian."

Pada halaman "Pemperibadian", beralih ke tab "Kunci skrin".

Dan kemudian klik pautan "Tetapan penjimat skrin".

Pada akhirnya, anda akan datang ke kotak dialog "Tetapan Penjimat Skrin", yang kelihatannya tidak asing bagi anda. Tidak ada yang berubah dalam beberapa versi terakhir Windows.

Pilih screen saver dari dropdown, sesuaikan pilihan apa pun melalui butang "Settings", tetapkan berapa lama Windows harus menunggu sebelum melibatkan screen saver, dan tentukan apakah itu harus menampilkan layar logon - dan meminta kata sandi - ketika melanjutkan.

Seperti yang kami katakan, screen saver kebanyakannya untuk bersenang-senang hari ini, tetapi menyembunyikan tetapannya masih cukup menjengkelkan. Adakah anda masih menggunakan screen saver pada Windows? Ada soalan atau komen yang ingin anda sumbangkan? Sila tinggalkan maklum balas anda di forum perbincangan kami.