Apa itu Fail .CRDOWNLOAD dan Bolehkah Anda Memadamkannya?

Jika anda menggunakan Google Chrome, ada kemungkinan Anda melihat fail dengan ekstensi ".crdownload" di direktori Muat turun anda. Google Chrome membuatnya setiap kali anda mula memuat turun fail.

Fail .crdownload ini dinamakan semula secara automatik apabila muat turun selesai dengan jayanya, tetapi mungkin akan berlaku sekiranya terdapat ralat muat turun.

Kemas kini : Penyemak imbas Edge baru Microsoft berdasarkan Chromium, jadi Edge kini akan membuat fail .crdownload dengan alasan yang sama seperti yang dilakukan oleh Google Chrome. Penyemak imbas berasaskan Chromium lain akan membuat fail .crdownload juga.

Bilakah (dan Mengapa) Chrome Membuat Fail Ini

Google Chrome membuat fail .crdownload untuk muat turun anda. Sebagai contoh, katakan anda mula memuat turun fail muzik bernama Song.mp3 di Google Chrome. "Song.mp3" akan muncul dalam daftar unduhan Anda di Chrome, dan file bernama "Song.mp3.crdownload" akan muncul di folder Unduhan Anda. Fail ini akan bertambah besar apabila Chrome terus memuat turun fail tersebut. Apabila Chrome selesai memuat turun keseluruhan fail, Chrome akan menamakannya semula menjadi Song.mp3, menghapus pelanjutan fail .crdownload.

Sambungan fail .crdownload menunjukkan bahawa fail belum selesai dimuat turun. Penyemak imbas web lain mungkin menyimpan muat turun dalam proses dalam folder lain dan memindahkannya ke folder muat turun anda apabila selesai, tetapi Chrome hanya menyimpan fail yang tidak lengkap di folder Muat turun anda.

Sekiranya anda melihat fail .crdownload, periksa senarai Muat turun anda di Chrome. Anda boleh melihat baki Muat turun di bahagian bawah tetingkap Chrome anda atau klik menu dan pilih Muat turun. Sekiranya fail masih memuat turun, jangan hapus fail .crdownload - biarkan Chrome selesai memuat turunnya.

Sudah tentu, jika anda tidak mahu memuat turun fail lagi, anda boleh membatalkan muat turun di Chrome. Chrome akan secara automatik menghapus fail .crdownload yang berkaitan semasa anda membatalkan muat turun.

Chrome Boleh Menyambung Muat Turun Dengan Fail Ini

Anda mungkin mempunyai fail .crdownload yang ada walaupun Chrome tidak memuat turun sesuatu pada masa ini. Buka halaman Muat turun di Chrome dan anda mungkin melihat muat turun yang tidak lengkap. Ini menunjukkan bahawa Chrome sedang memuat turun fail, tetapi ada masalah - sambungan Internet anda mungkin terputus, atau pelayan mungkin memutuskan sambungan. Anda juga dapat "menjeda" muat turun dan menyambungnya kemudian, dalam hal ini Chrome akan menyimpan fail .crdownload.

Anda boleh mencuba mengklik butang Resume. Chrome akan cuba mengambil dari mana ia ditinggalkan dan menambahkan selebihnya ke fail .crdownload. Tetapi menyambung semula mungkin tidak selalu berfungsi dengan baik. Anda mungkin mahu memuat turun fail dari awal lagi.

Apabila Anda Boleh Memadam Fail

Anda bebas memadam fail pada bila-bila masa yang anda mahu. Sekiranya tiada muat turun sedang berjalan dan anda tidak perlu menyambung semula muat turun menggunakan fail, teruskan dan hapus.

Anda mahu memadam fail .crdownload apabila anda tidak lagi memerlukannya. Sebagai contoh, jika anda memeriksa folder Muat turun anda dan melihat fail bernama Song (1) .mp3 dan Song.mp3.crdownload, anda boleh menghapusnya yang berakhir dengan .crdownload. Itu hanya fail muat turun yang tidak lengkap yang anda tidak perlukan.

Sekiranya anda melihat fail .crdownload lama untuk fail yang anda cuba muat turun lama dahulu, anda pasti dapat menghapusnya. Ini mungkin berlaku jika anda tidak membersihkan folder Muat turun anda secara berkala dan mengabaikannya.

Sekiranya anda cuba memuat turun fail dan kembali kemudian untuk melihat fail .crdownload yang terdapat di folder Muat turun anda, fail tersebut gagal dimuat dengan betul (atau masih memuat turun). Anda kemudian boleh kembali ke pengurus muat turun Chrome untuk mencuba semula muat turun. Fail .crdownload memberikan peringatan bahawa anda akan memuat turun fail tertentu, tetapi fail itu tidak berjaya.

Jadi itulah fail .crdownload - muat turun Chrome yang sebahagiannya lengkap. Ini adalah muat turun dalam proses, muat turun yang gagal, atau muat turun yang dijeda.