Apakah Versi iOS terkini untuk iPhone dan iPadOS untuk iPad?

IPhone Apple menjalankan sistem operasi iOS, sementara iPad menjalankan iPadOS - berdasarkan iOS. Anda boleh mendapatkan versi perisian yang dipasang dan menaik taraf ke iOS terkini dari aplikasi Tetapan anda sekiranya Apple masih menyokong peranti anda.

Versi Utama Terkini ialah iOS 14 dan iPadOS 14

Versi utama terkini sistem operasi mudah alih Apple ialah iOS 14 dan iPadOS 14, yang dikeluarkan oleh Apple pada 16 September 2020. Apple melancarkan versi utama baru iOS dan iPadOS kira-kira sekali setiap dua belas bulan.

iOS 14 pada iPhone menambah widget skrin utama, Perpustakaan Aplikasi, sokongan Gambar dalam Gambar, dan banyak lagi. Banyak ciri dan peningkatan ditambahkan pada iOS 14 dan iPadOS 14. Contohnya pada iPhone dan iPad, kini anda boleh menukar penyemak imbas web dan aplikasi e-mel lalai anda.

BERKAITAN: Yang Baru di iOS 14 (dan iPadOS 14, watchOS 7, AirPods, Lagi)

Cara Memeriksa sama ada Anda Mempunyai Versi Terbaru

Anda boleh memeriksa versi iOS yang ada di iPhone, iPad, atau iPod touch melalui aplikasi Tetapan.

Untuk melakukannya, arahkan ke Tetapan> Umum> Tentang. Anda akan melihat nombor versi di sebelah kanan entri "Versi" di halaman Tentang. Dalam tangkapan skrin di bawah, kami telah memasang iOS 12 pada iPhone kami.

 

Cara Mengemas kini ke Versi Terkini

Anda boleh menaik taraf iOS ke versi terbaru yang tersedia untuk peranti anda dari skrin Pembaruan Perisian. IPhone, iPad, atau iPod touch anda kadang-kadang dapat menunjukkan pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa versi iOS baru juga tersedia.

Untuk memulakan kemas kini, pergi ke Tetapan> Umum> Kemas kini Perisian. Peranti anda akan segera memeriksa sistem operasi yang dikemas kini. Sekiranya kemas kini tersedia, anda boleh memuat turun dan memasangnya bila-bila masa yang anda mahukan. Cukup ketuk pilihan "Muat turun dan Pasang" di bahagian bawah skrin untuk memasangnya.

Sekiranya tidak ada kemas kini untuk perangkat anda, anda akan melihat pesan "Perisian anda terkini"

Anda juga dapat menggunakan iTunes untuk mengemas kini iPhone, iPad, atau iPod touch.

 

Mengapa saya tidak dapat mengemas kini ke iOS 14?

Sekiranya peranti anda memberitahu bahawa perisian anda sudah terkini, tetapi anda belum menjalankan iOS 14 atau iPadOS 14, anda mungkin menggunakan iPhone, iPad, atau iPod Touch yang lebih lama yang tidak lagi disokong oleh Apple dengan kemas kini sistem operasi.

Menurut Apple, peranti berikut sesuai dengan sistem operasi iOS 13:

  • iPhone : iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE (generasi ke-2), dan iPhone SE (generasi pertama)
  • iPad : iPad Pro 12.9 inci (generasi ke-4), iPad Pro 11-inci (generasi ke-2), iPad Pro 12.9 inci (generasi ke-3), iPad Pro 11-inci (generasi ke-1), iPad Pro 12.9-inci (generasi ke-2) ), iPad Pro 12.9 inci (generasi pertama), iPad Pro 10.5 inci, iPad Pro 9.7 inci, iPad (generasi ke-8), iPad (generasi ke-7), iPad (generasi ke-6), iPad (generasi ke-5), iPad mini (Generasi ke-5), iPad mini 4, iPad Air (generasi ke-4), iPad Air (generasi ke-3), dan iPad Air 2
  • iPod touch : iPod touch (generasi ke-7)

Sekiranya anda mempunyai iPhone, iPad, atau iPod yang lebih lama yang tidak ada dalam senarai ini, anda tidak akan ditawarkan iOS 14 pada skrin Pembaruan Perisian. Anda masih boleh memasang versi terbaru yang serasi dengan peranti anda. Tetapi, untuk mendapatkan iOS 14 atau iPadOS 14, anda memerlukan peranti baru.

BERKAITAN: Bilakah iOS 14 dan iPadOS 14 Datang ke iPhone atau iPad Saya?

Kredit Imej: Denys Prykhodov / Shutterstock.com.