Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Lupa Kata Laluan Wi-Fi Anda

Anda mungkin salah meletakkan kata laluan Wi-Fi, tetapi komputer riba anda mungkin mengingatnya jika anda pernah berhubung pada masa lalu. Sekiranya tidak, anda selalu boleh mendapatkan kata laluan dari penghala anda sendiri atau menetapkan semula frasa laluan Wi-Fi dan menetapkan yang baru.

Trik ini membolehkan anda memulihkan frasa laluan ke rangkaian yang boleh disambungkan oleh komputer riba anda. Anda kemudian boleh masuk ke rangkaian tersebut dengan mudah dari peranti lain atau berkongsi kata laluan dengan rakan anda. Sekiranya komputer riba anda tidak tersambung — atau anda tidak memilikinya — kami juga akan menunjukkan kepada anda cara mencari atau menetapkan semula kata laluan di antara muka pentadbir penghala anda.

Dapatkan semula Kata Laluan Dari Komputer Riba

Sekiranya anda pernah menyambung ke rangkaian pada masa lalu, cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan mengambil kata laluan dari komputer yang sedang bersambung dengannya. Kedua-dua PC Windows dan Mac memudahkan anda melihat frasa laluan Wi-Fi yang disimpan. Anda tidak dapat mencari frasa laluan Wi-Fi yang disimpan dengan mudah pada peranti lain. Melakukan ini di Android memerlukan akses root, dan melakukan ini pada iPhone atau iPad memerlukan jailbreak. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan penyegerakan Keychain iCloud, kata laluan Wi-Fi dari peranti iOS anda mungkin disegerakkan ke Mac anda, di mana anda boleh mengaksesnya.

BERKAITAN: Cara Melihat Kata Laluan Rangkaian Tanpa Wayar yang Terlupa di Windows

Untuk melihat kata laluan Wi-Fi yang disimpan di Windows, buka senarai rangkaian wayarles di Panel Kawalan - anda boleh melakukannya dengan cepat dengan menekan Windows Key + R, mengetik ncpa.cpl ke dalam kotak, dan menekan Enter. Klik kanan rangkaian Wi-Fi yang disimpan, pilih Status, dan klik butang "Properties Tanpa Wayar". Klik ke tab Keselamatan dan centang kotak "Tunjukkan watak" untuk melihat kata laluan Wi-Fi yang disimpan. Anda mesti mempunyai akses pentadbir ke komputer untuk melihat maklumat ini.

Perhatikan bahawa ini hanya berfungsi jika komputer riba Windows anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang dimaksudkan. Dan ia perlu disambungkan secara aktif - bukan hanya mempunyai rangkaian dalam senarai sambungan masa lalu. Sekiranya komputer riba tidak disambungkan, anda tidak akan melihat butang "Properties Tanpa Wayar" sama sekali di tetingkap "Status Wi-Fi".

BERKAITAN: Cara Memulihkan Kata Laluan Wi-Fi yang Terlupa di OS X

Untuk memulihkan kata laluan Wi-Fi yang disimpan pada Mac, buka aplikasi "Akses Rantai Kunci". Tekan Command + Space, ketik "Keychain Access," dan kemudian tekan Enter. Pilih kategori "Kata Laluan" dan cari nama rangkaian Wi-Fi. Itu muncul sebagai "kata laluan rangkaian AirPort." Anda boleh mengklik kanan nama rangkaian, dan kemudian memilih pilihan "Salin kata laluan ke papan keratan". Atau, anda dapat mengklik kanan nama, pilih "Dapatkan Info", lalu centang kotak "Tunjukkan kata laluan". Anda harus memasukkan nama pengguna dan kata laluan Mac anda untuk melihat maklumat ini — dan ini hanya akan berfungsi jika akaun anda adalah akaun pentadbir.

Tidak seperti Windows, anda tidak perlu tersambung secara aktif ke rangkaian Wi-Fi untuk melihat kata laluan di Mac anda. Anda boleh melihat kata laluan untuk sebarang rangkaian Wi-Fi yang sebelumnya anda sambungkan.

Cari Kata Laluan di Penghala Anda

Anda juga berpotensi melihat frasa laluan Wi-Fi pada penghala anda. Dengan andaian anda tidak dapat menyambung ke Wi-Fi penghala, anda selalu dapat secara langsung menghubungkan komputer riba ke penghala anda melalui kabel Ethernet berwayar. Atau, jika anda sudah mempunyai PC desktop yang disambungkan ke penghala melalui kabel Ethernet, itu akan berlaku.

Cari alamat IP penghala anda dan log masuk ke antara muka webnya. Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, anda tidak pernah menukar kelayakan log masuk dari tetapan lalai. Anda boleh mendapatkan nama pengguna dan kata laluan lalai untuk penghala anda dalam manual atau dengan carian web pantas.

BERKAITAN: 10 Pilihan Berguna yang Boleh Anda Konfigurasikan Di Antara Muka Web Penghala Anda

Juga, banyak penghala moden — terutama penghala yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan Internet anda — kini dilengkapi dengan frasa laluan rawak yang unik untuk peranti anda. Lihat pada penghala anda untuk frasa laluan Wi-Fi yang dicetak pada pelekat. Sudah tentu, ini hanya berfungsi jika anda belum menukar kata laluan lalai.

Di antara muka web penghala anda, pergi ke tetapan Wi-Fi dan cari kata laluan Wi-Fi. Sekiranya penghala anda memberi anda pilihan untuk melihat kata laluan, maka anda mendapat apa yang anda perlukan. Jika tidak, anda hanya boleh menukar kata laluan dan kemudian sambungkan menggunakan yang baru. Dan jika anda menukar kata laluan, anda perlu memperbaruinya pada setiap peranti yang menghubungkan ke rangkaian wayarles anda.

Tetapkan Semula Penghala Anda dan Kata Laluan Wi-Finya

BERKAITAN: Cara Mengakses Penghala Anda Jika Anda Lupa Kata Laluan

jika anda terkunci dari penghala anda — mungkin anda tidak dapat mengingat kata laluan pentadbirannya — anda sentiasa boleh menetapkan semula penghala anda ke tetapan lalai kilang. Anda hanya memerlukan akses fizikal ke penghala. Semua tetapan khas penghala anda akan dihapus, yang bermaksud anda harus menyiapkan Wi-Fi anda lagi, bersama dengan perkara lain yang telah anda sesuaikan. Tetapi, kelayakan log masuk juga diset semula ke lalai, jadi sekurang-kurangnya anda dapat log masuk.

Secara amnya, anda melakukan ini dengan mencari butang "Reset" di suatu tempat di penghala, Selalunya butang berukuran lubang jarum dan anda mungkin memerlukan klip kertas yang diluruskan atau objek kecil dan sempit yang serupa untuk menekannya. Anda biasanya perlu menekan butang selama sepuluh saat atau lebih. Selepas itu, penghala anda dimulakan semula, menghapus semua tetapan tersuai dan memulihkannya. Anda boleh menyiapkannya dari awal, jadi tidak masalah jika anda tidak mengetahui frasa laluan Wi-Fi atau perkara lain mengenai penghala.

Lakukan carian web untuk arahan khusus penghala atau cari manual penghala anda sebelum melakukan ini. Anda akan mendapat arahan yang menjelaskan dengan tepat bagaimana menetapkan semula penghala anda dan cara menyiapkannya dari awal selepas itu, lengkap dengan kelayakan masuk lalai yang anda perlukan untuk masuk ke antara muka pentadbir penghala.

Dan ingat, setelah menetapkan semula penghala anda dan memilih kata laluan Wi-Fi baru, anda perlu mengemas kini kata laluan itu pada setiap peranti yang menghubungkan ke rangkaian wayarles anda.

Kredit Gambar: William Hook di Flickr