Cara Menghantar Fail Besar Melalui E-mel

Banyak pelayan e-mel enggan menerima lampiran e-mel dengan ukuran tertentu. Walaupun ukuran lampiran tidak sesuai dengan waktu, ada cara mudah lain untuk menghantar seseorang fail besar melalui e-mel.

Walaupun anda menggunakan pelanggan e-mel dalam talian yang moden, saiz mesej adalah terhad. Sebagai contoh, Gmail membolehkan mesej mencapai 25 MB, termasuk teks dan lampiran apa pun. Outlook.com hanya membenarkan 10 MB. Semasa menghantar mesej melalui perkhidmatan ini, mereka secara automatik akan memberi Anda bantuan dan mencadangkan alternatif — seperti menggunakan pemacu Google untuk lampiran Gmail dan OneDrive untuk Outlook.com. Sudah tentu itu berguna, tetapi jika anda menggunakan pelanggan e-mel desktop atau perkhidmatan lain, anda mungkin perlu mengetahui sendiri helah ini.

Berapa Ukuran Maksimum Lampiran E-mel?

Secara teori, tidak ada had jumlah data yang dapat anda lampirkan ke e-mel. Piawaian e-mel tidak menentukan jenis had saiz apa pun. Dalam praktiknya, kebanyakan pelayan e-mel - dan beberapa pelanggan e-mel - menguatkan had ukuran mereka sendiri.

Secara amnya, semasa melampirkan fail ke e-mel, anda boleh memastikan bahawa lampiran sehingga 10MB tidak apa-apa. Beberapa pelayan e-mel mungkin mempunyai had yang lebih kecil, tetapi umumnya 10MB adalah standard.

Gmail membolehkan anda melampirkan hingga 25MB ke satu e-mel, tetapi ini dijamin berfungsi jika anda menghantar e-mel kepada pengguna Gmail yang lain. Sebaik sahaja e-mel meninggalkan pelayan Gmail, ia akan ditolak oleh pelayan e-mel lain. Banyak pelayan dikonfigurasi untuk tidak menerima lampiran lebih dari 10MB.

BERKAITAN: Bagaimana E-mel Berfungsi?

Ia tidak semudah melihat ukuran lampiran maksimum perkhidmatan yang anda gunakan dan perkhidmatan yang anda hantarkan melalui e-mel — e-mel sering kali melalui beberapa ejen pemindahan surat semasa dihantar, jadi anda mungkin akan menyebabkan lampiran anda ditolak oleh pelayan caranya jika anda melampirkan terlalu banyak data.

Anda juga harus ingat bahawa lampiran e-mel umumnya dikodkan MIME, yang meningkatkan ukurannya sekitar 33%. Jadi 10 MB fail pada cakera anda akan menjadi kira-kira 13 MB data apabila dilampirkan ke e-mel.

Gunakan Perkhidmatan Penyimpanan Awan

Sejauh ini, pilihan paling mudah anda adalah menyimpan fail yang ingin anda kongsi di perkhidmatan storan awan seperti Dropbox, Google Drive, atau OneDrive. Anda kemudian boleh berkongsi fail dengan seseorang dan memaklumkannya melalui e-mel bahawa anda telah melakukannya. Mereka kemudian dapat mengklik pautan dan memuat turun fail terus ke komputer mereka.

Sekiranya anda menggunakan Gmail atau Outlook.com, anda akan mendapati bahawa Google dan Microsoft telah menggabungkan Google Drive dan OneDrive ke dalam perkhidmatan e-mel masing-masing. Cukup klik butang Google Drive atau SkyDrive semasa menghantar e-mel dan anda akan dapat berkongsi fail melalui e-mel. Gmail dan Outlook akan memandu Anda memilih file yang sudah ada di pemacu penyimpanan awan anda atau memuat naik fail baru.

Sekiranya anda menggunakan sesuatu seperti Dropbox, anda boleh berkongsi fail dari laman web perkhidmatan storan awan. Contohnya, klik kanan fail di laman web Dropbox dan pilih Kongsi pautan jika anda menggunakan Dropbox. Sekiranya anda memasang aplikasi Dropbox di komputer, anda juga dapat mengklik kanan mana-mana fail di folder Dropbox dan anda akan melihat perintah "Bagikan" di sana.

Ini adalah pilihan yang banyak mendorong penyedia e-mel kepada kami — jika anda cuba melampirkan fail besar di Gmail atau Outlook.com, anda akan diminta untuk memuat naiknya ke Google Drive atau SkyDrive terlebih dahulu.

Buat dan Hantar Arkib Berbilang Bahagian

BERKAITAN: Cara Memuat Naik Fail Besar ke SkyDrive, Dropbox, atau E-mel

Sekiranya anda mencari kaedah do-it-yourself yang lebih tradisional, anda boleh membahagikan fail anda menjadi bahagian yang lebih kecil. Contohnya, jika anda mempunyai fail 50MB yang ingin anda hantarkan melalui e-mel atau sekumpulan fail besar-anda boleh menggunakan program pemampatan fail seperti 7-Zip untuk membuat arkib, dan kemudian membahagikan arkib kepada lima keping 10MB.

Setelah membahagikan arkib, anda kemudian boleh melampirkan semua bahagian yang dipisahkan ke e-mel yang terpisah. Penerima perlu memuat turun setiap lampiran, dan kemudian menggunakan program pengekstrakan fail untuk mengekstrak fail yang lebih besar dan lengkap dari arkib yang berasingan.

Walaupun boleh menjadi agak membebankan, kaedah tradisional ini masih berfungsi seperti biasa. Sebilangan penerima mungkin keliru dengan lampiran yang berasingan — atau sekurang-kurangnya tidak akan senang melompat melalui gelung untuk memasangnya semula. Sekiranya anda tidak pasti sama ada penerima anda akan mengetahui cara melakukannya, mungkin lebih baik memilih kaedah yang lebih mudah.

Gunakan Perkhidmatan Menghantar Fail Besar

Untuk membantu menjawab masalah lampiran yang besar, sejumlah perkhidmatan pengiriman fail muncul dalam talian selama bertahun-tahun. Perkhidmatan ini membolehkan anda memuat naik fail, dan kemudian memberi anda pautan ke muat naik anda. Anda kemudian boleh menampal pautan itu ke dalam e-mel dan penerima boleh mengklik pautan dan memuat turun fail.

BERKAITAN: Program dan Perkhidmatan Dalam Talian Percuma Terbaik untuk Menghantar dan Berkongsi Fail Besar

Sudah tentu, perkhidmatan ini mesti menghasilkan wang entah bagaimana. Mereka mungkin melakukannya dengan menampilkan iklan, membatasi ukuran maksimum fail yang tersedia untuk pengguna bebas, atau menuntut biaya langganan. Kami telah merangkumi banyak perkhidmatan dalam talian ini untuk menghantar dan berkongsi fail besar sebelum ini. Dan perhatikan bahawa semasa anda menggunakan perkhidmatan dalam talian, anda mempercayakannya dengan fail anda. Itu mungkin baik-baik saja jika fail anda tidak terlalu sensitif, tetapi anda mungkin ingin menjauhi memuat naik data sensitif ke perkhidmatan percuma yang belum pernah anda dengar sebelumnya. Sudah tentu, anda boleh menyulitkan fail sebelum memuat naiknya - tetapi itu juga akan menambahkan kerumitan tambahan kepada penerima.

Perkhidmatan penghantaran fail ini berfungsi dengan baik, selagi anda tidak apa-apa dengan iklan atau batasan apa pun yang ada, dan anda memahami risikonya — terutamanya dengan fail sensitif. Walau bagaimanapun, kami biasanya mengesyorkan hanya menggunakan perkhidmatan storan awan.