Cara Mengubah Orientasi Halaman di Google Docs

Selalunya, menggunakan orientasi potret untuk halaman dokumen masuk akal. Kadang-kadang, seperti ketika anda mempunyai meja besar yang memerlukan sedikit ruang melintang, anda mungkin perlu menukar ke arah lanskap. Inilah caranya untuk melakukannya di Google Docs.

Sayangnya, Dokumen Google hanya membolehkan anda mengubah orientasi halaman keseluruhan dokumen, bukan hanya sebahagiannya. Sekiranya anda berasal dari sesuatu seperti Word, yang membolehkan anda mengarahkan bahagian yang berbeza dengan cara yang berbeza, anda harus terbiasa dengan batasan tersebut. Oleh itu, anda tidak akan dapat memasukkan halaman lanskap tunggal dalam dokumen yang berorientasikan potret, sesuatu yang sangat berguna.

Namun, dapat mengubah orientasi untuk keseluruhan dokumen anda pasti berguna dalam beberapa keadaan.

Cara Mengubah Orientasi Halaman di Google Docs

Buka menu "File" dan kemudian klik "Setup Halaman" untuk membuka tetingkap Pengaturan Halaman.

Di bahagian atas tetingkap ini, di bahagian "Orientasi", anda boleh menukar dokumen anda antara potret dan lanskap. Tentukan pilihan anda dan kemudian klik "OK" untuk menerapkan pilihan anda.

Sekiranya anda ingin menetapkan landskap sebagai orientasi halaman lalai setiap kali anda membuka Google Docs, klik butang "Tetapkan Sebagai Lalai" sebelum mengklik "OK." Kali berikutnya anda membuka dokumen baru, dokumen itu akan berada dalam orientasi lalai apa pun yang anda tetapkan.

Catatan:  Walaupun mod landskap dapat menjadikan sebahagian besar dokumen anda kelihatan hebat, ia mempunyai kesan sampingan yang unik dari menyusun semula dan memformat semula gambar dan media lain yang mungkin kelihatan hebat dalam susun atur potret. Pastikan semuanya teratur sebelum menghantarnya kepada sesiapa sahaja untuk persetujuan.

Itu sahaja yang ada. Setelah tetingkap ditutup, dokumen anda segera dibalikkan ke susun atur halaman lanskap, memberikan ruang, teks, dan ruang gambar anda untuk dibentangkan di halaman.