Cara Membuka Fail Gambar EPS di Windows

Fail EPS (Encapsulated PostScript) adalah jenis fail gambar khas yang mengandungi program PostScript. Sekiranya anda tersandung pada salah satu fail ini, anda mungkin menyedari dengan cepat bahawa beberapa program dapat membukanya dengan betul. Jadi bagaimana anda dapat melihatnya?

BERKAITAN: Apa itu Postscript? Apa kaitannya dengan Pencetak Saya?

Di Windows, anda akan menemui berpuluh-puluh program yang berjaya, tetapi berikut adalah dua yang kami cadangkan.

Tetap Bersederhana dengan EPS Viewer

Cara paling mudah untuk melihat fail EPS adalah dengan menggunakan EPS Viewer, yang merupakan aplikasi fungsi tunggal yang bertujuan untuk melihat fail EPS sahaja.

Setelah memasang aplikasi, anda perlu membuka fail EPS anda (jika tidak dikaitkan dengan EPS Viewer). EPS Viewer tidak dilengkapi dengan pilihan apa pun, jadi jika fail EPS anda tidak terbuka secara automatik, klik kanan pada fail dan pilih "Buka dengan> Pilih aplikasi lain".

Di bawah "Pilihan lain" pilih EPS Viewer dan kemudian centang kotak di sebelah "Sentiasa gunakan aplikasi ini untuk membuka fail .eps".

EPS Viewer mempunyai beberapa pilihan selain hanya cara mudah untuk melihat fail EPS. Selain kemampuan membuka dan menyimpan fail anda, anda juga dapat mengubah ukurannya, memperbesar atau memperkecil, dan memutarnya ke kiri atau kanan.

Apabila anda ingin menyimpan fail, anda boleh menukarnya ke format lain yang lebih berguna termasuk JPEG, Bitmap, PNG, GIF, dan TIFF.

Sekiranya anda hanya mencari sesuatu yang mudah yang akan menyelesaikan tugasnya, maka EPS Viewer akan sesuai dengan bil.

Lakukan Lebih Banyak dengan Ifranview

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang sedikit lebih praktikal yang juga membuka jenis fail gambar lain, maka anda mungkin ingin mencuba Irfanview. Ini adalah program yang baik untuk tetap ada: sudah lama wujud, dan dapat membuka sebahagian besar fail gambar.

Sebilangan besar fail gambar ini akan dibuka di Irfanview sebaik sahaja anda memasangnya, tetapi dengan fail EPS, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan.

Pertama, anda perlu memasang pemalam Ifranview. Ini adalah fail EXE ringkas yang boleh anda muat turun dari laman Irfanview.

Item kedua yang anda perlukan adalah Ghostscript, jurubahasa PostScript sumber terbuka. Ghostscript juga dipasang dengan fail EXE, yang hanya memerlukan beberapa saat dan tidak memerlukan konfigurasi lebih lanjut. Dari halaman muat turun Ghostscript, anda ingin memilih "Penerjemah / penafsir pasca skrip dan PDF", dan kemudian pasang pakej yang sesuai dengan versi Windows anda (32 bit atau 64 bit).

Setelah anda memasang aplikasi utama Irfanview, pluginnya, dan Ghostscript, anda sudah bersedia untuk melihat fail EPS.

Irfanview mempunyai ciri asas yang sama dengan EPS Viewer: anda boleh membuka, menyimpan, memutar dan mengezum.

Ia juga lebih banyak. Melihat menu Edit, anda dapat melihat kami dapat memasukkan teks, memotong gambar, dan bahkan menandakan gambar dengan alat cat.

Buka menu Gambar dan banyak pilihan. Anda boleh menyesuaikan kedalaman warna, menajamkan, membalikkannya secara menegak atau mendatar, dan banyak lagi.

Sekiranya anda menelusuri menu mengikut menu, anda akan melihat bahawa Irfanview dipenuhi dengan banyak ciri yang melampaui kemampuan sederhana untuk melihat fail EPS (walaupun ia melakukannya juga dengan baik).

Ketika datang ke fail EPS, bahagian sulit tidak semestinya mencari aplikasi untuk membukanya. Terdapat banyak di luar sana. Sebaliknya, itulah yang anda mahukan aplikasi dibuat untuk anda. Sekiranya anda hanya memerlukan sesuatu yang membuka fail EPS, dengan ciri asas termasuk kemampuan untuk mengeksport ke format gambar lain, maka EPS Viewer mungkin merupakan pertaruhan terbaik anda. Namun, jika anda menginginkan sesuatu yang lebih merupakan penampil gambar jack-of-all-trade, sesuatu yang akan membuka pelbagai jenis fail gambar dan juga memberi anda beberapa ciri penyuntingan yang lebih maju, maka Irfanview adalah pilihan yang bagus.