Cara Mematikan atau Memulakan Semula Samsung Galaxy S20 Anda

Tidak seperti telefon bimbit Android yang lain, mematikan atau menghidupkan semula Samsung Galaxy S20 anda tidak semudah menahan butang Sisi. Sebaliknya, anda perlu memetakan semula butang atau mencuba pilihan lain. Berikut adalah empat cara mematikan atau menghidupkan semula telefon anda.

Buka Menu Kuasa menggunakan Kekunci Samping dan Kelantangan

Cara termudah untuk mengakses Menu Kuasa pada Samsung Galaxy S20 anda adalah dengan menekan butang Samping dan Kelantangan secara serentak selama beberapa saat.

Setelah Menu Kuasa muncul, ketuk butang "Matikan" atau "Mulakan semula".

Sekiranya anda memilih untuk mematikan Galaxy S20 anda, tahan butang Samping ke bawah selama beberapa saat sehingga anda melihat logo Samsung muncul di layar. Telefon bimbit anda akan boot sepenuhnya dalam masa satu minit.

Memprogram semula Tingkah Laku Tekanan Tombol Sisi Panjang

Seperti disebutkan di atas, di luar kotak, menekan dan menahan butang Sisi Galaxy S20 melancarkan Bixby, bukan Menu Kuasa. Anda boleh memprogram semula tingkah laku Kunci Samping dengan pergi ke Tetapan> Ciri Lanjutan> Kekunci Samping.

Sebaik sahaja anda memasuki menu Kekunci Samping, pilih pilihan "Power Off Menu".

Sekarang, apabila anda menekan lama butang Samping, anda akan mempunyai pilihan untuk "Matikan" atau "Mulakan semula" telefon bimbit anda.

BERKAITAN: Samsung Galaxy S20: Tukar Butang Samping ke Butang Kuasa

Akses Menu Kuasa Melalui Panel Pantas

Samsung juga menawarkan jalan pintas ke Menu Daya dari Panel Pantas telefon pintar. Untuk mengakses jalan pintas, geser ke bawah dari bahagian atas paparan Galaxy S20 untuk menarik bayangan pemberitahuan. Dari sana, pilih ikon Daya di sudut kanan atas.

BERKAITAN: Samsung Galaxy S20: Cara Tercepat untuk Mengakses Pemberitahuan

Menu Kuasa Samsung kini akan muncul. Ketuk butang "Matikan" atau "Mulakan semula" untuk melakukan tindakan masing-masing.

Sekiranya anda memilih untuk mematikan Galaxy S20 anda, tekan dan tahan butang Samping sehingga anda melihat logo Samsung. Lepaskan kunci dan tunggu selama 30 hingga 60 saat sehingga telefon dapat boot.

BERKAITAN: Cara Menghidupkan Paparan 120Hz Samsung Galaxy S20

Gunakan Bixby untuk Mematikan atau Memulakan Semula Telefon Anda

Anda mungkin tidak dapati pembantu suara terbina dalam Samsung, Bixby, berguna, tetapi anda boleh menggunakannya untuk mematikan dan menghidupkan semula Galaxy S20 anda.

Mulakan dengan melancarkan Bixby. Sekiranya anda belum memetakan semula tindakan lama menekan butang Sisi, anda boleh menahan kekunci sebentar sehingga anda melihat ikon Bixby muncul di bahagian atas skrin anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggesek ke atas dari skrin utama untuk membuka laci aplikasi dan kemudian memilih aplikasi "Bixby" untuk melancarkannya.

Dengan pembantu suara sekarang mendengarkan anda (anda mungkin perlu mengetuk ikon Bixby di sudut kiri bawah jika anda melancarkan aplikasi), anda kini boleh memintanya mematikan atau menghidupkan semula telefon bimbit anda dengan mengatakan "Matikan Telefon Saya" atau "Mulakan semula Handset Saya."

Bixby akan mengesahkan bahawa anda mahu mematikan atau menghidupkan semula Galaxy S20 anda. Ketuk butang yang sesuai atau tekan butang Bixby sekali lagi untuk menyuarakan jawapan anda.

Telefon pintar anda kini akan dimatikan atau dimulakan semula. Tahan butang Samping sehingga logo Samsung muncul untuk menghidupkannya semula.

BERKAITAN: Kes Terbaik untuk Samsung Galaxy S20, S20 +, dan S20 Ultra 5G anda