Cara Menggabungkan Pembentangan PowerPoint

Sukar bagi dua atau lebih orang untuk mengerjakan persembahan PowerPoint secara serentak, kerana Office tidak mempunyai ciri kerjasama yang sama yang ditawarkan oleh Google Slides. Salah satu cara mengatasi masalah ini adalah dengan menggabungkan persembahan PowerPoint ke dalam satu fail.

Penggabungan dua PowerPoint boleh dilakukan dengan mengimport slaid menggunakan pilihan "Reuse Slides" atau dengan menggunakan kaedah copy-and-paste. Arahan ini dirancang untuk berfungsi untuk versi terbaru Office, termasuk Office 2016 dan 2019, serta Office 365 dan Online. Anda mungkin mendapati petunjuknya berbeza untuk versi PowerPoint yang lebih lama.

BERKAITAN: Apakah Versi Microsoft Office Terkini?

Menggabungkan Fail PowerPoint Menggunakan Pilihan Slaid Gunakan Semula

Kaedah "terbaik" untuk menggabungkan fail PowerPoint, atau setidaknya metode yang didukung oleh PowerPoint secara rasmi, adalah dengan menggunakan pilihan "Reuse Slides". Ciri ini menggabungkan kandungan satu fail persembahan ke yang lain, sesuai dengan tema fail persembahan baru dalam prosesnya.

Untuk melakukan ini, buka fail persembahan PowerPoint anda — ini adalah fail yang ingin anda gabungkan. Di tab "Rumah" pada bar pita, pilih butang "Slaid Baru" dan kemudian klik pilihan "Gunakan semula Slaid" di bahagian bawah menu drop-down yang muncul.

Menu akan muncul di sebelah kanan. Klik butang “Browse” untuk mencari fail persembahan PowerPoint yang ingin anda gabungkan ke dalam fail terbuka anda.

Cari fail PowerPoint kedua anda dan kemudian klik butang "Buka" untuk memasukkannya.

Senarai slaid dari persembahan kedua anda akan muncul di menu "Reuse Slides" di sebelah kanan.

Pertama, anda perlu memutuskan format untuk slaid yang anda masukkan. Jika anda ingin menjaga format (termasuk tema) dari presentasi yang asli, pastikan kotak centang "Keep Source Formatting" diaktifkan di bahagian bawah menu "Reuse Slides". Sekiranya anda tidak memeriksa ini, slaid yang anda masukkan akan mempunyai gaya persembahan terbuka yang digunakan untuknya.

Untuk memasukkan slaid individu, klik kanan slaid dan kemudian pilih pilihan "Insert Slide". Jika tidak, klik "Masukkan Semua Slaid" untuk menyalin semua slaid ke dalam persembahan PowerPoint terbuka anda.

Slaid anda (atau slaid) kemudian akan dimasukkan ke dalam persembahan terbuka, tepat di bawah slaid yang sedang dipilih. Dengan gabungan fail PowerPoint anda, anda kemudian dapat menyimpan fail gabungan anda dengan mengklik Fail> Simpan atau Simpan Sebagai.

Menyalin dan Menampal Slaid PowerPoint

Walaupun kaedah "Reuse Slides" membolehkan anda mengubah format slaid anda sebelum memasukkannya, anda juga boleh menggabungkan fail PowerPoint dengan menyalin slaid dari satu fail PowerPoint yang terbuka dan memasukkannya ke yang lain.

Untuk melakukan ini, buka persembahan PowerPoint dan pilih slaid yang ingin anda salin dari menu pemilihan slaid di sebelah kiri. Dari sana, klik kanan pada slaid yang dipilih dan kemudian tekan "Salin" untuk menyalinnya ke papan keratan anda.

Beralih ke persembahan PowerPoint yang ingin anda tampalkan slaid anda dan kemudian, dalam menu pemilihan slaid di sebelah kiri, klik kanan pada kedudukan yang anda mahu lengkapkan slaid anda.

Untuk menampal slaid dan menerapkan tema fail persembahan terbuka kepada mereka, klik pilihan tampal "Gunakan Tema Destinasi".

Untuk mengekalkan tema dan format asli, pilih pilihan tampal "Simpan Sumber Pemformatan".

Slaid yang anda tampal kemudian akan muncul dalam persembahan baru anda pada kedudukan yang anda pilih. Anda kemudian boleh menyimpan fail yang digabungkan dengan mengklik Fail> Simpan atau Simpan Sebagai.