Cara Memantau Lebar Jalur dan Penggunaan Data Peranti Individu di Rangkaian Anda

Berapa banyak lebar jalur dan data yang digunakan oleh peranti di rangkaian anda? Babi lebar jalur dapat melambatkan keseluruhan rangkaian anda, dan penggunaan data per-perangkat adalah penting jika penyedia perkhidmatan Internet anda mengenakan had lebar jalur.

Sayangnya, sukar untuk mendapatkan gambaran lengkap mengenai lebar jalur dan penggunaan data anda di rangkaian rumah biasa. Yang terbaik anda ialah firmware penghala adat - tetapi ada pilihan walaupun anda tidak mahu menggunakan salah satu dari itu.

Pantau Lebar Jalur dan Penggunaan Data pada Penghala Anda

BERKAITAN: Cara Menggunakan Firmware Khusus pada Router Anda dan Mengapa Anda Mungkin Mahu

Cara yang paling tepat untuk memantau ini adalah pada penghala anda sendiri. Semua peranti di rangkaian anda menyambung ke Internet melalui penghala anda, jadi ini adalah titik tunggal di mana penggunaan lebar jalur dan pemindahan data dapat dipantau dan dicatat.

Ini tidak semudah yang sepatutnya. Kebanyakan penghala di rumah bahkan tidak mempunyai kemampuan untuk melihat peranti mana yang menggunakan jumlah lebar jalur pada masa ini, lebih-lebih lagi sejarah berapa banyak data yang mereka muat turun dan muat naik bulan ini. Beberapa router kelas atas menawarkan kemampuan untuk memantau berapa banyak data yang anda muat naik dan muat turun setiap bulan, tetapi mereka tidak semestinya menawarkan tontonan status lebar jalur setiap peranti atau riwayat penggunaan data setiap peranti.

Sebaliknya, anda perlu bergantung pada perisian penghala pihak ketiga untuk ini. Firmware penghala seperti DD-WRT menawarkan kemampuan untuk melihat penggunaan jalur lebar langsung, dan anda dapat memeriksa peranti mana yang saat ini menggunakan data terbanyak. Ini akan membolehkan anda menentukan mana-mana peranti yang memonopoli lebar jalur pada masa itu.

Memantau penggunaan data dalam jangka masa yang panjang adalah lebih sukar. Tambahan Halaman Saya untuk DD-WRT melakukannya dengan baik, walaupun memerlukan penyimpanan tambahan pada penghala anda untuk terus mencatat semua data ini dari masa ke masa - misalnya, peranti yang dipasang ke storan USB.

Mendapatkan penghala DD-WRT supaya anda dapat menggunakan ciri ini tidak semudah yang didengar. Sebagai contoh, Buffalo menawarkan penghala yang disertakan dengan DD-WRT yang telah dipasang sebelumnya, sementara Asus mencuba keserasian DD-WRT untuk rangkaian penghala mereka.

Terdapat juga Gargoyle, firmware penghala berasaskan OpenWRT yang direka khusus untuk pemantauan lebar jalur dan penggunaan data. Ini juga dapat menguatkuasakan kuota pada perangkat tertentu untuk mencegahnya memuat turun dan memuat naik terlalu banyak data.

Terdapat skrip wrtbwmon yang dirancang untuk router yang menjalankan perisian berasaskan Linux seperti DD-WRT, OpenWRT, dan Tomato. Walau bagaimanapun, skrip ini menuliskan maklumat ini ke pangkalan data yang bermaksud anda perlu menyediakan pangkalan data yang berasingan yang dapat disambungkannya melalui rangkaian untuk mencatat maklumat ini - ia tidak dapat melakukan semua pekerjaan pada penghala itu sendiri. Ia tidak lagi dalam pembangunan aktif, tetapi penulis mengesyorkan beberapa garpu firmware router Tomato yang menyertakan ciri berdasarkannya. Pengguna OpenWRT boleh menggunakan luci-wrtbwmon, yang menjadikan segalanya menjadi lebih sederhana.

Pantau pada Peranti Individu

Tidak ada cara ajaib untuk menjalankan alat yang entah bagaimana memantau semua lalu lintas di rangkaian anda tanpa bantuan penghala anda. Maklumat ini mesti diambil pada penghala anda sendiri. Sekiranya anda tidak dapat menangkap atau melihat maklumat ini pada penghala anda, anda bergantung pada alat pemantauan lebar jalur yang terdapat di dalam setiap peranti itu sendiri.

Ini lebih rumit daripada yang nampaknya juga. Anda tidak hanya dapat menggunakan satu metode, seperti PC Windows, Mac, ponsel Android, iPhone dan iPad, konsol permainan, TV pintar, dan kotak streaming set-top semuanya disambungkan ke penghala rumah anda. Lebih buruk lagi, banyak peranti ini - komputer riba, telefon pintar dan tablet - tidak hanya akan menggunakan data di rangkaian rumah anda. Oleh itu, anda tidak boleh bergantung pada pengukur penggunaan data yang menunjukkan berapa banyak data yang telah anda muat turun di komputer riba, kerana beberapa data tersebut akan berlaku di luar rumah anda di rangkaian Wi-Fi yang berbeza.

Sistem operasi yang berbeza mempunyai alat yang berbeza yang dapat membantu. GlassWire adalah alat pemantauan rangkaian percuma dan digilap yang akan mengesan penggunaan data pada semua versi Windows. Pada Windows 10 dan 8, Anda juga dapat mengatur sambungan tertentu sebagai sambungan "meter" dan Windows akan melacak penggunaan data untuknya. Ini akan mengubah cara Windows dan beberapa aplikasi menggunakan sambungan.

Mac boleh menggunakan Bandwidth + dari Mac App Store. Sekiranya sebahagian besar penggunaan lebar jalur anda berlaku pada beberapa komputer, ini akan memberi anda gambaran keseluruhan yang tepat tentang mana yang menggunakan data paling banyak.

Monitor penggunaan data bawaan Android memungkinkan Anda memantau penggunaan data Wi-Fi, tetapi tidak untuk jaringan tertentu - hanya semua data Wi-Fi. iPhone dan iPad hanya membolehkan anda memantau penggunaan data selular. Anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk peranti ini untuk mengetahui berapa banyak data yang anda gunakan di Wi-Fi.

Satu-satunya cara untuk mendapatkan gambaran lengkap adalah dengan memantau penggunaan data dari penghala anda. Sekiranya anda tidak dapat melakukannya tetapi ingin mendapatkan idea mengenai peranti mana yang paling banyak menggunakan data, memasang beberapa alat di atas pada komputer anda akan membantu. Tetapi beberapa peranti tidak membenarkan anda memasang aplikasi yang dapat membantu memantau ini - misalnya, konsol permainan dan peranti lain yang mengalirkan media dari Internet ke TV anda.

Sekiranya ini benar-benar penting bagi anda, satu-satunya pilihan sebenar anda ialah menyiapkan penghala dengan firmware penghala khusus dan menggunakan alat pemantauan lebar jalur dan penggunaan data-log di dalamnya.

Kredit Gambar: Timo Kuusela di Flickr