Cara Membuat Histogram di Microsoft Excel

Histogram adalah alat yang berguna dalam analisis data frekuensi, yang menawarkan kepada pengguna kemampuan untuk menyusun data ke dalam pengelompokan (disebut nombor bin) dalam grafik visual, mirip dengan carta bar. Inilah cara membuatnya di Microsoft Excel.

Sekiranya anda ingin membuat histogram dalam Excel, anda perlu menggunakan Excel 2016 atau lebih baru. Versi Office yang lebih awal (Excel 2013 dan lebih awal) tidak mempunyai ciri ini.

BERKAITAN: Cara Mengetahui Versi Microsoft Office Yang Anda Gunakan (dan Sama ada 32-bit atau 64-bit)

Cara Membuat Histogram di Excel

Ringkasnya, analisis data frekuensi melibatkan pengambilan satu set data dan berusaha menentukan seberapa kerap data tersebut berlaku. Anda mungkin, misalnya, ingin mengambil satu set keputusan ujian pelajar dan menentukan seberapa kerap keputusan tersebut berlaku, atau seberapa kerap hasilnya jatuh ke dalam had kelas tertentu.

Histogram memudahkan untuk mengambil data seperti ini dan memvisualisasikannya dalam carta Excel.

Anda boleh melakukannya dengan membuka Microsoft Excel dan memilih data anda. Anda boleh memilih data secara manual, atau dengan memilih sel dalam julat anda dan menekan Ctrl + A pada papan kekunci anda.

Dengan data anda dipilih, pilih tab "Masukkan" pada bar pita. Pelbagai pilihan carta yang tersedia untuk anda akan disenaraikan di bawah bahagian "Carta" di bahagian tengah.

Klik butang "Masukkan Carta Statistik" untuk melihat senarai carta yang ada.

Di bahagian "Histogram" pada menu drop-down, ketuk pilihan carta pertama di sebelah kiri.

Ini akan memasukkan carta histogram ke dalam spreadsheet Excel anda. Excel akan berusaha menentukan cara memformat carta anda secara automatik, tetapi anda mungkin perlu membuat perubahan secara manual setelah carta dimasukkan.

Memformat Carta Histogram

Setelah memasukkan histogram ke dalam lembar kerja Microsoft Excel, anda boleh membuat perubahan dengan mengklik kanan label paksi carta anda dan menekan pilihan "Format Axis".

Excel akan berusaha menentukan tong sampah (pengelompokan) yang akan digunakan untuk carta anda, tetapi anda mungkin perlu mengubahnya sendiri. Sebagai contoh, untuk senarai keputusan ujian pelajar daripada 100, anda mungkin lebih suka mengelompokkan hasilnya ke had gred yang muncul dalam kumpulan 10.

Anda boleh meninggalkan pilihan pengelompokan bin Excel dengan membiarkan pilihan "Mengikut Kategori" utuh di bawah menu "Format Paksi" yang muncul di sebelah kanan. Sekiranya anda ingin menukar tetapan ini, beralih ke pilihan lain.

Sebagai contoh, "Mengikut Kategori" akan menggunakan kategori pertama dalam julat data anda untuk mengumpulkan data. Untuk senarai keputusan ujian pelajar, ini akan memisahkan setiap keputusan oleh pelajar, yang tidak akan berguna untuk analisis semacam ini.

Dengan menggunakan pilihan "Bin Width", anda dapat menggabungkan data anda ke dalam kumpulan yang berbeza.

Merujuk kepada contoh keputusan ujian pelajar kami, anda dapat mengelompokkannya ke dalam kumpulan 10 dengan menetapkan nilai "Bin Width" ke 10.

Julat paksi bawah bermula dengan bilangan terendah. Pengelompokan bin pertama, misalnya, ditampilkan sebagai "[27, 37]" sementara julat terbesar diakhiri dengan "[97, 107]," walaupun angka hasil ujian maksimum masih ada 100.

Pilihan "Number Of Bins" dapat berfungsi dengan cara yang sama dengan menetapkan bilangan tong yang tegas untuk ditunjukkan pada carta anda. Contohnya, menetapkan 10 tong di sini juga akan mengumpulkan hasil ke dalam kumpulan 10.

Contohnya, hasil terendah adalah 27, jadi tong sampah pertama bermula dengan 27. Nombor tertinggi dalam julat itu ialah 34, jadi label paksi untuk tong sampah itu dipaparkan sebagai "27, 34." Ini memastikan pengagihan kumpulan bin yang sama rata.

Sebagai contoh keputusan pelajar, ini mungkin bukan pilihan terbaik. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa sekumpulan kumpulan sampah selalu ditunjukkan, namun ini adalah pilihan yang perlu anda gunakan.

Anda juga boleh membahagikan data menjadi dua dengan tong overflow dan underflow. Sebagai contoh, jika anda ingin menganalisis data dengan teliti di bawah atau di atas angka tertentu, anda boleh mencentang untuk mengaktifkan pilihan "Overflow Bin" dan menetapkan angka yang sesuai.

Sebagai contoh, jika anda ingin menganalisis kadar lulus pelajar di bawah 50, anda boleh mengaktifkan dan menetapkan angka "Overflow Bin" pada 50. Julat bin di bawah 50 masih akan dipaparkan, tetapi data lebih dari 50 akan dikelompokkan dalam tong limpahan yang sesuai. .

Ini berfungsi bersama dengan format pengelompokan bin lain, seperti lebar tong sampah.

Perkara yang sama berlaku dengan cara lain untuk tong aliran masuk.

Contohnya, jika tingkat kegagalan adalah 50, Anda dapat memutuskan untuk menetapkan pilihan "Underflow Bin" ke 50. Pengelompokan bin lain akan dipaparkan seperti biasa, tetapi data di bawah 50 akan dikelompokkan di bahagian tong underflow yang sesuai.

Anda juga boleh membuat perubahan kosmetik pada carta histogram anda, termasuk mengganti label tajuk dan paksi, dengan mengklik dua kali kawasan tersebut. Perubahan lebih lanjut pada teks dan warna bar dan pilihan dapat dilakukan dengan mengklik kanan grafik itu sendiri dan memilih pilihan "Format Area Chart".

Pilihan standard untuk memformat carta anda, termasuk mengubah pilihan pengisian sempadan dan bar, akan muncul di menu "Format Chart Chart" di sebelah kanan.