Apa itu ZSH, dan Mengapa Anda Perlu Menggunakannya Bukan Bash?

ZSH, juga disebut shell Z, adalah versi lanjutan dari Bourne Shell (sh), dengan banyak fitur baru, dan sokongan untuk plugin dan tema. Oleh kerana ia berdasarkan shell yang sama dengan Bash, ZSH mempunyai banyak ciri yang sama, dan beralih adalah mudah.

Jadi Mengapa Menggunakannya?

ZSH mempunyai terlalu banyak ciri untuk disenaraikan di sini, beberapa penambahbaikan hanya pada Bash, tetapi berikut adalah beberapa yang utama:

  • Cd automatik: Cukup taip nama direktori
  • Perluasan laluan berulang: Contohnya "/ u / lo / b" berkembang menjadi "/ usr / local / bin"
  • Pembetulan ejaan dan penyelesaian anggaran: Sekiranya anda membuat kesalahan kecil dengan mengetik nama direktori, ZSH akan memperbaikinya untuk anda
  • Sokongan pemalam dan tema: ZSH merangkumi banyak kerangka pemalam yang berbeza

Sokongan pemalam dan tema mungkin merupakan ciri paling hebat dari ZSH dan inilah yang akan kami fokuskan di sini.

Memasang ZSH

Sekiranya anda menggunakan macOS dan memasang Homebrew (yang sepatutnya), anda boleh memasang ZSH dengan satu arahan:

brew pasang zsh

Juga untuk pengguna macOS, anda mungkin harus menggunakan iTerm dan bukannya terminal asli, kerana ia mempunyai sokongan warna yang jauh lebih baik (ditambah banyak ciri lain).

Sekiranya anda menggunakan Linux, perintahnya boleh berbeza-beza mengikut distro, tetapi harus menjadi pakej lalai dalam pengurus pakej anda. Anda boleh merujuk panduan ini jika anda menghadapi masalah.

Sekiranya anda menggunakan Windows, anda mungkin tidak mempunyai Bash di tempat pertama. Anda boleh mengikuti panduan ini untuk menetapkannya dan mengaktifkan ZSH.

Memasang Oh-My-Zsh

Oh-My-Zsh adalah rangka kerja plugin yang paling popular untuk ZSH, dan ia juga dilengkapi dengan banyak plugin dan tema terbina dalam. Terdapat juga beberapa kerangka kerja plugin lain, termasuk Antigen, yang merupakan pengurus pakej penuh untuk ZSH, tetapi Oh-My-Zsh mempunyai banyak plugin yang dibina dan berfungsi dengan baik.

Oh-My-Zsh mempunyai skrip pemasangan mudah yang boleh anda jalankan:

sh -c "$ (curl -fsSL //raw.githubusercontent.com/robbyrussell/oh-my-zsh/master/tools/install.sh)"

Dari sana, anda boleh mengaktifkan dan mematikan pemalam dengan menambahkannya ke fail .zshrc anda, yang terletak di direktori ~ anda.

Anda boleh mendapatkan senarai lengkap pemalam di repositori Oh-My-Zsh.

Tema

Terdapat banyak tema untuk dikelilingi, tetapi powerlevel9k adalah yang paling keren. Ia menambah kotak maklumat yang sejajar, integrasi dengan sejarah git dan perintah, penyesuaian yang luar biasa, dan membungkus semuanya dalam antara muka licin berdasarkan plugin powerline untuk vim.

Anda pasti ingin menggunakan iTerm di macOS, atau terminal mana-mana dengan warna 24-bit, untuk memanfaatkan sepenuhnya powerlevel9k (atau tema ZSH mana pun).

Untuk menyediakan powerlevel9k (jika anda memasang Oh-My-Zsh) hanya klon repositori ke dalam folder tema adat .oh-my-zsh:

git clone //github.com/bhilburn/powerlevel9k.git ~/.oh-my-zsh/custom/themes/powerlevel9k

Kemudian anda perlu mengaktifkannya dalam .zshrc:

ZSH_THEME="powerlevel9k/powerlevel9k"

Selepas itu, cari sumber .zshrc anda, dan anda akan melihat perubahan yang berlaku.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menyesuaikan permintaan lalai dengan menentukan POWERLEVEL9K_LEFT_PROMPT_ELEMENTS di .zshrc anda. Inilah milik saya, dengan permintaan minimum:

POWERLEVEL9K_LEFT_PROMPT_ELEMENTS = (vcs dir rbenv) POWERLEVEL9K_RIGHT_PROMPT_ELEMENTS = (status root_indicator background_jobs memuat)

Anda boleh mendapatkan dokumentasi lengkap untuk powerlevel9k di repo.