Cara Defragment Hard Drive anda pada Windows 10

Dari masa ke masa, cakera keras dapat mula beroperasi dengan kecekapan yang lebih sedikit kerana pemecahan dalam sistem fail. Untuk mempercepat pemacu anda, anda dapat melakukan defragmentasi dan mengoptimumkannya pada Windows 10 menggunakan alat bawaan. Ini caranya.

Apa itu Defragmentasi?

Seiring waktu, blok data (fragmen) yang membentuk fail dapat tersebar di beberapa lokasi di sekitar permukaan cakera keras. Ini dipanggil pemecahan. Defragmenting menggerakkan semua blok tersebut sehingga terletak berdekatan di ruang fizikal, yang berpotensi mempercepat masa membaca ketika mengakses data pada cakera. Namun, dengan komputer moden, defragmentasi bukanlah keperluan seperti dulu. Windows secara automatik defragment pemacu mekanikal, dan defragmentasi tidak diperlukan dengan pemacu keadaan pepejal.

Namun, tidak menyakitkan untuk memastikan pemacu anda beroperasi dengan cara yang paling efisien. Anda mungkin juga perlu mendefragmentasi cakera keras luaran yang disambungkan melalui USB, kerana mereka mungkin tidak terpasang semasa Windows menjalankan defragmentasi automatiknya.

BERKAITAN: Adakah saya Betul-betul Perlu Menonjolkan PC Saya?

Cara Defragment Hard Disk anda pada Windows 10

Pertama, tekan kekunci Windows atau klik kotak carian di bar tugas anda dan ketik "defragment." Klik pintasan “Defragment and Optimize Your Drives” di menu Mula.

Tetingkap Optimize Drives akan muncul dan akan menyenaraikan semua drive di sistem anda yang layak untuk pengoptimuman dan defragmentasi. Sekiranya salah satu pemacu anda tidak muncul, mungkin kerana Windows 10 hanya dapat mengoptimumkan pemacu yang diformat dalam sistem fail NTFS. Pemacu yang diformat sebagai exFAT tidak akan muncul dalam senarai.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

Pilih pemacu yang anda mahu defragmentasi dalam senarai, kemudian klik "Optimumkan."

Pada pemacu cakera keras, ini menjalankan rutin defragmentasi. Pada SSD, ia menjalankan perintah TRIM, yang berpotensi mempercepat operasi pemacu anda, tetapi tidak begitu diperlukan kerana Windows melakukan ini di latar belakang dengan pemacu moden.

Sekiranya cakera perlu dioptimumkan dan defragmentasi, prosesnya akan bermula. Anda akan melihat petunjuk kemajuan peratusan lengkap di lajur Status Semasa.

Apabila proses selesai, waktu di lajur Last Run akan dikemas kini, dan Status Semasa akan membaca sesuatu yang serupa dengan "OK (0% terpecah-pecah)."

Tahniah, pemacu anda berjaya disusun semula. Sekiranya anda mahu, anda dapat menjadwalkan sesi defragmentasi biasa di tetingkap Optimize Drives dengan mengklik butang "Hidupkan" di bahagian "Pengoptimuman Terjadwal". Dengan cara itu, anda tidak perlu ingat untuk melakukannya secara manual pada masa akan datang.

Jangan ragu untuk menutup tetingkap Optimize Drives dan gunakan komputer anda seperti biasa — dan jangan terkejut jika anda merasa sedikit tambahan pada langkah komputer anda.