Cara Memperbaiki Crackling atau Popping Sound pada PC Windows

Masalah keretakan, kemunculan, dan bunyi lain boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Anda mungkin dapat menyelesaikan masalah dengan menyesuaikan tetapan peranti audio anda, mengemas kini pemacu suara anda, atau memasang peranti perkakasan lain yang mengganggu. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dicuba.

Sebelum anda mula mengacau tetapan, perlu diperiksa perkakasan anda sendiri. Sekiranya sambungan kabel terputus, ini boleh menyebabkan beberapa masalah bunyi. Pastikan semua kabel audio anda disambungkan dengan selamat. Sekiranya masalah itu berterusan, berikut adalah beberapa penyelesaian yang berpotensi.

Tukar Format Audio Anda

Mengubah kualiti audio pada peranti output anda dapat menyelesaikan beberapa masalah. Untuk memeriksa kualiti audio anda, klik kanan ikon pembesar suara di kawasan pemberitahuan di sebelah jam anda dan pilih "Mainkan Peranti".

Klik dua kali peranti main balik lalai, yang mempunyai tanda semak hijau pada ikonnya.

Klik tab "Lanjutan" dan gunakan kotak Format Lalai untuk memilih tahap kualiti suara anda. Cuba tetapkan kualiti audio anda ke "16 bit, 44100 Hz (Kualiti CD)". Klik "OK" selepas itu dan lihat apakah masalah audio atau masalah lain terus berlanjutan. Perubahan ini dapat menyelesaikan beberapa masalah audio.

Sekiranya ia ditetapkan pada kualiti CD dan anda mengalami masalah, cuba ubah ke tahap format audio yang lain dan lihat apa yang berlaku.

Lumpuhkan Peningkatan Audio

Beberapa pemacu suara menggunakan perisian "peningkatan" dalam usaha meningkatkan kualiti suara anda. Sekiranya ini tidak berfungsi dengan betul - atau jika CPU anda dikenakan cukai yang terlalu tinggi - ini boleh mengakibatkan masalah yang baik.

Untuk melumpuhkan peningkatan bunyi, gunakan tetingkap Properties yang sama. Klik tab "Peningkatan" di sini — jika anda melihatnya - dan tandai kotak centang "Nonaktifkan Semua Peningkatan". Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda dan kemudian uji untuk melihat apakah masalahnya berlanjutan.

Tidak semua pemacu perisian menjalankan fungsi ini, jadi anda tidak akan selalu melihat tab "Peningkatan" pada semua sistem. Mungkin ada tab serupa di sini — seperti yang bernama "Sound Blaster" - di mana anda akan menemui kesan serupa untuk dilumpuhkan. Mungkin tidak ada pilihan untuk menonaktifkan peningkatan sama sekali. Ia bergantung pada perkakasan dan pemacu suara anda.

Lumpuhkan Mod Eksklusif

Beberapa pemacu suara nampaknya menghadapi masalah dengan "Mod Eksklusif" yang membolehkan aplikasi mengambil kawalan eksklusif kad suara anda. Perkara ini biasanya tidak menjadi masalah: Salahkan pemacu bunyi yang buruk jika menyebabkan masalah pada sistem anda.

Anda akan mendapat tetapan ini pada tetingkap yang sama dengan pilihan "Format Lalai". Matikan pilihan "Benarkan aplikasi mengambil kendali eksklusif pada perangkat ini" di bawah "Mod Eksklusif". Klik "OK" dan lihat apakah ini menyelesaikan masalah anda.

Pilihan ini biasanya bukan masalah, jadi anda mungkin harus mengaktifkannya semula jika menonaktifkannya tidak menyelesaikan masalah.

Kemas kini Pemacu Bunyi Anda

Beberapa masalah mungkin diperbaiki pada pemacu bunyi yang lebih baru. Sekiranya anda menggunakan pemacu bunyi yang lebih lama, anda mungkin perlu memperbaruinya untuk memperbaiki pelbagai pepijat. Windows 10 secara automatik berusaha untuk memastikan pemacu anda sentiasa dikemas kini, tetapi walaupun ia mungkin tidak selalu menawarkan pemacu bunyi terkini.

Untuk mendapatkan pemacu bunyi yang lebih baru, lawati laman web pengeluar komputer anda, cari halaman muat turun pemacu untuk model PC anda, dan muat turun pemacu bunyi terkini yang tersedia. Sekiranya anda membina PC anda sendiri, periksa halaman muat turun pemacu untuk pengeluar papan induk anda — atau pengeluar kad suara anda, jika anda menggunakan kad suara yang berasingan dan bukannya bunyi onboard papan induk anda.

Periksa Latensi DPC Anda

Masalah ini juga mungkin disebabkan oleh latensi DPC. DPC bermaksud "Panggilan Prosedur Ditangguhkan". Ini adalah bahagian Windows yang mengendalikan pemacu perkakasan. Sekiranya pemandu memerlukan masa yang terlalu lama untuk melakukan sesuatu, ia dapat mengelakkan pemandu lain - seperti pemandu suara anda - daripada melakukan kerja yang perlu mereka lakukan tepat pada masanya. Ini boleh menyebabkan masalah audio seperti klik, muncul, berhenti, dan masalah lain.

Untuk memeriksa latensi DPC anda, muat turun dan jalankan LatencyMon. Klik butang "Mula" dan biarkan berjalan di latar belakang sebentar. Ia akan memantau pemacu perkakasan sistem anda dan memberikan cadangan, memaklumkan kepada anda pemacu perkakasan mana yang menjadi masalahnya. Sekiranya pemacu perkakasan tertentu menimbulkan masalah, anda boleh mencuba mengemas kini pemacu peranti, mematikan peranti, mengeluarkannya dari sistem anda, atau menggantinya.

Walaupun anda melihat beberapa masalah latensi di sini, mereka tidak semestinya menjadi masalah pada PC biasa di mana anda hanya perlu mendengar muzik, menonton video, dan bermain permainan video. Sekiranya alat ini memberi amaran kepada anda tentang masalah tetapi anda tidak dapat mendengarnya, anda tidak perlu mematikan sebarang perkakasan. Ini lebih penting untuk kes penggunaan profesional di mana anda benar-benar memerlukan audio masa nyata. Tetapi, jika anda mendengar masalah, alat ini mungkin menunjukkan kesalahan pemacu perkakasan.