Cara Membakar CD atau DVD pada Windows 10

Kadang kala anda perlu membakar CD atau DVD untuk berkongsi fail dengan orang lain, membuat sandaran, atau memindahkan maklumat antara mesin. Walaupun sekarang kami lebih suka menggunakan pemacu ibu jari USB dan pemindahan rangkaian untuk tujuan ini, Windows 10 tetap memudahkan untuk menulis ("membakar") cakera CD-R atau DVD-R. Inilah caranya untuk melakukannya.

Pertama: Asasnya

Sebelum memulakan, kami akan menganggap bahawa anda mempunyai pemacu media optik yang mampu menulis ke jenis cakera yang anda pilih. Ia mungkin pemacu dalaman atau pemacu yang dipasang ke PC anda melalui USB. Kami juga akan menganggap bahawa anda mempunyai pemandu yang diperlukan. Nasib baik, Windows 10 berfungsi dengan kebanyakan pemacu CD-R / W dan DVD-R / W secara automatik melalui Pemalam dan Main, jadi anda mungkin tidak perlu memasang pemacu.

Anda juga memerlukan beberapa cakera CD-R, CD-RW, DVD-R, atau DVD-RW kosong yang berfungsi dengan pemacu anda. Dan DVD 4,7 GB (atau DVD dua lapisan 8,5 GB) menyimpan lebih banyak data daripada CD, yang biasanya hanya boleh memuat sekitar 700 MB. Inilah yang berbeza mengenai versi media yang boleh ditulis dan boleh ditulis semula.

  • CD-R, DVD-R: Jenis cakera ini hanya membenarkan data ditulis ke cakera. Mereka tidak dapat dihapus secara fizikal, walaupun Windows dapat mengabaikan fail yang "dihapus" pada cakera jika anda memilih Sistem Fail Langsung (lihat "Cara Membakar CD atau DVD dengan Sistem Fail Langsung" di bawah).
  • CD-RW, DVD-RW: Jenis cakera ini membolehkan data ditulis dan dihapus dari cakera, walaupun hanya boleh dihapus beberapa kali (biasanya kira-kira 1.000), yang berbeza-beza berdasarkan jenama media.

Semasa memilih media, perhatikan keserasian pemacu: Sebilangan besar pemacu DVD yang boleh dirakam juga dapat menulis cakera CD-R, tetapi pemacu CD-R tidak dapat menulis cakera DVD-R. Anda juga tidak dapat membaca DVD dalam pemacu CD-ROM.

Memilih Bagaimana Windows Menulis Cakera

Mari kita mulakan. Log masuk ke mesin Windows anda dan masukkan CD atau DVD kosong yang boleh dirakam ke dalam pemacu optik anda. Sebaik sahaja anda memasukkannya, tetingkap berjudul "Burn a Disc" akan muncul. Dialog ini menanyakan bagaimana anda mahu Windows mengendalikan penulisan cakera. Berikut adalah pilihan dan maksudnya.

  • Seperti pemacu kilat USB: Ini membolehkan anda menulis dan menghapus fail ke cakera sambil terbang menggunakan sistem fail langsung tanpa perlu menyelesaikan atau "menguasai" cakera. Sekiranya anda menggunakan cakera CD-R atau DVD-R yang hanya ditulis dan anda memadamkan fail, fail tersebut tidak akan muncul lagi di Windows, tetapi ruang masih akan diambil pada cakera. Tetapi jika anda menggunakan cakera yang boleh ditulis semula, anda boleh memadam fail semasa anda pergi tanpa perlu menghapus keseluruhan cakera sekaligus. Kelemahannya ialah cakera yang dibuat dengan cara ini biasanya tidak serasi dengan mesin yang lebih tua daripada Windows XP.
  • Dengan pemain CD / DVD: Ini adalah kaedah yang lebih tradisional untuk "menguasai" cakera. Apabila anda menyalin fail ke pemacu, fail tersebut akan disalin buat sementara waktu ke kawasan pementasan pada cakera keras anda terlebih dahulu, kemudian ia ditulis ke cakera sekaligus apabila anda memilih "Bakar" di File Explorer. Di sisi positifnya, cakera yang dibuat dengan cara ini lebih serasi dengan versi Windows yang lebih lama.

Apabila anda telah memutuskan kaedah menulis, pilihlah kaedah tersebut. Kemudian masukkan tajuk cakera, dan klik "Seterusnya."

Apa yang berlaku seterusnya bergantung pada pilihan yang anda pilih. Kami akan menangani masing-masing secara berasingan di bawah.

Cara Membakar CD atau DVD dengan Sistem Fail Langsung ("Seperti pemacu kilat USB")

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan cakera anda "Seperti pemacu kilat USB" di menu terakhir, maka menulis ke media CD atau DVD anda tidak memerlukan langkah tambahan. Tetingkap File Explorer ke pemacu cakera optik anda akan terbuka, dan yang perlu anda tulis adalah menyalin fail terus ke pemacu di File Explorer. Anda boleh menyeret dan melepaskan fail ke tetingkap atau menyalin dan menampalnya di sana.

Seperti yang disebutkan di atas, anda boleh menghapus fail menggunakan kaedah ini, tetapi jika anda menggunakan cakera CD-R atau DVD-R, anda hanya menghapusnya secara logik. Data "dihapus" masih dibakar secara fizikal ke cakera, tetapi tidak dapat diakses. Jadi, sebagai contoh, katakan anda mempunyai 700 MB percuma dan anda menyalin 10 MB data ke cakera. Kini anda mempunyai 690 MB percuma. Sekiranya anda memadamkan data 10 MB, anda masih mempunyai 690 MB percuma.

Sebaliknya, jika anda menggunakan format cakera yang dapat ditulis semula, Windows akan menangani penghapusan fail dengan cepat, dan anda dapat memulihkan ruang penyimpanan cakera daripada menghapus fail.

Sebaik sahaja anda mengeluarkan cakera, Windows akan melakukan beberapa penyelesaian sebelum pemacu mengeluarkan cakera. Selepas itu, anda bebas memasukkannya semula dan menulisnya semula atau membacanya di mesin lain.

BERKAITAN: Cara Menyalin atau Memindahkan Fail dan Folder pada Windows 10

Cara Membakar CD atau DVD yang Dikuasai ("dengan pemain CD / DVD")

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan cakera anda "dengan pemain CD / DVD" di menu terakhir, pemacu cakera optik anda akan terbuka di tetingkap File Explorer. Di tetingkap, anda akan melihat tajuk yang berlabel "Fail Sedia Ditulis ke Cakera."

Semasa anda menyeret dan melepaskan (atau menyalin dan menampal) fail ke tetingkap ini, fail akan muncul di tetingkap ini, yang pada dasarnya merupakan kawasan pementasan untuk cakera yang dikuasai terakhir. Fail tidak akan ditulis secara fizikal ke cakera sebenar sehingga anda memilih untuk membakar cakera di File Explorer.

Setelah selesai menyalin semua yang anda mahu tulis ke cakera, Pilih "Alat Pemacu" di menu bar alat pada tetingkap File Explorer, kemudian pilih "Selesaikan Pembakaran."

(Anda juga dapat mengklik kanan pada ikon pemacu optik di File Explorer, dan memilih "Burn To Disc.")

Wizard "Burn To Disc" akan muncul. Masukkan tajuk untuk cakera, kemudian pilih kelajuan rakaman. Selalunya selamat untuk memilih kelajuan tertinggi. Kemudian klik "Seterusnya."

Seterusnya, anda akan melihat bar kemajuan dan anggaran masa untuk disiapkan semasa fail ditulis ke cakera.

Apabila proses selesai, cakera akan dikeluarkan secara automatik dari pemacu media optik anda, dan wizard akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu membakar fail yang sama ke cakera lain. Jika demikian, centang kotak di sebelah "Ya, bakar fail ini ke cakera lain", kemudian klik "Seterusnya." Anda akan melalui proses yang sama sekali lagi.

Sekiranya anda selesai membakar cakera buat masa ini, cukup klik "Selesai."

Selepas itu, CD atau DVD anda yang baru dibakar siap digunakan.

Perlu diingat bahawa sains telah membuktikan bahawa cakera CD dan DVD yang boleh dirakam bukanlah media arkib, yang bermaksud bahawa terdapat risiko tinggi bahawa media optik berkualiti rendah dapat kehilangan data anda hanya dengan duduk di rak selama beberapa tahun. Oleh itu, kami tidak mengesyorkan menggunakannya untuk sandaran jangka panjang — sebagai ganti cakera keras luaran atau perkhidmatan awan. Tetapi cakera optik boleh menjadi baik selagi anda memahami risikonya.

BERKAITAN: CD yang Dibakar Tidak Biasa: Inilah Yang Perlu Anda Lakukan