Cara Menyembunyikan Alamat IP Anda (dan Mengapa Anda Mungkin Ingin)

Alamat IP anda seperti ID awam anda di internet. Setiap kali anda melakukan apa-apa di internet, alamat IP anda akan memberitahu pelayan di mana untuk menghantar kembali maklumat yang anda minta. Banyak laman web mencatatkan alamat ini, dengan berkesan memata-matai anda, biasanya untuk memberikan anda iklan yang lebih diperibadikan untuk membuat anda menghabiskan lebih banyak wang. Bagi sesetengah orang, ini adalah masalah penting, dan ada cara untuk menyembunyikan alamat IP anda.

Mengapa Anda Perlu Menyembunyikan Alamat IP Anda?

Salah satu sebab besar mengapa orang menyembunyikan alamat IP mereka adalah supaya mereka boleh memuat turun bahan haram tanpa dijejaki. Tetapi ada banyak sebab lain yang mungkin anda mahu menyembunyikannya.

Salah satu sebabnya ialah sekatan geografi dan penapisan. Sebilangan kandungan disekat oleh pemerintah di kawasan tertentu, seperti di China dan Timur Tengah. Sekiranya anda dapat menyembunyikan alamat IP sebenar anda dan membuatnya kelihatan seperti anda melayari dari wilayah lain, anda dapat mengatasi sekatan ini dan melihat laman web yang disekat. Syarikat swasta juga sering mengunci kandungannya secara geo, menjadikannya tidak tersedia di negara tertentu. Sebagai contoh, ini banyak berlaku di YouTube, di mana beberapa negara, seperti Jerman, menyekat kandungan hak cipta secara langsung, dan bukannya menggunakan model pengewangan YouTube.

Sebab lain untuk menyembunyikan alamat IP anda hanyalah untuk lebih banyak privasi dan untuk mengelakkan penyalahgunaan maklumat peribadi anda. Setiap kali anda mengakses laman web, pelayan yang anda sambungkan untuk mencatat alamat IP anda dan melampirkannya ke semua data lain yang boleh dipelajari oleh laman web mengenai anda: tabiat melayari anda, apa yang anda klik, berapa lama anda menghabiskan masa untuk melihat halaman tertentu. Mereka kemudian menjual data ini kepada syarikat pengiklanan yang menggunakannya untuk menyesuaikan iklan langsung kepada anda. Inilah sebabnya mengapa iklan di internet kadang-kadang terasa sangat aneh: ini kerana iklan tersebut. Alamat IP Anda juga dapat digunakan untuk melacak lokasi Anda, bahkan ketika layanan lokasi Anda dimatikan.

Di sini saya telah melakukan carian IP asas, yang mengembalikan lokasi saya ke kawasan bandar tempat saya tinggal. Sesiapa sahaja yang mempunyai alamat IP anda dapat melakukan ini, dan walaupun tidak akan memberikan alamat rumah atau nama sebenar anda kepada semua orang, sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke data pelanggan ISP anda dapat menemui anda dengan mudah.

Pengintipan dan penjualan data pengguna juga tidak terhad pada laman web. Di bawah undang-undang AS, Penyedia Perkhidmatan Internet anda (Comcast, Verizon, dll.) Berhak mengumpulkan maklumat mengenai anda tanpa kebenaran anda, sama seperti pemilik laman web mana pun. Walaupun mereka semua mendakwa mereka tidak menjual data pelanggan, ia pasti bernilai banyak wang kepada syarikat iklan, dan tidak ada yang menghalangnya secara sah. Ini adalah masalah besar, kerana separuh daripada orang di internet di AS hanya mempunyai satu pilihan ISP, jadi bagi banyak orang, ia sama ada diintip atau pergi tanpa internet.

Jadi Bagaimana Saya Menyembunyikan Alamat IP Saya?

Dua cara utama untuk menyembunyikan alamat IP anda adalah menggunakan pelayan proksi atau menggunakan rangkaian peribadi maya (VPN). (Terdapat juga Tor, yang bagus untuk penyebutan nama yang melampau, tetapi sangat perlahan dan bagi kebanyakan orang tidak diperlukan.)

Pelayan proksi adalah pelayan perantara di mana lalu lintas anda diarahkan. Pelayan internet yang anda lawati hanya melihat alamat IP pelayan proksi itu dan bukan alamat IP anda. Apabila pelayan tersebut menghantar maklumat kembali kepada anda, ia akan pergi ke pelayan proksi, yang kemudian menghantarkannya kepada anda. Masalah dengan pelayan proksi adalah bahawa banyak perkhidmatan di luar sana cukup teduh, mengintip anda atau memasukkan iklan ke dalam penyemak imbas anda.

VPN adalah penyelesaian yang jauh lebih baik. Apabila anda menyambungkan komputer anda (atau peranti lain, seperti telefon pintar atau tablet) ke VPN, komputer bertindak seolah-olah berada di rangkaian tempatan yang sama dengan VPN. Semua lalu lintas rangkaian anda dihantar melalui sambungan yang selamat ke VPN. Kerana komputer anda berkelakuan seolah-olah berada di rangkaian, ini membolehkan anda mengakses sumber rangkaian tempatan dengan selamat walaupun anda berada di seberang dunia. Anda juga dapat menggunakan Internet seolah-olah anda berada di lokasi VPN, yang mempunyai beberapa kelebihan jika anda menggunakan Wi-Fi awam atau ingin mengakses laman web yang disekat geo.

Semasa anda melayari web semasa disambungkan ke VPN, komputer anda menghubungi laman web melalui sambungan VPN yang dienkripsi. VPN meneruskan permintaan untuk anda dan meneruskan respons dari laman web melalui sambungan selamat. Sekiranya anda menggunakan VPN yang berpangkalan di Amerika Syarikat untuk mengakses Netflix, Netflix akan melihat sambungan anda berasal dari Amerika Syarikat.

BERKAITAN: Apa itu VPN, dan Mengapa Saya Memerlukannya?

Baiklah, Bagaimana Saya Mendapat VPN?

Sekarang setelah anda memutuskan bahawa anda memerlukan VPN, inilah masanya untuk mengetahui cara mendapatkannya. Terdapat banyak pilihan, termasuk menyiapkan VPN anda sendiri, yang sangat rumit, atau anda bahkan dapat menyiapkan VPN rumah anda sendiri — walaupun itu tidak berfungsi jika anda benar-benar berada di rumah.

Pilihan terbaik dan termudah anda adalah dengan hanya mendapatkan perkhidmatan VPN dari penyedia VPN yang mantap. Anda boleh mendapatkan perkhidmatan dengan harga mulai dari percuma untuk penggunaan terhad, seperti Tunnelbear, hingga cepat dan berfungsi di semua peranti anda dengan bayaran bulanan yang kecil seperti ExpressVPN. Kami telah membincangkan mengenai cara memilih perkhidmatan VPN terbaik untuk keperluan anda, dan artikel itu memberi anda lebih banyak maklumat mengenai topik ini.

Memasang VPN semudah menuju ke halaman pendaftaran, memuat turun aplikasi klien ke peranti anda — Windows, Mac, Linux, iPhone, dan Android semuanya disokong oleh kebanyakan penyedia VPN terbaik — memasang aplikasinya, dan kemudian log masuk Tekan butang sambung, dan anda secara ajaib tersambung ke VPN di pelayan di tempat lain di dunia.

BERKAITAN: Cara Memilih Perkhidmatan VPN Terbaik untuk Keperluan Anda

Kredit Imej: Elaine333 / Shutterstock