Cara Membuat Kata Laluan yang Kuat (dan Ingatlah)

"Pastikan anda menggunakan kata laluan yang kuat" adalah nasihat yang selalu kita lihat dalam talian. Inilah cara membuat kata laluan yang kuat — dan yang lebih penting lagi, bagaimana mengingatnya.

Menggunakan pengurus kata laluan membantu di sini, kerana dapat membuat kata laluan yang kuat dan mengingatnya untuk anda. Tetapi, walaupun anda menggunakan pengurus kata laluan, anda sekurang-kurangnya perlu membuat dan ingat kata laluan yang kuat untuk pengurus kata laluan anda.

Berurusan dengan Kata Laluan dengan Cara Mudah

BERKAITAN: Mengapa Anda Harus Menggunakan Pengurus Kata Laluan, dan Cara Memulakan

Dengan banyaknya laman web di mana anda mungkin mempunyai akaun, tidak mungkin ada cara untuk mengingati setiap kata laluan dengan mudah tanpa menggandakan kata laluan atau menggunakan beberapa corak. Di sinilah pengurus kata laluan masuk - selagi anda membuat kata laluan induk yang kuat yang anda ingat, itulah kata laluan terakhir yang perlu anda hadapi.

Terdapat sebilangan pengurus kata laluan, tetapi Dashlane mungkin merupakan pilihan terbaik bagi rata-rata orang. Mereka mempunyai aplikasi yang mudah digunakan untuk setiap platform, mereka menyatu dengan setiap penyemak imbas web, dan benar-benar percuma untuk menggunakan ciri-ciri asas. Sekiranya anda ingin menyegerakkan kata laluan anda di antara pelbagai peranti, anda perlu menaik taraf ke akaun premium, tetapi kami mengesyorkan untuk menguji versi percuma di komputer utama anda terlebih dahulu.

Pengurus kata laluan mempunyai banyak ciri hebat seperti papan pemuka keselamatan, penukar kata laluan, dan banyak lagi. Sekiranya anda serius mengenai keselamatan, anda pasti akan menggunakan kata laluan yang kuat di mana sahaja, dan cara termudah untuk menguruskannya ialah pengurus kata laluan seperti Dashlane.

Nasihat Kata Laluan Tradisional

Menurut nasihat tradisional - yang masih bagus - kata laluan yang kuat:

  • Mempunyai 12 Aksara, Minimum : Anda perlu memilih kata laluan yang cukup panjang. Tidak ada panjang kata laluan minimum yang disetujui oleh semua orang, tetapi biasanya anda harus mencari kata laluan yang panjangnya minimum 12 hingga 14 aksara. Kata laluan yang lebih panjang akan lebih baik.
  • Termasuk Nombor, Simbol, Huruf Besar , dan Huruf Huruf Kecil : Gunakan gabungan pelbagai jenis watak untuk menjadikan kata laluan lebih sukar untuk retak.
  • Bukankah Kata Kamus atau Gabungan Kata-kata Kamus : Menjauhkan diri dari kata-kata kamus yang jelas dan gabungan kata-kata kamus. Sebarang perkataan dengan sendirinya tidak baik. Sebarang gabungan beberapa perkataan, terutama jika jelas, juga buruk. Contohnya, "rumah" adalah kata laluan yang mengerikan. "Rumah merah" juga sangat teruk.
  • Tidak Bergantung pada Penggantian yang Jelas : Jangan gunakan pengganti biasa - misalnya, "H0use" tidak kuat hanya kerana anda telah menggantikan o dengan 0. Itu sudah jelas.

Cubalah mencampurkannya - misalnya, "BigHouse $ 123" sesuai dengan banyak syarat di sini. Ini 12 aksara dan merangkumi huruf besar, huruf kecil, simbol, dan beberapa nombor. Tetapi cukup jelas - ini adalah frasa kamus di mana setiap perkataan ditulis dengan huruf besar. Hanya ada satu simbol, semua nombor ada di hujung, dan mereka berada dalam urutan yang mudah untuk diteka.

Trik Untuk Membuat Kata Laluan yang Boleh Diingati

Dengan petua di atas, cukup mudah untuk mendapatkan kata laluan. Cukup tekan jari ke papan kekunci anda dan anda boleh mendapatkan kata laluan yang kuat seperti 3o (t & gSp & 3hZ4 # t9. Itu cukup bagus — ia adalah 16 aksara, merangkumi gabungan pelbagai jenis watak, dan sukar untuk diteka kerana satu siri watak rawak.

Satu-satunya masalah di sini ialah menghafal kata laluan ini. Dengan andaian anda tidak mempunyai memori fotografi, anda perlu meluangkan masa untuk memasukkan watak-watak ini ke dalam otak anda. Terdapat penjana kata laluan rawak yang boleh menggunakan jenis kata laluan ini untuk anda - mereka biasanya berguna sebagai sebahagian daripada pengurus kata laluan yang juga akan mengingati kata laluan untuk anda.

Anda perlu memikirkan cara membuat kata laluan yang tidak dapat dilupakan. Anda tidak mahu menggunakan sesuatu yang jelas dengan watak kamus, jadi pertimbangkan untuk menggunakan semacam helah untuk menghafalnya.

Sebagai contoh, anda mungkin lebih senang mengingati ayat seperti “Rumah pertama yang pernah saya tinggali ialah 613 Fake Street. Sewa adalah $ 400 sebulan. " Anda boleh mengubah kalimat itu menjadi kata laluan dengan menggunakan digit pertama setiap perkataan, sehingga kata laluan anda akan menjadi TfhIeliw613FS.Rw $ 4pm. Ini adalah kata laluan yang kuat pada 21 digit. Sudah tentu, kata laluan rawak yang betul mungkin merangkumi beberapa nombor dan simbol dan huruf besar yang digabungkan, tetapi sama sekali tidak buruk.

Yang terbaik, ia tidak dapat dilupakan. Anda hanya perlu mengingat dua ayat mudah itu.

Kaedah Kata Laluan / Diceware

Komik dari XKCD

Nasihat tradisional bukan satu-satunya nasihat yang baik untuk mendapatkan kata laluan. XKCD membuat komik hebat mengenai perkara ini bertahun-tahun yang lalu yang masih banyak dihubungkan dengan hari ini. Dengan membuang semua nasihat yang biasa, komik menasihatkan memilih empat kata rawak dan menyatukannya untuk membuat frasa laluan — kata laluan yang melibatkan banyak perkataan. Rawak pilihan kata dan panjang frasa laluan menjadikannya kuat.

Perkara yang paling penting untuk diingat di sini adalah bahawa kata-kata perlu menjadi rawak. Sebagai contoh, "kucing dalam topi" akan menjadi kombinasi yang mengerikan kerana frasa umum dan kata-kata itu masuk akal bersama. "Rumah merah saya yang indah" juga akan menjadi buruk kerana kata-kata itu masuk akal tatabahasa dan logik bersama-sama. Tetapi, sesuatu seperti "staple bateri kuda yang betul" atau "molase cangkang kerang yang tidak kelihatan" adalah rawak. Kata-kata itu tidak masuk akal bersama-sama dan tidak mengikut tatabahasa yang betul, yang bagus. Ia juga harus lebih mudah diingat daripada kata laluan rawak tradisional.

Orang tidak pandai membuat kombinasi kata yang cukup rawak, jadi ada alat yang boleh anda gunakan di sini. Laman web Diceware menyediakan senarai perkataan yang bernombor. Anda menggulung dadu enam sisi tradisional dan angka yang muncul memilih perkataan yang harus anda gunakan. Ini adalah cara yang baik untuk memilih frasa laluan kerana memastikan anda menggunakan gabungan kata secara rawak - anda mungkin akhirnya menggunakan kata-kata yang bukan merupakan bahagian biasa dari perbendaharaan kata anda. Tetapi, kerana kita hanya memilih dari senarai kata, itu mesti mudah diingat.

Pencipta Diceware kini mengesyorkan menggunakan sekurang-kurangnya enam perkataan kerana kemajuan dalam teknologi yang menjadikan retak kata laluan lebih mudah, jadi ingatlah semasa membuat kata laluan semacam ini.

Dan, walaupun panjang kata-kata yang berbeza menjadikan kata sandi memaksa kata-kata sangat sukar, anda selalu dapat menyulitkan perkara lebih jauh dengan corak yang mudah diingat — yang juga akan menjadikan kata laluan lulus ujian untuk mendapatkan borang yang memeriksa kerumitan kata laluan. . Contohnya, ambil contoh kata laluan dari komik XKCD itu - "correcthorsebatterystaple" - dan gunakan corak di mana anda bergabung dengan kata-kata dengan melambangkan simbol dan angka seperti "^" dan "2" dan kemudian menggunakan huruf kedua (atau apa sahaja) watak setiap perkataan . Anda akan berakhir dengan kata laluan "cOrrect ^ hOrse2bAttery ^ sTaple" - panjang, rumit, dan mengandungi angka, simbol, dan huruf besar. Tetapi masih lebih mudah diingat daripada kata laluan rawak.

BERKAITAN: Cara Memeriksa Jika Kata Laluan Akaun Anda Telah Dibocorkan Dalam Talian dan Melindungi Diri Anda Dari Kebocoran Masa Depan

Ingatlah - ini bukan mengenai kekuatan kata laluan. Contohnya, jika anda menggunakan semula kata laluan di beberapa lokasi, kata sandi itu mungkin bocor dan orang mungkin menggunakan kata laluan tersebut untuk mengakses akaun anda yang lain.

Menggunakan kata laluan yang unik untuk setiap laman web atau perkhidmatan, mengelakkan laman web pancingan data, dan memastikan komputer anda selamat dari perisian hasad penangkap kata laluan juga penting. Ya, anda harus memilih kata laluan yang kuat — tetapi anda perlu melakukan lebih daripada itu. Menggunakan kata laluan yang lebih kuat tidak akan membuat anda selamat dari semua ancaman di luar sana, tetapi ini adalah langkah pertama yang baik.

Kredit Imej: Lulu Hoeller di Flickr