Apakah Kesalahan 504 Gateway Timeout (dan Bagaimana Saya Boleh Memperbaikinya)?

Kesalahan 504 Gateway Timeout berlaku apabila pelayan yang cuba memuatkan laman web tidak mendapat respons dalam masa dari pelayan lain. Hampir selalu, ralat terdapat di laman web itu sendiri, dan tidak ada yang dapat anda lakukan melainkan cuba lagi kemudian. Masih ada beberapa perkara cepat yang boleh anda cuba.

Apakah Kesalahan 504 Gateway Timeout?

Kesalahan 504 Gateway Timeout menunjukkan bahawa pelayan web yang cuba memuatkan halaman untuk anda tidak mendapat respons tepat dari pelayan lain dari mana ia meminta maklumat. Ia dipanggil ralat 504 kerana itulah kod status HTTP yang digunakan pelayan web untuk menentukan kesalahan seperti itu. Kesalahan boleh berlaku kerana beberapa sebab, tetapi dua sebab yang paling umum adalah bahawa pelayan dibanjiri permintaan atau melakukan penyelenggaraan di atasnya.

Pereka laman web dapat menyesuaikan tampilan halaman ralat 504. Jadi, anda mungkin melihat 504 halaman yang kelihatan berbeza di laman web yang berbeza. Laman web mungkin juga menggunakan nama yang sedikit berbeza untuk ralat ini. Contohnya, anda mungkin melihat perkara seperti:

  • Ralat Waktu Tamat Gateway
  • HTTP 504
  • Tamat Waktu Gerbang (504)
  • Waktu Tamat Gateway 504
  • Ralat 504
  • Ralat HTTP 504 - Tamat Waktu Gerbang

Perkara penting yang perlu diingat ialah ralat 504 adalah ralat sisi pelayan. Ini bermaksud masalah wujud dengan laman web yang anda cuba akses, dan bukan dengan komputer anda. Itu adalah berita baik dan buruk. Ini berita baik kerana tidak ada yang salah dengan komputer anda, dan itu berita buruk kerana biasanya tidak ada yang dapat anda lakukan untuk menyelesaikan masalah dari akhir anda.

Walaupun begitu, berikut adalah beberapa perkara cepat yang boleh anda cuba.

Muat semula Halaman

Seperti yang kami sebutkan, kesalahan 505 menunjukkan masalah sementara, dan kadang-kadang masalah itu sangat sementara. Contohnya, laman web mungkin dipenuhi lalu lintas Oleh itu, menyegarkan halaman sentiasa bernilai. Sebilangan besar penyemak imbas menggunakan kunci F5 untuk memuat semula, dan juga menyediakan butang Refresh di suatu tempat di bar alamat. Masalahnya tidak selalu menyelesaikan masalah, tetapi hanya perlu beberapa saat untuk mencuba.

Amaran : Pastikan anda memberi perhatian tambahan sekiranya ralat berlaku semasa anda membuat pembayaran. Menyegarkan halaman mungkin akan dikenakan bayaran dua kali, jadi awasi untuk itu.

Periksa sama ada Laman Web Ini Tidak Diketahui Untuk Orang Lain

Setiap kali anda gagal menjangkau laman web (atas alasan apa pun), anda juga dapat memeriksa sama ada anda yang menghadapi masalah ketika menyambung, atau jika orang lain mengalami masalah yang sama. Terdapat banyak alat di luar sana untuk ini, tetapi kegemaran kami adalah isitdownrightnow.com dan downforeveryoneorjustme.com. Kedua-duanya berfungsi sama. Masukkan URL yang ingin anda periksa, dan anda akan mendapat hasil seperti ini.

Sekiranya anda mendapat laporan yang mengatakan bahawa laman web ini tidak berfungsi untuk semua orang, tidak banyak yang boleh anda lakukan tetapi cuba lagi kemudian. Sekiranya laporan menunjukkan bahawa laman web ini sudah habis, maka masalahnya mungkin akan berlaku. Sangat jarang berlaku seperti kesalahan 504, tetapi mungkin, dan anda boleh mencuba beberapa perkara yang kami jelaskan dalam beberapa bahagian seterusnya.

Mulakan Semula Peranti Anda

Oleh itu, anda telah menggunakan alat pemeriksaan laman web dan menentukan bahawa laman web ini sesuai untuk anda. Dan, anda telah menguji penyemak imbas lain dan menghadapi masalah yang sama. Ini memberitahu anda bahawa masalahnya mungkin ada di pihak anda, tetapi bukan penyemak imbas anda.

Ada kemungkinan terdapat beberapa masalah sementara yang aneh dengan komputer atau peralatan rangkaian anda (Wi-Fi, penghala, modem, dll.). Memulakan semula komputer dan peranti rangkaian anda dengan mudah mungkin dapat mengatasi masalah tersebut.

Kemungkinan lain adalah bahawa ralat disebabkan oleh masalah DNS tetapi pada pelayan DNS dan bukannya komputer anda. Sekiranya demikian, anda boleh mencuba menukar pelayan DNS dan melihat apakah masalahnya dapat diselesaikan.

Hubungi Laman Web

Pilihan lain adalah menghubungi pemilik laman web secara langsung. Cari maklumat hubungan mereka di laman web dan hubungi mereka mengenai halaman yang dimaksudkan. Sekiranya tidak ada borang hubungan, anda boleh mencuba dan melayari laman web di media sosial mereka.

Cuba lagi nanti

Sekiranya anda telah mencuba semua penyelesaian yang dijelaskan di atas tetapi masih mendapat ralat 504, satu-satunya penyelesaian yang tinggal adalah menunggu dan mencuba kemudian. Oleh kerana masalahnya bukan dengan komputer anda, hanya ada sebilangan penyelesaian yang boleh anda cuba. Kemungkinannya, orang yang bertanggungjawab sudah mengatasinya dan akan segera memperbaikinya.

Semak semula dengan laman web dalam beberapa waktu. Terdapat kemungkinan besar bahawa kesalahan itu akan dapat diselesaikan pada masa itu.