Apa itu fail tar.gz, dan Bagaimana Saya Membukanya?

Fail tar, yang sering disebut  tarball , adalah kumpulan fail yang dibungkus dalam satu fail tunggal untuk penyimpanan yang mudah. Daripada melacak keseluruhan folder fail, anda hanya perlu menyimpannya. Fail tar sering dimampatkan setelah dibuat, memberikan lanjutan fail .tar.gz. Secara teknikal, ini adalah fail TGZ, tetapi hampir semua orang memanggil fail .tar dan .tar.gz sebagai "fail tar" yang mudah.

Bagaimana Saya Membuka Fail Tar?

Sekiranya anda menggunakan macOS atau Linux dan tidak keberatan menggunakan terminal, itu hanya satu arahan (di mana tarfile adalah nama fail anda):

tar-xzf tarfile

Terdapat juga beberapa bendera yang dapat anda tambahkan pada perintah agar ia menjalankan fungsi yang sedikit berbeza:

  • -v: Mengaktifkan mod verbose, menunjukkan kemajuan perintah
  • -x : Ekstrak
  • -z: Menggunakan gzip, hilangkan  ini jika anda hanya mempunyai .tar
  • -f : menentukan input fail, bukan STDIN

Tiga bendera terakhir itu agak sukar diingat di tempat, jadi mnemonik yang baik untuk digunakan adalah "Xtract Ze File." Anda juga boleh berpura-pura sebagai Terminator semasa anda menjalankannya.

Membuat fail tar adalah semudah itu. Cukup ganti  -x dengan  -c ke "Buat", walaupun saya lebih mudah mengingatnya dengan "Kompres", walaupun itu adalah tugas -z.

Cara yang Lebih Mudah (di macOS)

Bagi mereka yang tidak gemar menggunakan terminal, anda akan senang mendengar bahawa macOS dapat membuka fail tar dan tar.gz secara lalai dengan Archive Utility. Klik dua kali pada fail, dan ia akan mengekstrak.

Anda juga boleh menggunakan The Unarchiver, yang merupakan alat percuma untuk menguruskan arkib, berfungsi seperti Utilitas Arkib, dan menyokong fail .rar juga.

Bagaimana dengan Windows?

Pada Windows, anda memerlukan program luaran untuk membukanya. 7-Zip ringan dan melakukan tugas dengan baik, walaupun memerlukan dua langkah untuk membuka fail tar.gz. WinRar membukanya dalam satu langkah tetapi sedikit lebih senang digunakan.