Panduan How-To Geek untuk Membersihkan Skrin Monitor LCD Anda

Sama ada anda cuba menghilangkan habuk dari monitor anda atau cap jari anak anda dari set HDTV baru anda yang cantik, menghilangkan habuk, kotoran, dan minyak dari banyak skrin di sekitar anda memerlukan alat dan sentuhan yang tepat. Baca terus kerana kami menunjukkan cara membersihkan skrin mahal anda dengan selamat.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Apabila anda membersihkan skrin anda dengan tidak betul, baik monitor komputer anda atau televisyen anda, hanya perlu waktu sebelum anda merosakkannya. Skrin HDTV dan komputer moden lebih terang, lebih tajam, dan lebih responsif daripada sebelumnya, tetapi juga lebih halus. Memerlukan sihir pembuatan cukup banyak untuk membuat gambar tajam pisau cukur dengan faktor bentuk yang langsing, dan kasar menggilapnya dengan sebotol Windex dan kain yang anda ambil dari dapur adalah cara api yang pasti untuk memendekkan usia skrin anda dan merosakkan gambar.

Tidak memerlukan banyak kos untuk membersihkannya dengan betul dan menjaga skrin anda daripada membuang sampah sebelum waktunya.

Apa yang Tidak Perlu Saya Lakukan?

Biasanya, kami memulakan tutorial How-To Geek dengan memperkenalkan topik, menyenaraikan alat yang anda perlukan, dan segera menekankan "How" dalam How-To Geek. Tetapi, sejak sekian lama orang membersihkan skrin mereka dengan tidak betul, kami mengambil langkah yang berbeza hari ini dengan memulakan senarai perkara yang tidak seharusnya anda   lakukan, kerana ada kemungkinan kita semua telah melakukannya sebelum ini.

BERKAITAN: Cara Membersihkan Sensor DSLR Kamera Anda dengan Murah dan Selamat

Sekarang, sebelum kita mula menyenaraikan semua perkara yang tidak seharusnya anda lakukan ke layar miskin anda, marilah kita menghentikan sebarang bantahan di laluan tersebut. Sudah, kita dapat merasakan banyak pembaca akan menembak kembali dengan "Tapi Bagaimana Cara Geek! Saya menggunakan  X di monitor saya dan saya tidak pernah menghadapi masalah! " Dengan cara yang sama, anda boleh pergi sepuluh tahun tanpa menukar minyak di mesin pemotong rumput anda. Itu tidak bermaksud bahawa hanya kerana mesin pemotong rumput anda tidak menangkap atau gagal, anda akan mengambil masa sepuluh tahun tanpa menukar minyak adalah rancangan yang baik (atau bahkan disarankan oleh pengilang atau mekanik dari jauh). Kita semua telah melakukan hal-hal bodoh dengan peralatan kita tetapi itu tidak bermakna kita tidak bernasib baik kerana tidak merosakkannya atau bahawa kita harus terus menyalahgunakannya di masa depan.

Jangan sekali-kali meletakkan cecair pembersih terus ke skrin. Menyemprotkan cecair pembersih terus ke monitor atau HDTV anda adalah resipi mutlak untuk bencana. Walaupun  tidak pernah disarankan untuk menyemburkan produk pembersih secara langsung ke monitor atau set televisyen, secara historis komponen CRT monitor dan televisyen pada dasarnya adalah kapal kaca raksasa yang, paling tidak ketika didekati dari depan dengan botol semburan, kedap air. Kemungkinan anda merosakkan layar monitor kaca era 1980-an setebal 2 with dengan cairan pembersih cepat dan lap dengan kain yang hampir sama dengan sifar yang anda dapat.

Itu sama sekali tidak berlaku dengan skrin moden. Monitor skrin rata dan set HDTV dibuat dengan lapisan demi lapisan bahan termasuk pelbagai plastik, gelas, pelekat, susunan elemen paparan, dan bahan halus dan sangat nipis yang lain. Apabila cecair menyentuh tepi skrin berlapis halus ini, cecair dapat  dengan mudah menyapu, melalui tindakan kapilari, tepat di dalam lapisan seperti air bergerak pantas melintasi sehelai kain yang menyentuhnya.

Foto pada awal bahagian ini, dengan gumpalan hitam yang mengerikan di sudut monitor, adalah contoh dari apa yang berlaku apabila cecair sampai di tepi panel paparan monitor dan tersekat di dalam. Walaupun tempat yang rosak mungkin menyusut sedikit, kemungkinan cecair menguap berada di sebelah sifar dan kemungkinan ia menguap tanpa meninggalkan sisa kerosakan adalah sifar.

Jangan sekali-kali menggunakan alkohol atau cecair pembersih berasaskan ammonia di skrin anda.  Kami faham mengapa banyak orang menggunakan pembersih tingkap pada monitor mereka, banyak monitor komputer skrin rata kelas atas dan set HDTV mempunyai skrin kaca berkilat yang bagus. Masalahnya, bagaimanapun, adalah bahawa pembersih berasaskan ammonia (contohnya pembersih tingkap seperti Windex) dan pembersih berasaskan alkohol (alkohol gosok yang dicairkan atau pembersih alkohol khas yang dijual di kedai elektronik) dapat menanggalkan lapisan anti-reflektif dari skrin, menyebabkan keruh, jika tidak merosakkan skrin. Walaupun anda mempunyai layar kaca berkilat, layar itu kemungkinan besar dilapisi dengan benda-benda yang tidak tahan lama dan tahan kimia seperti kaca. Jangan mengambil risiko menggunakan alkohol atau cecair pembersih berasaskan ammonia.

Jangan sekali-kali menggunakan tuala kertas atau kain pembersih khas. Dengan risiko terdengar seperti kita mengulangi berhati-hati yang sama berulang kali - paparan moden  sangat halus . Tuala kertas tidak dirancang untuk membersihkan permukaan yang halus, ia direka untuk membersihkan minyak bacon dan bebola rambut; permukaan tuala kertas, pada tahap mikroskopik, agak kasar dan boleh menyebabkan bintik-bintik dan calar pada monitor anda. Dalam liga yang sama dengan tuala kertas adalah kain khas dari sekitar rumah. Satu spesifikasi kecil dari  apa sahajakasar pada kain (misalnya sekerat kecil logam dari garaj atau butiran pasir yang berjalan kaki dari perjalanan pantai) akan menimbulkan kekacauan sepenuhnya pada skrin anda. Pada saat anda membuat hantaran atau dua dengan kain yang tercemar, anda sudah meninggalkan goresan di skrin.

Sekiranya anda dapat mematuhi tiga peraturan ini dengan tegas: jangan sekali-kali menyemburkan pada skrin itu sendiri, jangan sekali-kali menggunakan pembersih berasaskan ammonia / alkohol yang keras, dan tidak pernah menggunakan tuala kertas atau kain rumah tangga, secara automatik anda akan mengelakkan hampir semua tragedi yang berkaitan dengan pembersihan yang mungkin menimpa. monitor yang tidak curiga.

Cara Membersihkan Skrin Anda dengan Selamat

Sekarang kami telah membuat anda takut dengan Windex dan kain buruk (kerana, bagi pihak monitor skrin lebar yang cantik, semestinya anda), sudah waktunya untuk memulakan perniagaan membersihkan skrin anda dengan betul.

Sebelum kita meneruskannya, perlu diperhatikan bahawa cara terbaik untuk membersihkan skrin anda adalah dengan mengelakkan dari membersihkannya terlebih dahulu. Ini bermaksud melatih anak-anak anda untuk tidak menghancurkan tangan mereka yang tertutup makanan ringan ke arah televisyen sebagai usaha untuk memberi peluang kepada Bob the Builder, dan melatih pasangan anda untuk tidak mengetuk skrin komputer riba dengan pad jari mereka untuk menekankan apa yang mereka '' cuba menunjukkan kepada anda. Semakin sedikit anda perlu membersihkan skrin anda, semakin baik, dan perkara seperti minyak kulit dan lain-lain yang tersekat di skrin jauh lebih sukar untuk dilepaskan daripada perkara mudah seperti partikel habuk. Yang mengatakan, walaupun rumah tangga yang paling kecil, sedikit pembersihan mesti dilakukan sekarang dan kemudian.

Langkah Paling Penting:

Dapatkan kain microfiber - mereka boleh didapati dengan harga beberapa dolar di Amazon.

Petunjuk pembersihan berikut harus dipatuhi dari awal hingga akhir; berhenti di langkah yang menyelesaikan tugas dan teruskan jika masih ada habuk atau minyak di skrin yang perlu dikeluarkan.

Siapkan skrin. Sekurang-kurangnya matikan peranti, tetapi idealnya anda mesti mencabutnya. Jangan bersihkan skrin sehingga sentuhan sejuk. Membersihkan skrin panas / panas (seperti yang terdapat di HDTV plasma) menjadikannya lebih sukar dibersihkan dan boleh merosakkannya dengan teruk.

Habuk skrin. Langkah pertama anda membersihkan skrin semestinya dengan mengeluarkan sebanyak mungkin dari skrin tanpa benar-benar menyentuhnya. Untuk tujuan ini kaleng udara termampat (dipegang tegak dan sekurang-kurangnya satu kaki atau lebih dari layar) dapat digunakan untuk melepaskan zarah debu yang paling banyak dilekatkan secara elektrostatik. Lebih ideal daripada kaleng udara termampat (yang berpotensi meletupkan layar anda dengan sisa pendorong dari kaleng) adalah menggunakan mentol habuk getah sederhana (seperti yang kami gunakan untuk membersihkan kamera DSLR). Ingat, semakin sedikit anda menyentuh skrin anda semakin baik.

Lap skrin dengan lembut dengan kain microfiber yang kering dan bersih. Microfiber adalah keajaiban teknologi moden; gunakannya dengan baik. Tanpa tuala kertas, tidak ada tuala dapur, tidak ada kain rumah tangga; hanya microfiber yang boleh menyentuh skrin anda. Untuk habuk keras yang tidak akan meletupkan layar dan cap jari sesekali, jalan mudah dengan kain mikrofiber yang bersih dan kering biasanya mencukupi.

Semasa mengelap layar, selalu hindari membuat gerakan buffing melingkar. Bersihkan dengan sentuhan perlahan dan ringan yang bergerak dalam gerakan seluas anda ke kiri ke kanan atau ke atas dan bawah di seberang skrin. Walaupun serat mikro harus menimbulkan sedikit risiko pada layar, dengan mengelakkan pembersihan dengan gerakan memutar kecil, anda menghindari risiko membuat bintik-bintik yang tersendat atau tanda pusaran di permukaan layar. Tekanan ringan dan pergerakan lebar adalah yang paling selamat.

BERKAITAN: Cara Membersihkan Telefon Pintar Kotor Anda (Tanpa Memecahkan Sesuatu)

Lap skrin dengan lembut dengan kain microfiber yang dibasahi dengan air suling. Walaupun serat mikro biasanya cukup baik untuk mengangkat debu dan minyak dengan sendirinya, jika anda memerlukan sedikit daya pembersih, silakan sedikit membasahi kain dengan air suling (elakkan air paip kerana ia dapat meninggalkan deposit mineral dan filem di layar ). Air suling tersedia di kedai runcit tempatan anda dan biasanya digunakan untuk pelembap dan besi. Kain harus cukup lembap sehingga terasa basah saat disentuh tetapi tidak terlalu lembap sehingga ada air yang dapat disapu. Ingat: anda tidak mahu setetes air mengalir di skrin anda dan masuk ke dalam bezel.

Lap skrin dengan lembut dengan kain microfiber yang dibasahi dengan air suling 50/50 dan campuran cuka putih. Untuk 99% habuk dan cetakan jari harian anda, kain mikrofiber lembap akan menjimatkan hari. Tetapi katakan itu tidak memotongnya kerana anak anda cuba memberi makan Big Bird sepotong roti panggang selai kacang melalui televisyen. Di sinilah perlu adanya agen pembersih tambahan untuk mengatasi kotoran. Alkohol dan amonia sudah habis, tetapi campuran 50% air suling dan cuka isi rumah putih 50% masuk.

Setelah mencairkan campuran ke bawah dan melembapkan kain gentian mikro anda dengan ringan, gunakan tekanan ringan dan pergerakan lebar yang sama seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya. Anda tidak perlu mengikuti campuran cuka dengan air biasa atau kain mikrofiber kering (kecuali jika anda membuat skrin terlalu lembap - segera lap kelembapan berlebihan dengan kain mikrofiber kering).

Hanya itu: hembuskan debu yang longgar, hanya gunakan microfiber, dan jangan sekali-kali menggunakan cecair pembersih tetapi air suling dan / atau cuka putih yang dipotong 50/50 dengan air suling. Dengan berbuat demikian, anda akan mengelakkan kerosakan cairan, goresan, calar, dan keruh yang telah mengirim banyak monitor dan televisyen ke kubur awal.