Cara Mencetak ke PDF di Mana-mana Komputer, Telefon Pintar, atau Tablet

Semua komputer, telefon pintar, dan tablet moden kini dapat mencetak halaman web dan dokumen lain ke fail PDF dengan mudah tanpa perisian tambahan. Microsoft menambahkannya ke Windows 10, dan Apple menambahkannya ke iOS 9.

PDF adalah format dokumen mudah alih standard dan berfungsi di semua peranti. Ia sangat sesuai untuk mengarkibkan dan berkongsi laman web dan dokumen lain. Ia lebih serasi daripada jenis dokumen lain, seperti format dokumen XPS Microsoft.

Windows 10

BERKAITAN: 10 Ciri-ciri Baru Terlihat di Windows 10

Windows 10 akhirnya menambahkan pencetak PDF terbina dalam pada Windows. Dalam aplikasi apa pun - dari aplikasi desktop Windows hingga aplikasi Gedung Windows baru - cukup pilih pilihan "Cetak" di menu. Anda akan melihat "Microsoft Print to PDF" muncul dalam senarai pencetak yang dipasang. Pilih pencetak itu dan klik butang "Cetak". Anda kemudian akan diminta untuk memberikan nama dan lokasi untuk fail PDF baru anda.

Windows 7, 8 dan 8.1

BERKAITAN: Cara Mencetak ke PDF di Windows: 4 Petua dan Trik

Pada versi Windows sebelumnya, ini boleh menjadi lebih menyakitkan. Ia tidak disatukan ke dalam sistem operasi, jadi anda mungkin perlu memasang aplikasi pencetak PDF pihak ketiga. Malangnya, banyak daripadanya dipenuhi dengan crapware pemasang.

Sebilangan aplikasi mempunyai sokongan pencetakan PDF bersepadu. Sebagai contoh, di Chrome anda dapat memilih pilihan "Cetak" dan pilih "Simpan ke PDF" untuk mencetak ke PDF. LibreOffice juga dapat mengeksport dokumen ke PDF. Periksa aplikasi yang anda gunakan untuk melihat apakah ia dapat melakukan ini tanpa perisian tambahan.

Mac OS X

Ini juga disatukan ke dalam Mac OS X. Tetapi, jika anda sudah biasa dengan cara kerjanya pada Windows dan sistem operasi lain, anda mungkin akan ketinggalan.

Untuk mencetak ke PDF, pilih pilihan "Cetak" dalam aplikasi apa pun. Abaikan senarai pencetak di bahagian atas dialog cetak yang muncul. Sebaliknya, klik menu "PDF" di bahagian bawah dialog dan pilih "Simpan sebagai PDF". Mac OS X akan membolehkan anda menyimpan dokumen ke fail PDF dan bukan mencetaknya ke pencetak yang sebenarnya, dan akan meminta nama dan lokasi fail.

iPhone dan iPad (iOS)

BERKAITAN: Cara Menyimpan Salinan Halaman Web Luar Talian pada iPhone atau Telefon Pintar Android

Dengan iOS 9, Apple memasukkan ciri ini ke dalam setiap iPhone dan iPad. Untuk mencetak halaman web atau dokumen lain ke fail PDF, buka terlebih dahulu dalam aplikasi. Ketik butang "Kongsi" - ia kelihatan seperti kotak dengan anak panah ke atas keluar dari situ. Tinjau senarai ikon di baris atas dan ketuk pilihan "Simpan PDF ke iBooks".

Anda kini boleh membuka iBooks untuk mengakses fail PDF tersebut. Dari iBooks, anda boleh menghantar fail PDF melalui e-mel atau membagikannya ke tempat lain. Fail PDF ini juga dapat diselaraskan dengan iTunes sehingga anda dapat memasukkannya ke komputer jika anda tidak kerap menyegerakkan iPhone atau iPad dengan iTunes. Mereka akan berada di Perpustakaan Buku iTunes anda setelah disegerakkan.

Android

Ini juga sebahagian daripada Android. Ia disatukan sebagai sebahagian daripada sokongan bawaan Android untuk pencetak - pencetak fizikal dan pencetak PDF.

Dalam aplikasi Android yang mendukung pencetakan - Chrome, misalnya - buka menu dan ketuk pilihan "Cetak". Ketuk menu "Simpan ke" dan pilih "Simpan sebagai PDF" untuk menyimpan file PDF ke penyimpanan lokal ponsel atau tablet Android Anda, atau ketuk "Simpan ke Google Drive" untuk menyimpan fail PDF secara langsung ke akun Google Drive anda.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi yang tidak mempunyai dukungan pencetakan bawaan, Anda selalu dapat menggunakan menu Kongsi Android. Pasang aplikasi yang dapat menukar dokumen ke PDF dan kemudian anda dapat mengetuk Kongsi di mana sahaja di Android dan memilih aplikasi itu untuk membuat PDF.

OS Chrome

Chrome sentiasa dapat mencetak fail terus ke PDF, dan ia berfungsi sama pada Chromebook. Cukup klik butang menu di Chrome dan pilih Cetak. Anda akan melihat pratonton halaman web semasa. Klik butang "Ubah" di bawah "Destinasi" dan pilih "Cetak ke PDF" di bawah "Destinasi Tempatan". Pilih mana-mana pilihan yang ingin anda ubah di sini dan kemudian klik "Simpan" untuk menyimpan fail ke PDF. Anda akan diminta nama dan lokasi fail.

Sistem operasi lain mungkin juga menawarkan ini. Ia harus disertakan secara lalai pada kebanyakan sistem Linux desktop, tetapi desktop yang berbeza akan mempunyai antara muka yang berbeza. Lihat dalam dialog "cetak" dan lihat apakah anda dapat mencari pilihan untuk mencetak ke PDF.