Cara Bermain Permainan Wii U di PC Anda Dengan Cemu

Cemu — emulator Nintendo Wii U — kini merupakan program yang matang dengan prestasi yang baik pada kebanyakan sistem. Sekiranya anda ingin bermain permainan Wii U di PC anda dengan semua kelebihan emulator, Cemu adalah cara terbaik.

BERKAITAN: Cara Bermain Permainan Wii dan GameCube di PC anda dengan Dolphin

Mengapa Bersusah payah dengan Emulator?

Terdapat banyak alasan untuk meniru permainan daripada bermain di perkakasan rasmi.

  • Grafik yang Lebih Baik: Permainan yang ditiru dapat mendorong had PC permainan anda, menawarkan kualiti grafik yang jauh lebih tinggi dan dalam beberapa kes bahkan peningkatan prestasi. Sementara The Legend of Zelda: Breath of the Wild berjalan pada 720p pada sekitar 30fps pada Nintendo Wii U, Cemu dapat dengan mudah menguruskan 4K @ 60fps pada sistem kelas atas, dengan mod tekstur dan grafik untuk boot.
  • Kemudahan penggunaan: Wii U yang normal menghendaki anda memasang peranti tambahan ke TV anda, yang mana anda harus beralih dan kemudian memasukkannya ke dalam cakera permainan. Dengan Cemu, anda dapat memiliki semua permainan anda secara digital di PC anda, yang juga akan dimuat lebih cepat daripada perkakasan stok.
  • Fleksibiliti pengawal: Anda boleh bermain dengan Wii Remotes rasmi, tetapi anda tidak perlu melakukannya. Sekiranya anda lebih suka menggunakan pengawal PS4, anda juga boleh menyambungkannya ke Cemu.

Cemu tidak dapat dengan mudah menggantikan konsol rumah di ruang tamu anda, tetapi ia berfungsi dengan baik (dan boleh dikatakan lebih baik) untuk bermain permainan Wii U di PC.

Cara Mendapatkan Permainan Wii U Secara Sah

Walaupun emulator biasa digunakan untuk menjalankan permainan cetak rompak, adalah sah untuk menjalankan permainan yang anda buat dari cakera sebenar. Untuk merobek permainan, anda memerlukan konsol Nintendo Wii U sebenar yang boleh anda buat. Proses homebrew agak rumit, tetapi tetap perlu dilakukan kerana Wii U homebrewed berguna dengan sendirinya sebagai konsol permainan retro.

Setelah mendapat homebrew Wii U, anda boleh merobek permainan menggunakan program yang disebut ddd Title Dumper. Pindahkan mereka ke komputer anda, dan simpan semuanya di satu tempat pada cakera keras anda agar Cemu dapat diakses dengan mudah. Sebilangan besar permainan Wii U cukup kecil, sekitar 2-10 GB, jadi mereka tidak akan memakan banyak ruang.

BERKAITAN: Adakah Memuat turun ROM Permainan Video Retro Pernah Sah?

Menyiapkan Cemu

Cemu bukan emulator yang paling mesra pengguna. Proses penyediaan sedikit terlibat, dan anda mesti memuat turun beberapa fail yang biasanya digabungkan dengan program seperti ini. Ini mungkin berubah pada masa akan datang, tetapi buat masa ini, sebahagian besar ini akan menjadi manual.

Muat turun siaran terbaru Cemu dari laman webnya dan buka zip foldernya. Folder akan diberi nama seperti "cemu_1.15.3", tetapi anda boleh menamakan semula ini kepada apa sahaja yang anda mahukan, dan menyimpannya di mana sahaja yang mudah diakses (seperti folder Desktop atau Dokumen anda). Kandungannya akan kelihatan seperti ini:

Jangan jalankan Cemu sebentar lagi; masih ada beberapa konfigurasi yang perlu dilakukan. Terdapat mod yang dipanggil Cemuhook yang anda mahukan untuk pek grafik dan pilihan prestasi tertentu. Muat turun rilis yang sesuai dengan versi Cemu anda, dan buka folder Cemuhook yang dizip. Anda boleh menyeret semuanya ke dalam folder pemasangan Cemu anda.

Seterusnya muncul pek grafik. Pek grafik di Cemu berfungsi dengan banyak peranan, dari perbaikan penting untuk bug pada perkakasan tertentu, hingga menjadikan permainan kelihatan atau berjalan lebih baik, hingga mod penuh untuk permainan Wii U. Anda boleh memuat turun semua yang paling penting dari pelacak ini di Github.

Buka folder zip, tekan Ctrl + A untuk memilih semuanya, dan seret semuanya ke graphicsPacksfolder dalam pemasangan Cemu anda. Anda tidak perlu menyalin semuanya jika anda hanya bermain satu permainan, tetapi mereka hanya fail teks dan cukup kecil sehingga tidak menjadi masalah.

Perkara terakhir yang perlu anda pasang ialah shader cache. Dengan cara Cemu berfungsi, setiap kali ia perlu mengira shader baru, permainan anda akan sedikit ketinggalan sementara ia mengatasinya. Nasib baik setelah anda melakukannya sekali, jawapannya disimpan dalam cache dan digunakan untuk semua pengiraan pada masa akan datang, jadi jika anda bermain cukup lama, ia akan menjadi sangat lancar. Oleh kerana anda mungkin tidak mahu duduk berjam-jam, anda boleh memuat turun cache orang lain dan menggunakannya. Anda boleh mendapatkan senarai cache lengkap untuk pelbagai permainan di subreddit CemuCaches.

Muat turun cache untuk permainan yang akan anda mainkan, dan buka folder .rar. Fail cache sebenarnya adalah fail .bin yang ingin anda pindahkan ke shaderCache/transferable/dalam folder Cemu anda.

Selepas semua ini, anda akhirnya dapat membuka Cemu.exe untuk menjalankan emulator. Sekiranya anda tidak dapat membuka Cemu, pastikan anda mempunyai perpustakaan C ++ terkini.

BERKAITAN: Mengapa Terdapat Banyak "Microsoft Visual C ++ Redistributable" yang Dipasang di PC Saya?

Menggunakan Cemu

Cemu mempunyai banyak pilihan untuk dikonfigurasi, jadi kami akan berpegang pada pilihan yang paling penting.

Pek Grafik

Anda boleh mengaktifkan pek grafik yang berbeza di bawah Pilihan> Pek Grafik. Mereka akan disusun mengikut permainan, dan mempunyai kategori yang berbeza dalam setiap permainan.

Penyelesaian adalah pilihan penting untuk dikonfigurasi, baik untuk prestasi dan visual. Anda akan menemuinya bersama dengan resolusi bayangan dan kualiti antialiasing di bawah kategori "Grafik" untuk kebanyakan permainan. Anda juga akan menemui mod dan pembaikan untuk permainan dalam pek grafik. Sebilangan besar pek grafik boleh digunakan semasa permainan berjalan, jadi main-main dengan pilihan dan cari yang paling sesuai untuk anda.

Menghubungkan Pengawal

Manfaat ketara emulator ialah anda boleh bermain dengan alat kawalan yang anda suka. Cemu masih menyokong Wii Remotes sebenar, selagi anda menyambungkannya melalui Bluetooth, tetapi anda boleh menggunakan pengawal Xbox dan PlayStation dengan cara yang sama. Anda harus mengatur semua butang secara manual di bawah Pilihan> Tetapan Input, tetapi anda boleh menyimpan konfigurasi anda ke profil sehingga anda tidak perlu melakukannya dua kali.

Cemu akan meniru pengawal tertentu di bawah tenda, dan untuk keserasian, anda mungkin harus meniru "Wii U Pro Controller." Ini supaya permainan yang anda mainkan akan bertindak seolah-olah anda mematikan Gamepad Wii U dan tidak akan menunjukkan apa-apa di skrinnya. Sekiranya anda bermain permainan yang menggunakan layar Gamepad, anda harus mengaktifkan "Paparan Gamepad Terpisah" di bawah pilihan.

Persembahan

Prestasi emulator pada akhirnya akan bergantung pada sistem anda, tetapi ada beberapa tetapan yang memungkinkan untuk memaksimumkan kemampuan anda. Di bawah "Debug", anda akan menemui dua pilihan untuk menyesuaikan pemasa permainan. Pastikan semuanya ditetapkan seperti yang ditunjukkan di sini, ke QPC dan 1 ms masing-masing.

Pilihan utama adalah tetapan CPU, yang terdapat di bawah CPU> Mode. Sekiranya anda mempunyai sistem quad-core atau lebih tinggi, tetapkan ini ke recompiler Dual atau Triple-core. Ini akan menjadikan Cemu menggunakan lebih banyak utas, dan memudahkan CPU anda.

Di bawah Pilihan, tetapkan "ketepatan cache buffer GPU" ke Rendah.

Itu sudah cukup untuk Cemu berjalan dengan baik pada CPU anda (dengan andaian anda tidak bermain di pemanggang roti). Sekiranya anda masih menghadapi masalah prestasi, mungkin berkaitan dengan GPU, jadi cubalah mengurangkan resolusi dan grafik permainan dalam tetapan paket grafik.

Setelah anda siap, anda sudah bersedia untuk mula bermain. Sekiranya anda tidak melihat permainan anda di tetingkap utama, anda mungkin perlu menambahkan jalan di bawah Pilihan> Tetapan Umum> Laluan Permainan.