Cara Mengaktifkan dan Menggunakan Sejarah Papan Keratan pada Windows 10

Windows 10 menyalin dan menampal ke tahap yang lain dengan ciri yang disebut sejarah Papan Keratan, yang membolehkan anda melihat senarai item yang telah anda salin ke papan keratan baru-baru ini. Cukup tekan Windows + V. Inilah cara menghidupkannya dan melihat sejarah papan keratan anda.

Apa yang Disimpan dalam Sejarah Papan Keratan?

Sejarah papan keratan pertama kali muncul dalam Kemas kini Windows 10 Oktober 2018 (Versi 1809). Pada masa ini, sejarah Clipboard menyokong teks, HTML, dan gambar yang berukuran kurang dari 4 MB. Item yang lebih besar tidak akan disimpan dalam sejarah.

Sejarah papan keratan menyimpan maksimum 25 entri, dengan item tertua hilang ketika yang baru muncul. Selain itu, melainkan jika item disematkan ke Papan Keratan, senarai Sejarah Papan Keratan akan diset semula setiap kali anda menghidupkan semula komputer atau peranti anda.

Cara Mengaktifkan Sejarah Papan Keratan di Windows 10

Pertama, klik butang "Mula", dan kemudian klik ikon "Gear" di sebelah kiri menu Mula untuk membuka menu "Tetapan Windows". Anda juga boleh menekan Windows + i untuk sampai ke sana.

Dalam Tetapan Windows, klik "Sistem."

Pada bar sisi Tetapan, klik pada "Papan Klip." Dalam tetapan Papan klip, cari bahagian yang disebut "Sejarah papan keratan" dan alihkan suis ke "Hidup".

Sejarah papan keratan kini dihidupkan. Anda kini boleh menutup Tetapan dan menggunakan fitur tersebut di aplikasi apa pun.

Cara Melihat Sejarah Papan Keratan di Windows 10

Setelah anda mengaktifkan sejarah Papan Keratan, anda dapat memanggil senarai item yang anda salin baru-baru ini semasa menggunakan aplikasi apa pun. Untuk melakukannya, tekan Windows + V.

Tetingkap kecil akan muncul. Item terbaru yang anda salin berada di bahagian atas senarai.

Anda boleh mengklik mana-mana item dalam senarai Sejarah Papan Klip untuk memasukkannya ke aplikasi terbuka.

Untuk membuang item dari sejarah Papan Keratan, klik elips (tiga titik) di sebelah item yang ingin anda padamkan. Pilih "Padam" dari menu kecil yang muncul.

Sekiranya anda ingin membuang semua item dari sejarah Papan Keratan, klik "Hapus Semua" Di menu elips.

Anda juga boleh menyematkan item pada senarai sejarah Papan Keratan. Dengan begitu, ia akan tetap berada dalam senarai walaupun anda menghidupkan semula komputer atau mengklik "Hapus Semua." Untuk melakukannya, klik pada menu tiga titik dan pilih "Pin." Anda boleh melepas pin kemudian dengan memilih "Lepas pin" dari menu elips.

Antaramuka sejarah Clipboard mempunyai penampilan yang sedikit berbeza dengan versi Windows yang lebih lama. Berikut adalah arahan bagi mereka yang menjalankan binaan sebelum tahun 1909.

Setelah menggunakan jalan pintas papan kekunci Windows + V, tetingkap kecil terapung akan muncul sama ada di dekat aplikasi yang anda gunakan, atau jika semua tingkap ditutup atau dikecilkan, di sudut kanan bawah skrin anda. Item terbaru yang anda salin akan berada di bahagian atas senarai.

Walaupun tetingkap sejarah Papan Klip terbuka, anda boleh mengklik item dalam senarai untuk menampalnya ke dalam aplikasi atau dokumen yang terbuka.

Untuk membuang item dari sejarah Clipboard, klik "X" kecil di sebelah item dalam senarai. Atau anda boleh membersihkan keseluruhan senarai dengan mengklik "Hapus Semua" di sudut kanan atas tetingkap sejarah Papan Klip.

Anda juga boleh menyematkan item ke senarai Sejarah Papan Klip dengan mengklik ikon tolak kecil di sebelah item tersebut. Dengan begitu, item tersebut akan tetap berada dalam senarai sejarah Papan Keratan walaupun anda menghidupkan semula komputer atau mengklik "Hapus Semua."

Cara Melumpuhkan Sejarah Papan Keratan di Windows 10

Untuk mematikan sejarah Clipboard pada Windows 10, arahkan ke Settings> System> Clipboard. Cari pilihan yang bertajuk "Sejarah papan keratan" dan alihkan suis ke "Mati."

Setelah dilumpuhkan, jika anda menekan Windows + V, anda akan melihat tetingkap kecil yang memberi amaran bahawa Windows 10 tidak dapat menunjukkan sejarah papan keratan anda kerana ciri tersebut dimatikan.