6 Aplikasi Persidangan Video Percuma Terbaik

Sekiranya anda tiba-tiba mendapati diri anda bekerja dari rumah atau lokasi terpencil yang lain, anda akan terlepas interaksi dengan orang lain. Persidangan video dapat membantu dengan membolehkan anda bercakap secara langsung, walaupun melalui skrin.

Nasib baik, terdapat banyak aplikasi persidangan video percuma yang boleh anda gunakan untuk menyambung.

Google Hangouts

Menyokong:  Sehingga 10 peserta untuk jangka masa yang tidak terhad.

Sekiranya anda mempunyai akaun Google, anda mempunyai akses ke Google Hangouts. Untuk pelanggan Gmail dan G Suite Basic percuma, Google Hangouts membolehkan sehingga 10 orang berbual dalam panggilan video. Perkhidmatan ini juga menyokong sembang suara serentak dan membolehkan peserta menyertai persidangan melalui e-mel atau pautan yang boleh dikongsi.

Sebagai tindak balas terhadap krisis coronavirus, Google telah melonggarkan beberapa sekatan untuk semua pelanggan G Suite dan G Suite untuk Pendidikan, tanpa mengira peringkat. Pelanggan kini boleh mengadakan persidangan video dengan maksimum 250 peserta hingga 1 Julai 2020.

Ciri-ciri peringkat Perusahaan lain yang tersedia untuk semua pelanggan G Suite termasuk kemampuan untuk streaming video hingga 100.000 penonton dalam domain, dan kemampuan untuk merekam dan menyimpan pertemuan langsung ke Google Drive.

Anda dapat menggunakan Google Hangouts di kebanyakan penyemak imbas web, atau melalui aplikasi Google Hangouts untuk iPhone dan Android.

Mesyuarat Webex CISCO

Menyokong:  Sehingga 100 peserta untuk jangka masa yang tidak terhad.

CISCO adalah nama yang biasanya dikaitkan dengan produk Enterprise yang mahal, umumnya di luar jangkauan pengguna percuma. Webex adalah penyelesaian persidangan web syarikat, dan ia dilengkapi dengan pilihan percuma yang kuat bagi mereka yang mencari penyelesaian persidangan video barebones.

Hoskan sehingga 100 peserta dalam satu panggilan, selama yang anda mahukan. Tidak ada batasan jumlah panggilan yang dapat anda lakukan, dan anda mendapat penyimpanan awan 1 GB dengan akaun percuma anda. Persidangan merangkumi sokongan untuk ciri seperti perkongsian skrin, rakaman video, dan perkongsian fail.

Webex membolehkan pengguna di 52 negara menggunakan telefon standard untuk menyertai sebarang persidangan. Peserta yang ingin menggunakan kamera web mereka mempunyai pilihan laman web, aplikasi desktop khusus, atau aplikasi mudah alih untuk iPhone dan Android (lengkap dengan ciri perkongsian skrin mereka sendiri).

Zum Mesyuarat

Menyokong: Sehingga 100 peserta selama 40 minit.

Zoom adalah rangkaian persidangan video penuh yang ditujukan untuk pengguna peringkat Perusahaan, dengan pilihan percuma yang menarik. Pengguna dengan akaun percuma boleh menganjurkan persidangan video sehingga 100 peserta, tetapi persidangan yang terdiri daripada 3 ahli atau lebih terhad kepada 40 minit.

Anda boleh menaik taraf ke pelan berbayar untuk menghilangkan sekatan ini, atau membuat persidangan anda pendek dan manis. Tidak ada batasan jumlah perjumpaan yang boleh anda anjurkan, jadi anda boleh mengadakan panggilan baru setelah mencapai had.

Zoom membolehkan peserta bergabung melalui web, aplikasi khusus, pelanjutan penyemak imbas, dan peranti mudah alih menggunakan aplikasi iPhone dan Android. Pengguna boleh menghubungi melalui telefon jika perlu. Pengguna percuma juga dapat merakam video atau audio secara tempatan dan berkongsi skrin dengan peserta persidangan yang lain.

Skype

Menyokong:  Sehingga 50 peserta untuk tempoh yang tidak terhad

Skype adalah aplikasi VoIP yang popular yang mungkin telah didengar oleh kebanyakan pengguna sekarang. Ia sesuai untuk persidangan video untuk pasukan kecil sehingga 50 orang (termasuk tuan rumah), secara percuma. Syarikat melancarkan ciri panggilan video yang diperluas pada April 2019, meningkat pada had sebelumnya 25.

Sesiapa sahaja boleh menyertai mesyuarat dari penyemak imbas web di komputer. Pada peranti mudah alih, orang mungkin perlu memuat turun aplikasi Skype untuk turut serta.

Skype merangkumi ciri rakaman panggilan berasaskan awan yang boleh dicetuskan oleh mana-mana anggota panggilan. Ini akan memberitahu peserta lain bahawa panggilan sedang dirakam, dan membolehkan pengguna menyimpan dan berkongsi rakaman sehingga 30 hari.

Persidangan Percuma

Menyokong:  Sehingga lima peserta video dan 1000 peserta audio untuk jangka masa yang tidak terhad.

Berbeza dengan apa namanya, FreeConference bukan perkhidmatan percuma. Ini adalah perkhidmatan premium dengan pilihan percuma yang baik yang mungkin berguna dalam beberapa keadaan. Untuk persidangan video, FreeConference hanya menyokong sehingga 5 peserta di peringkat percuma.

Yang membuat FreeConference berpotensi bersinar, bagaimanapun, adalah sokongannya hingga 1000 peserta audio untuk memanggil melalui telefon. Perkhidmatan ini juga menggunakan pendekatan bebas perisian untuk panggilan video, yang membolehkan kebanyakan pengguna berhubung dengan penyemak imbas.

FreeConference juga menawarkan aplikasi mudah alih untuk iPhone dan Android, yang terbuka untuk pengguna percuma. Sayangnya, tidak ada kemampuan untuk merakam panggilan anda melainkan anda bersedia menaik taraf ke pakej premium.

Jitsi

Menyokong: Sehingga 75 peserta untuk jangka masa yang tidak terhad.

Jitsi adalah projek sumber terbuka dan 100% percuma dengan set ciri hebat. Anda boleh memilih antara menggunakan versi Jitsi yang dihoskan di meet.jit.si, atau anda boleh memuat turun dan menjadi tuan rumah penyelesaian persidangan video anda sendiri untuk fleksibiliti sepenuhnya.

Pada masa ini, Jitsi menyokong maksimum 75 peserta setiap panggilan, walaupun prestasi mungkin menderita dengan lebih dari 35 orang. Projek ini sedang berusaha untuk "melebihi 100" peserta sekaligus. Perkhidmatan ini menyokong peserta audio masuk dalam versi yang dihoskan dan dihoskan sendiri. Perkhidmatan ini menyokong perkongsian skrin dan mempunyai aplikasi mudah alih untuk iPhone dan Android (ditambah dengan paket F-Droid).

Untuk merakam persidangan Jitsi anda, anda boleh melakukan streaming ke YouTube dan kemudian menyebarkan pautan tersebut (persendirian atau tidak tersenarai) atau hanya memuat turun fail untuk disimpan.

Tidak ada tahap premium untuk Jitsi, dan projek ini tetap percuma berkat 8 × 8, yang menggunakan teknologi dalam produknya sendiri.

Terus Bekerja Dari Jauh

Persidangan video adalah alat yang ampuh untuk perniagaan, pelajar, dan kumpulan yang ingin terus berhubung dalam jarak jauh. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk terus berhubung dengan rakan sekerja dan rakan sekelas apabila anda tidak dapat berada di sana secara langsung.

Sekiranya anda baru dalam dunia pekerjaan dari jarak jauh, jangan terlepas petua utama kami untuk bekerja dengan berkesan dari rumah. Kami mengesyorkan panggilan video melalui panggilan telefon untuk interaksi yang lebih baik dengan rakan sekerja anda.

BERKAITAN: Petua untuk Bekerja dari Rumah (Dari Lelaki yang Sudah Melakukannya Selama Satu Dekad)