Cara Membatalkan atau Menghapus Pekerjaan Cetakan Terjebak di Windows

Kadang kala, dokumen yang anda cetak terperangkap dalam barisan pencetak, sehingga dokumen selanjutnya tidak dicetak. Inilah cara memperbaikinya apabila perkara itu berlaku.

Sama ada anda menggunakan pencetak rangkaian tempatan atau bersama, kadangkala pencetakan tidak betul. Sekiranya anda telah mencuba menyelesaikan masalah pencetak yang jelas - kertas macet, tanpa kertas, dakwat rendah atau toner, atau hanya menghidupkan semula pencetak - sudah tiba masanya untuk mengalihkan perhatian anda ke barisan cetak. Selalunya, hanya membersihkan dan menghidupkan semula spooler cetak - perisian yang menyediakan dan menguruskan percetakan dokumen - dapat menyelesaikan masalahnya. Sekiranya gagal, anda mungkin perlu membatalkan satu atau lebih dokumen dalam barisan cetakan anda dan melihat apakah itu akan berulang.

Ini mesti berfungsi di Windows Vista, 7, 8, dan 10.

Kosongkan dan Mulakan Semula Print Spooler

Menghapus dan menghidupkan semula spooler cetak harus menjadi langkah pertama anda ketika berusaha memperbaiki pekerjaan cetak yang tersekat kerana sebenarnya tidak akan membatalkan mana-mana dokumen percetakan anda yang sekarang. Sebaliknya, ia memulakan semula perkara dan berjalan seolah-olah semua dokumen tersebut baru sahaja dihantar ke pencetak untuk pertama kalinya.

Untuk melakukan ini, anda akan menghentikan perkhidmatan Print Spooler, menghapus cache sementara yang digunakan oleh Windows untuk menggulung tugas cetak, dan kemudian memulakan perkhidmatan itu sekali lagi. Kami akan menunjukkan kepada anda dua cara untuk melakukan ini. Pertama, kita akan melihat bagaimana melakukannya secara manual, dan kemudian kita akan melihat bagaimana membuat skrip kumpulan sehingga anda dapat melakukannya bila-bila masa yang anda mahukan hanya dengan satu klik.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Pencetak Rangkaian Bersama pada Windows 7, 8, atau 10

Kosongkan dan Mulakan Semula Print Spooler Secara Manual

Untuk membersihkan dan memulakan semula spooler cetak secara manual, pertama anda perlu menghentikan perkhidmatan Print Spooler. Klik Mula, ketik "perkhidmatan", dan kemudian klik aplikasi Perkhidmatan.

Di panel kanan tetingkap Perkhidmatan, cari dan klik dua kali perkhidmatan "Print Spooler" untuk membuka tetingkap sifatnya.

Di tetingkap sifat, pada tab "Umum", klik butang "Berhenti". Anda akan memulakan semula perkhidmatan sedikit kemudian, jadi teruskan dan biarkan tetingkap hartanah ini terbuka buat masa ini.

Jalankan File Explorer dan cari ke lokasi berikut — atau salin dan tampal teks ini ke bar alamat File Explorer anda dan tekan Enter

% windir% \ System32 \ spool \ PRINTERS

Anda mungkin akan diminta untuk memberikan kebenaran untuk mengakses folder ini. Teruskan dan terima.

Padamkan kandungan keseluruhan folder dengan menekan Ctrl + A dan kemudian kekunci Padam.

Sekarang, kembali ke tetingkap sifat terbuka di aplikasi Perkhidmatan dan klik "Mula" untuk memulakan semula perkhidmatan Print Spooler. Klik "OK" untuk menutup tetingkap hartanah dan anda juga boleh terus keluar dan keluar dari aplikasi Perkhidmatan.

Sebaik sahaja anda memulakan semula perkhidmatan Print Spooler, semua dokumen dalam barisan anda segera diselaraskan semula dan dihantar ke pencetak. Sekiranya semuanya berjalan lancar, mereka harus mula mencetak semula dengan segera.

Kosongkan dan Mulakan Semula Print Spooler dengan Batch File

BERKAITAN: Cara Menulis Skrip Batch pada Windows

Sekiranya membersihkan barisan cetak anda dengan memulakan semula perkhidmatan Print Spooler adalah sesuatu yang anda rasa akan anda lakukan lebih dari satu kali — atau anda lebih suka tidak mengalami masalah menggunakan aplikasi Perkhidmatan — anda juga boleh membuat fail kumpulan mudah untuk buat kerja.

Nyalakan Notepad atau penyunting teks pilihan anda. Salin dan tampal teks berikut sebagai baris berasingan ke dalam dokumen kosong:

spooler berhenti bersih
del / Q / F / S "% windir% \ System32 \ spool \ PRINTERS \ *. *"
spooler permulaan bersih

Seterusnya, anda akan menyimpan dokumen anda sebagai fail .bat. Buka menu "File" dan klik perintah "Save As". Di tetingkap "Simpan Sebagai", cari lokasi yang ingin anda simpan fail. Pada menu tarik-turun "Simpan sebagai jenis", pilih entri "Semua fail (*. *)". Namakan fail anda mengikut keinginan anda, tetapi sertakan ".bat" pada akhir. Klik "Simpan" apabila anda selesai.

Anda kini boleh mengklik dua kali fail batch tersebut untuk membersihkan spooler cetak bila-bila masa yang anda mahukan. Lebih baik lagi, buat jalan pintas ke fail kumpulan dan kemudian letakkan jalan pintas di tempat yang paling masuk akal bagi anda — desktop, menu Mula, atau bar tugas — dan anda akan mempunyai akses satu klik untuk membersihkan dan memulakan semula spooler cetak setiap kali anda mahu.

Mulakan semula atau Batalkan Sebilangan atau Semua Dokumen Percetakan Anda

Sekiranya membersihkan dan memulakan semula spooler cetak tidak melakukan silap mata, langkah seterusnya yang ingin anda lakukan adalah melihat apakah anda dapat mengenal pasti — dan membatalkan — apa sahaja dokumen yang tersekat. Kadang kala, mengosongkan satu dokumen yang tersekat akan membuat pencetak anda kembali berfungsi dan sebarang pekerjaan cetak lain yang berada dalam barisan dapat menyelesaikan pencetakan seperti biasa. Pada masa lain, anda mungkin perlu membatalkan semua dokumen yang sedang dicetak dan kemudian mencetaknya sekali lagi.

Klik Mula, ketik "peranti", dan kemudian klik aplikasi Panel Kawalan "Peranti dan Pencetak".

Di tetingkap Peranti dan Pencetak, klik kanan pencetak yang anda hadapi dan kemudian klik perintah "Lihat apa yang dicetak" untuk membuka barisan cetak.

Tetingkap barisan cetak menunjukkan tugas cetak yang sedang menunggu untuk dicetak. Sekiranya satu dokumen menyebabkan masalah dan anda mempunyai lebih daripada satu dokumen dalam barisan, biasanya dokumen paling awal tersekat. Klik tajuk untuk lajur "Dikirimkan" sehingga dokumen disusun dalam urutan yang diserahkan, dengan yang paling awal di bahagian atas. Perhatikan bahawa dalam contoh kami, kami menyusun lajur agar sesuai dengan tangkapan skrin kami, jadi lajur "Dihantar" anda mungkin berada di sebelah kanan.

Klik kanan tugas cetak paling awal dan kemudian pilih "Mulakan semula" dari menu konteks.

Sekiranya pencetak anda naik dan mula mencetak setelah memulakan semula dokumen, anda boleh pergi. Jika tidak, anda perlu mencuba membatalkan dokumen tersebut. Klik kanan dokumen sekali lagi dan pilih perintah "Batal".

Klik "Ya" untuk mengesahkan bahawa anda ingin membatalkan dokumen.

Sekiranya pembatalan berjaya, dokumen tersebut akan hilang dari barisan cetak dan pencetak akan mula mencetak dokumen seterusnya sebaris. Sekiranya dokumen tidak dibatalkan sama sekali - atau jika dokumen itu dibatalkan tetapi percetakan masih tidak berlaku - anda perlu mencuba membatalkan semua dokumen dalam barisan. Klik menu "Printer" dan kemudian pilih perintah "Batalkan semua dokumen".

Semua dokumen dalam barisan akan hilang dan anda boleh mencuba mencetak dokumen baru untuk melihat apakah dokumen tersebut berfungsi.

Sekiranya menghidupkan semula spooler cetak dan membersihkan dokumen dari barisan cetak tidak menyelesaikan masalah percetakan anda — dan pencetak anda berjaya sebelum ini — maka anda mungkin perlu mengalihkan perhatian anda kepada perkara seperti mengemas kini atau memasang semula pemacu pencetak anda atau meneruskannya. untuk diagnostik apa pun yang disediakan oleh pengeluar pencetak anda. Tetapi mudah-mudahan, langkah-langkah ini telah membantu menyelesaikan pekerjaan cetak anda yang tersekat sebelum melangkah jauh.